Könyvek

Ruby Saw – Beleszeretni

Ősszel nincs is jobb, mint egy hosszú és fárasztó hétköznap után bekuckózni otthon egy bögre teával és egy könnyed olvasmánnyal. Ha szeretitek a romantikus történeteket, de már unjátok a kliséket, akkor szeretném a figyelmetekbe ajánlani egy magyar szerző legújabb kötetét. Ruby Saw Beleszeretni című novellagyűjteménye idén októberben jelent meg e-könyv formájában a Book Dreams Kiadó gondozásában.

Ruby Saw első novelláskötete 12 történetet tartalmaz, amelyek középpontjában – néhány kivétellel – a szerelem áll. Olvashatunk őrült vonzódásról, mesés egymásra találásról, véletlen találkozásokról, mennyben és pokolban köttetett kapcsolatokról, valamint igencsak kilátástalan helyzetekről.

Szeptemberben jelent meg az írónő 30. novellája, azon belül pedig a 11. különálló története, amelyekből most egy tematikus válogatás készült. A legtöbb novellában a különféle női-férfi szerelmi kapcsolatoké a főszerep, de néhány történetben a barátság vagy a család jelentősége kerül előtérbe.

A novellák tükrözik az emberi kapcsolatok sokszínűségét.

Először kicsit tartottam ettől a kötettől, mert még nem olvastam az írónőtől, és a romantikus könyvek sem tartoznak a kedvenc műfajomhoz. Míg néhány történetben valóban előkerülnek a megszokott klisék – a kissé szerencsétlen nő és a hihetetlenül jóképű férfi találkozása –, addig a legtöbb novella tükrözi az emberi kapcsolatok sokszínűségét. Megismerkedhetünk különböző, többnyire nehéz, de abszolút életszerű szituációkkal, és nyomon követhetjük az egyes párosok sorsának alakulását. Egyszer lassan építkezik a szerelem, máskor gyorsan és váratlanul tör be a szereplők életébe.

Egyszerű és hétköznapi romantikus történetek

A Beleszeretni második novellája, a Jogában áll három részen keresztül mutatja be egy kissé szerencsétlen fiatal nő, Shasta és az őt hűségesen védelmező rendőr, Dempsey kapcsolatát. Romantikus klisékben bővelkedik a történet, ennek ellenére mégis magával ragad, és hamar pörögnek az oldalak. Ehhez hasonló a Lovestruck című novella, amely az online ismerkedésről szól. Natalie és River egy társkereső app segítségével találnak egymásra, de ahogy az a való életben lenni szokott, nem halad a kapcsolatuk zökkenőmentesen.

Amikor a fantasy és a romantika találkoznak

Meglepődtem, hogy egy misztikus-romantikus, illetve több, túlvilági elemekkel kísérletező alkotás is bekerült ebbe a válogatásba. Az Álom című két részes történetben megjelenik egy rejtélyes szellem, aki alaposan felforgatja Marra életét a Glamis kastélyban. Ez az első novella a gyűjteményben, így még váratlanabb volt ez a misztikus vonal. A Menny és Pokol novellasorozatban három olyan szerelemről olvashatunk, amelyben fontos szerepet játszik a túlvilági élet, az angyalok és démonok létezése, illetve a bűn és bűnhődés. Ezek közül nekem a Démonom tetszett legkevésbé, mert a befejezést nem éreztem kellően kidolgozottnak.

Nyomasztó történetek szerelemről, barátságról és családról

Több olyan novellát is olvashatunk, amely egy nyomasztó és elgondolkodtató élethelyzetet mutat be. A Lángra lobbant rózsa egy őrültnek titulált gyilkos és a vele szimpatizáló ápolónő nehézségekkel teli történetét meséli el. Az Az a nap visszakalauzol minket 2001. szeptember 11-ére, ami egyszerre a főszereplő, Dorothy életének legszörnyűbb és legszebb napja. Az utolsó történet, a Shell Shocked 2033-ban játszódik, amikor elszabadul egy kísérleti vírus. Ebben a novellában visszatér néhány ismerős karakter, akik egy katonaosztagot alkotnak, és megpróbálják felvenni a harcot a fertőzés teremtette zombikkal.

A borító egyszerű, de illik a történetekhez.

A Book Dreams Kiadó által választott borító egy szerelmes pár alakját ábrázolja, a könyv elolvasása után találgathatunk, hogy vajon melyik szereplőkhöz illik legjobban ez a kép. Egyszerű, letisztult designt kapunk, amelyen a színek is harmonizálnak.

A Beleszeretni egy sokszínű és könnyed novelláskötet szerelemről, barátságról, családról, kilátástalan helyzetekről és veszteségekről.

Örülök, hogy ismét kiléptem a komfortzónámból, és megismertem egy számomra új magyar írót. Bátran ajánlom nektek Ruby Saw legújabb könyvét még akkor is, ha hozzám hasonlóan nektek sem a romantika a kedvenc műfajotok. Számíthattok klisékre, de a jól kidolgozott karakterek, az életszerű szituációk és az elgondolkodtató történetek kárpótolnak ezekért.

A recenziós példányt köszönjük a szerzőnek!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Jaymin Eve & Leia Stone – Annihilate – Pusztulás

Hozzászólások