Könyvek

Rose Tremain – Zene ​és csend

A szépirodalom rajongói számára egy igazi gyöngyszem lehet Rose Tremain legújabb magyarul megjelent regénye, a Zene és csend. A kötet az 1900-as évek első felére, egészen pontosan az 1629-es és 30-as évekbe kalauzol el bennünket, mikor is IV. Keresztély király uralkodott Dániában.

Keresztélyre nagy teher nehezedik, ugyanis királyságát pénzügyi gondok vetették fel. Az uralkodó ezt egyáltalán nem veszi félvállról, hiszen egészen fiatal kora óta lelkiismeretes, jó és igazságos király szeretett volna lenni. Hírnevét pedig csak tovább tépázta kétes életű felesége, Kirsten Munk. Ebbe a feszültségbe csöppen bele Peter Claire lantos, aki Angliából érkezik a dán udvarba, hogy a zenekar tagja legyen.

A sztori itt indul útjára és megismerhetjük a királyt és feleségét, annak szolgálóit, Peter-t és még sok hozzá kapcsolódó karaktert, akiknek mind-mind bepillantást nyerhetünk a gondolataikba, hiszen történetük akárcsak egy dal különböző hangjai, úgy fonódnak össze. A különböző szemszögek, amik kiegészülnek Kirsten naplóbejegyzéseivel elképesztően gyorsan – akár oldalanként is – váltakoznak. Így ismerkedhetünk meg a még kisfiú Keresztély-t, ahogyan friss uralkodóvá válik; Peter életével, mielőtt bekerül a királyi palota pincéjébe muzsikálni; Kirsten gondolataival, hogy miért nem szeret a királyi udvarban tartózkodni; új asszonyának múltjával és még sok más szereplővel.

Nagyon érdekes volt ebben a gyorsan váltakozó formában olvasni a fejezeteket abból a szempontból, hogy míg egyik részben a király került a középpontban, addig a másikban csupán csak mint mellékszereplő tűnt fel. Emiatt a jelleg miatt érzi úgy az ember, mintha valóban egy dal szólalna meg a lapokon áthaladva, mivel így igazán különleges módon fűződnek össze a szálak. Valószínűleg a szerző azért is választotta ezt a formát, mivel a karakterek többségének valamilyen módon kapcsolatuk van a zenével, az már más kérdés, hogy pozitív vagy negatív értelemben.

A regény központi témája – mindamellett, hogy mi történik Dániával – is konkrétan az egyes szereplők életeinek bemutatása és alakulása, ami roppant érdekessé tette a cselekményt. Mi játszódott le a király fejében, ahogy próbálta helyrehozni megtépázott tekintélyét a nagyurak előtt, hogyan dolgoztak fel egy-egy elválást, halálesetet, milyen udvarlási szokások voltak, munkák és feladatok, hagyományok.

Különösen tetszett – nem csak azért, mert rajongok a történelmi regényekért –, hogy történelmi alapokra építkezik így rengeteg olyan információval lettem gazdagabb Dánia kapcsán, amiket anno az iskolában nem tanultunk. Ilyen például a királyság háborúzásai és területfoglalásai mellett a pénzügyi nehézségek és egyebek.

A kötetben való leírások, fogalmazás mód – amiért hatalmas bravúr a fordítónak – valós és kitalált szereplők lehetőséget nyújtanak arra, hogy teljes mértékben magadba szívd az 1600-as évek hangulatát. Egy gyönyörű szépirodalmi regény, ami epikus történetbe foglalja a dán király család jó és rossz oldalát igen kalandos és olvasmányos formában.

Ha te is rajongsz a történelmi regényekért, szívesen olvasnál dán szokásokról, ruhakölteményekről, ármánykodásokról, mindezt zseniális köntösbe csomagolva, akkor a Zene és csend tetszeni fog.

A recenziós példányt köszönjük a 21. Század Kiadónak!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?