Zene

Rejtélyes üzenetekkel tartja lázban rajongóit az újonnan összeállt My Chemical Romance

A My Chemical Romance rajongói számára 2019. december 20-a piros betűs ünnepként van számon tartva, hiszen hat év után, ezen a napon állt újra színpadra az együttes. A visszatérésüket tavaly Halloweenkor jelentették be, és a hír talán a vártnál is jobb fogadtatásban részesült. A Los Angelesben megrendezésre került koncertre elképesztő sebességgel fogytak el a jegyek, s mint ahogyan az utólag kiderült, az újonnan összeállt banda fellépése rekordbevételt hozott a helyszínként szolgáló The Shrine Auditorium számára. A bent lévők közül néhánya, Instagramon keresztül végigközvetítették az egészet minden olyan rajongónak, akik valamilyen okból, nem tudtak elmenni. Nekik köszönhetően, az egész világ élőben végignézhette a My Chemical Romance visszatérését. Nem tökéletes minőségben, de a koncert jelenleg is teljes egészében megnézhető a YouTube-on.

Az együttes 2001-ben alakult meg, összesen négy taggal. Az alapítók között Gerard Way, Mikey Way, Ray Toro és Matt Pelissier nevével találkozhatunk. Az első album dalainak felvétele idején, ötödikként csatlakozott hozzájuk Frank Iero. Egy évvel később, 2002 júliusában az Eyeball kiadónak köszönhetően megjelent a bemutatkozó lemezük, az I Brought You My Bullets, You Brought Me Your Love, összesen tizenegy számmal. A banda igen pozitív fogadtatásban részesült, így nem volt kérdés számukra a folytatás. Az akkori dobosuk, Matt Pelissier távozott a bandából, a helyére viszont Bob Bryar érkezett. 2004-ben, már a Reprise kiadó által került kiadásra a második korong, a Three Cheers for Sweet Revenge, ami világszerte ismertté tette őket. Olyan dalok találhatók ezen a lemezen, mint például az I’m not okay, a The Ghost of you  és a Helena, amik mind a mai napig a My Chemical Romance legkedveltebb slágereinek számítanak.

A harmadik stúdióalbumuk 2006 októberében érkezett, The Black Parade címmel, és összesen tizennégy szám található rajta. A korong hatalmas sikereket ért el világszerte, és a kritikusok is elismerően nyilatkoztak róla. Az együttes egyik legismertebb dala, a Welcome to the black Parade, szintén ezen a lemezen kapott helyet.  A My Chemical Romance énekese, Gerard Way, ebben az időben hagyta maga mögött súlyos drog- és alkoholproblémáit.

A negyedik – és eddig utolsó albumuk – a Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys 2010-ben jelent meg, és a korábbiaktól teljesen eltérő irányvonalat mutatott be. Az együttes ekkor már csak négy taggal – Gerard Way, Mikey Way, Frank Iero és Roy Toro – ment tovább, ugyanis Bob Bryar otthagyta a csapatot. A Danger Days a megszokott sötét hangzásvilággal ellentétben, sokkal több pop elemet tartalmaz. A váltást a rajongók ugyanakkor pozitívan fogadták, így akkoriban még senki nem gondolta volna, hogy pár évvel később feloszlanak. 2013-ban azonban mégis megtörtént. A különválás okairól akkoriban még nem sokat lehetett tudni, de idővel kiderült, hogy a színfalak mögött közel sem volt olyan pozitív a légkör, amilyent a rajongók elképzeltek. Az állandó megfelelési kényszer nagyon sok stresszel járt számukra, ami végül ahhoz vezetett, hogy Gerard újra kezdett lefelé csúszni a lejtőn. Az énekes egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy abban az időben már nem élvezték igazán azt, amit csináltak, és az együttes feloszlásával tudtak csak kitörni ebből a mókuskerékből.

Rengetegen, rengetegszer tették fel a kérdést, hogy a My Chemical Romance visszatér-e, de a tagok legtöbbször egyértelműen nemmel válaszoltak. Csupán annyit árultak el, ha egyszer mégis megtennék, biztosan nem ugranának bele újra abba a bizonyos mókuskerékbe, és mindent úgy csinálnának, ahogyan azt ők valóban szeretnék.

A rajongók legnagyobb örömére, szerencsére ez sikerült nekik, így 2019 decemberében újra színpadra álltak. Azon a bizonyos estén, a közönség tagjai között több hírességgel is lehetett találkozni. Az Agymenők sztárja, Johnny Galecki és az énekesnő, Halsey ugyancsak jelen voltak. Utóbbiról kiderült, hogy igazi My Chemical Romance rajongó, amit az együttes két tagjával készített képe is igazol.

A beszámolók szerint Aidan Gallagher színésszel is lehetett találkozni. A felbukkanása viszont közel sem volt meglepő, mivel a My Chemical Romance énekese (Gerard Way) által írt képregény (The Umbrella Academy) képernyőre vitt változatában ő alakítja Ötöst, a gyerektestbe zárt öregembert.

A nagy bejelentés után még nem igazán lehetett tudni, hogy egyszeri alkalomról van-e a szó, vagy a jövőben sokkal többre is számíthatunk, bár a hivatalos Instagram fiókuk létrehozása miatt a legtöbben az utóbbi mellett tették le a voksukat. Mint kiderült, nekik lett igazuk. Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy az együttes látható lesz még Ausztráliában és Japánban, de a közösségi médiában közzétett bejegyzéseik alapján, egy angliai koncertre is számíthatunk.

Egy a közösségi oldalukon tett bejegyzés szerint, a nagy visszatérés már évekkel korábban megfogalmazódott a fejükben, és 2017-ben ültek le először újra mindannyian, hogy ismét megpróbálkozzanak a közös munkával. A menedzserük későbbi nyilatkozata szerint a választásuk sem véletlenül esett 2019-re, ugyanis a Danger days album dalaihoz készült videóklippekben, egy 2019-es poszt-apokaliptikus világot mutattak be. A kisfilmekkel elkezdett történet Gerard Way által a későbbiekben egy képregényben folytatódott, ami a Dark Comics kiadónak köszönhetően – az utolsó My Chemical Romance albumhoz hasonlóan – The True Lives of the Fabulous Killjoys címmel jelent meg.

Az együttes újbóli összeállása így közel sem tekinthető hirtelen fellángolásnak, ugyanis az eddigiek alapján nagyon úgy tűnik, hogy igen alapos és előre eltervezett munka van mögötte. A los angeles-i koncert óta, folyamatosan tesznek közzé újabb és újabb bejegyzéseket a közösségi oldalaikon, ugyanakkor ezeknek egyike sem konkrét információ, hanem igazi rejtvények, amik folyamatosan lázban tartják a rajongókat. Senki sem tudja még pontosan, mit is jelentenek mindazok, amiket eddig közzétettek, bár a különböző teóriák gyártása szinte állandóan folyamatban van. Annyit már sikerült kideríteni, hogy a megoldáshoz kulcsfontosságúnak számít a boszorkány ABC, de az üzenetek még így is rejtélyesek, és nem igazán világosak a jelentésük. A titkos utalások egyike nagy valószínűséggel egy angliai koncertre utal, ám hivatalos megerősítés ezzel kapcsolatban egyelőre még nem érkezett. A legtöbben ugyanakkor egyetértenek abban, hogy a banda a jövőben valami nagy dobásra készül, hiszen a semmiért biztosan nem fáradoznának ennyit. Ti mit gondoltok? 

Hozzászólások