Könyvek

S. J. Bennett – A ​Windsor-csomó

II. Erzsébet királynő valószínűleg napjaink egyik leghíresebb embere. A brit királyi családot számos legenda övezi, népszerűségük megihlette a sajtót, a filmkészítőket és az írókat is. A The Crown és számos másik alkotás után most megérkezett S. J. Bennett fikciós műve A ​Windsor-csomó, amelyben nem más nyomoz, mint maga a királynő, hiszen a gyilkosság nem máshol, mint a windsori kastélyban történik.

A történet a királynő 90. születésnapja előtt veszi kezdetét 2016-ban, amit a windsori kastélyban terveznek megrendezni. Az eseményt természetesen több estély előz meg, amire különböző híres és neves emberek kapnak meghívást. Egy ilyen vacsorára megy el egy fiatal orosz zongorista is, akit másnap holtan találnak meg a szobájában. Habár először azt hitték, hogy véletlen baleset áldozatává vált, hamar kiderül, hogy egy jól elrendezett gyilkosság történt II. Erzsébet udvarában.

Mint kiderül, a királynő jártas már a rejtélyek sorában, így hamar nyomozásba is kezd, hiszen ezúttal a brit királyi család tekintélye is kockán forog. Természetesen ehhez bőven akad segítsége, a palota alkalmazottai teljes mértékben a szolgálatára állnak, így anélkül tudja segíteni a nyomozást, hogy az bárkinek feltűnne. Vajon mit talál az uralkodónő? Mibe sikerült beletenyerelnie?

A királynő mellett több szálon is fut a történet.

II. Erzsébet elsősorban a helyettes magántitkárát, Rozie-t kéri meg, hogy legyen segítségére. Az alkalmazott rövid ideje van a királynő szolgálatában, így nagyon meglepődik a helyzeten, de ahogyan azt egy profihoz illik, teljesíti a királynő minden kérését. Habár kicsit szuperhős beütése van, hiszen fiatal kora ellenére már sok mindent megjárt, mégis egy elképesztően szimpatikus karaktert sikerült megalkotnia az írónőnek. Vagány volt, határozott és tettre kész. Olyan, aki valóban Erzsébet mellé való.

Rozie segítségével bepillanthattunk a kulisszák mögé, hogy milyen dolga van egy szolgálónak, mennyit aludhat, milyen sok teendője van. Hogy hol élnek a kastély alkalmazottai és mennyi mindenre kell figyelniük. Erzsébet kapcsán sajnos annyi újdonságra nem számíthatunk. Habár egy-két napi teendőjébe neki is beleláthatunk, de őt csupán addig kaptuk meg, amíg jelentést tesznek neki az emberek, így hiába láthatjuk, hogy milyen eszes és mennyire áhítják őt, továbbra is teljesen megfoghatatlan maradt számomra.

Elképesztően egyedinek és érdekesnek tartom azt, hogy a királynő nyomozásba kezd és az elején még sodort is magával a lendület. Van benne humor, erősen érezhető az Erzsébet iránt tisztelet és megbecsülés, a karaktere pedig kifejezetten szerethető és abszolút valóságos, pont olyan, amilyennek képzelem. Fülöp sokkal szimpatikusabb, mint a Korona című Netflixes sorozat első két évada során (csak eddig jutottam benne), így ő abszolút pozitívum volt számomra.

A hangulata is kiemelkedő, mivel A Windsor-csomó fő helyszíne maga a kastély, és annak a leírása, a körülötte levő tájjal abszolút odarepít minket a brit királyi udvarba. A kötetben ráadásul nem csak a szép elegáns báltermek és a lakosztályok kaptak kiemelkedő szerepet, hanem a cselédszállások is, ezzel elég nagy teret engedve a fantáziának. A lovas jelenetek pedig csak fokozták ezt a légkört, még ha furcsa is volt elképzelnem a kilencven éves királynőt a nyeregben.

Nem hittem volna, hogy valaha egy olyan regényt fogok olvasni, ahol II. Erzsébet fog nyomozni.

Ugyanakkor zsenialitása ide vagy oda, valahogy nem volt az igazi a számomra ez a regény. Úgy éreztem, hogy túl van bonyolítva a történet. Túl sok szálon futott, az események gyorsan váltakoztak, sok volt a leírás és a fejlemény, így elég hamar elvesztettem a fonalat. Nem tudtam ki kicsoda, kinek mi köze van és mihez, egyszerűen elvesztem az olvasása közben, még csak ötletem sem volt, hogy mi lesz itt a végkifejlet. Ezt pedig nagyon sajnáltam, a fentebb írt kreativitás miatt.

Ez azonban ne szegje senki kedvét mert az, hogy nekem túl bonyolultnak ígérkezett a megbízatás, az nem jelenti azt, hogy másnak is az lesz. Erzsébet királynő apránként veti el a segítség foszlányait, csendesen és diszkréten nyomoz, ami érdekes szituációkat szül. Ehhez hozzá tartozik az is, hogy a történet során egy nem mindennapi esetet kell felgöngyölítenie, aminek a megoldása nem egyszerű.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Kristan Higgins – Álmaidban

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?