Könyvek

Sarah J. Maas – Fagy és csillagfény udvara

Korábban már ajánlottuk nektek Sarah J. Maas Tüskék és rózsák udvara című sorozatát a kihagyhatatlan tündéres fantasy-ket bemutató cikkünkben. Azóta újabb magyar nyelvű kötettel bővült a történet, ugyanis decemberben megjelent az Ezüst lángok udvara. Az új regény olvasása előtt viszont nem árt kicsit felfrissíteni az emlékezetünket. A sorozat 4. része, a Fagy és csillagfény udvara 2019-ben jelent meg magyarul Hetesy Szilvia fordításában, a Könyvmolyképző Kiadónál.

Néhány hónappal a Hybern elleni háború után járunk, és az Éjszaka udvarában közeleg a téli napforduló ünnepe. Feyre még mindig újnak érzi uralkodói szerepét, és csak halvány elképzelése van hivatalos teendőiről. A háború nyomott hagyott Feyre, Rhys és barátaik életében, mégis mindent megtesznek, hogy újjáépítsék Velarist, segítsék az otthonukat vesztett családokat, és fenntartsák az udvarok között kialakult békét.

A téli napforduló remek alkalmat kínál arra, hogy végre kicsit megpihenjenek és kikapcsolódjanak. Az ünnepi hangulatot azonban beárnyékolják a közelmúlt tragikus eseményei. Miközben Feyre az Éjszaka úrnőjeként próbál helytállni, hamarosan rájön, hogy barátai mélyebb sebeket hordoznak, mint hitte, és ezek akár az udvar jövőjét is veszélyeztethetik.

Sarah J. Maas ebben a kötetben is nagyrészt Feyre szemszögéből meséli el a történetet, de gyakran Rhysand nézőpontjába is betekinthetünk, sőt szinte a baráti társaság, avagy a belső kör összes tagjának megismerhetjük néhány gondolatát. Míg a Feysand párosról E/1. személyben hallhatunk, addig Cassianról, Nestáról és a többiekről E/3. személyben olvashatunk. Ez a váltott szemszög és a különböző elbeszélésmód kicsit furcsának hat a könyv elején, de alapvetően hamar meg lehet szokni.

Téli napforduló, avagy karácsony az Éjszaka udvarában!

Az ünnepi készülődés során fokozatosan egyre bővülnek az ismereteink a téli napforduló hagyományairól. Megtudjuk, hogy ez a legfontosabb nap az Éjszaka udvarában, illetve a Tél udvarában is, míg a Nyár udvarában értelemszerűen a nyári napforduló tölt be hasonló szerepet. A tündérek év végi ünnepe nem sokban különbözik a karácsonytól, hiszen ugyanúgy feldíszítik a házat, ajándékokat vásárolnak, finomságokkal készülnek, valamint összegyűlnek a családtagok és a közelebbi barátok is.

Az Archeron nővérek számára ismeretlen ez a nagyszabású ünneplés, mert az emberek világából már régóta eltűntek ezek a szokások. Feyre a főúrnői pozícióval hatalmas vagyonhoz is jutott, de bűntudatot érez, ha olyasmire költ, ami valójában nélkülözhető a mindennapokban. Az írónő rendkívül jól bemutatja, milyen érzés lehet egy évekig éhező, nélkülözésben élő családnak az, ha hirtelen meggazdagodnak. Míg Feyre és Elain megfontoltan vásárol, addig Nesta gátlástalanul szórja Rhysand és az udvar pénzét. A legidősebb testvér nehezen tud megküzdeni a veszteségeivel, ezért elzárkózik mindenkitől, és kicsapongó életvitelt folytat.

Egy háború még a halhatatlanok számára sem múlhat el nyomtalanul.

A csillagfény városában, Velarisban nagy kárt okozott a Hybernnel való háború, így Rhysandnak és Feyre-nak bőven akad feladata az ünnep alatt is. Nemcsak a szemmel látható romokat kezdik el helyreállítani, hanem a lakosoknak is próbálnak támogatást nyújtani. Rhys, Cassian és Azriel együttes erővel igyekszik a békét megszilárdítani, de az illíreket nehéz kordában tartani. Feyre önkéntes szervezetekben tevékenykedik, ahol új barátokra és célokra tesz szert a munkája során.

Ismét egy varázslatos borítót kaptunk!

Szerencsére a Könyvmolyképző Kiadó ezúttal is az eredeti borítót választotta, amely tökéletesen tükrözi a téli napforduló hangulatát. Feyre egy gyönyörű ünnepi ruhát visel, amelyről a történet során kiderül, hogy valójában kinek az ajándéka. Az apró minták keretbe foglalják Feyre alakját, és fellelhetők köztük az Éjszaka udvarának motívumai is.

A Fagy és csillagfény udvara egy karácsonyi különkiadás a könyvsorozat rajongóinak.

Sokan szidják ezt a regényt, mert kevésbé eseménydús, mint amit már megszokhattunk az írónőtől. Szerintem azonban fontos kiemelni, hogy ez egy könnyedebb hangvételű, ünnepi történet, amely a téli napfordulóról, a háború okozta sebekről, a gyógyulásról, illetve Feyre és Rhys jövőjéről szól. Emellett előkészíti a folytatás, az Ezüst lángok udvara számára a terepet, hiszen egyre többet tudhatunk meg Nesta és Cassian problémáiról.

A Fagy és csillagfény udvara csupán háromszáz oldal, így az előző részek rajongóinak tökéletes olvasmány lehet egy otthon töltött téli napon. Maga a Tüskék és rózsák udvara sorozat pedig kiváló választás lehet azoknak, akik szerették az írónő Üvegtrón könyveit, vagy szeretnének elmerülni egy tündérek lakta fantasy világban.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Cassandra Clare – Aranylánc

Hozzászólások