Könyvek

Rainbow Rowell & Sam Maggs – Fangirl: ​Manga 2.

Folytatódik a Fangirl sorozat, előbb is, mint azt vártam! A Fumax Kiadó gondozásában megjelent Rainbow Rowell manga annyira megtetszett, hogy bár nagyon vártam, hogy végre elolvassam a Csak így továbbot, úgy döntöttem, hogy inkább folytatom Cath történetét, ha már ennyire lendületbe jöttem.

A történetről

Cath sztorija tulajdonképpen ott folytatódik, ahol az előző abba maradt. Ugyanabban a félévben járunk, a problémák is ugyan azok, a különbség csak az, hogy úgy tűnik, felbukkanni látszik Cath és Wren édesanyja, aki kiskorukban otthagyta őket. Azonban míg Wren nyitott az újbóli találkozásra, addig Cath nem igazán, ez pedig újabb éket ver a testvérek közé.

Mindeközben pedig tovább fokozódik a lány fiúk közötti dilemmája is. Cath és Levi egyre közelebb kerülnek egymáshoz, azonban a helyzetet továbbra is bonyolítja az, hogy Levi Reagen barátja. Talán pont emiatt is tölt nagyon sok estét a jóképű Nick-el, akivel továbbra is írótársak.

Egyre több a bonyodalom

Ha lehet ezt mondani, a Fangirl: Manga második részét talán gyorsabban ledaráltam, mint az elsőt. Egyrészt már bele voltam rázódva a képregények világába és sokkal gyorsabban dolgozta fel az agyam a látottakat, másrészt itt már azért bőven akadtak fordulatok, amik segítették a haladást.

A lány tehát tovább teng-leng a két fiú között, akik közül – talán nem meglepő módon – nekem Levi felé húz a szívem. A képregény nagyon szépen és aranyosan ábrázolja a kettejük kapcsolatát. Egyre több a kettesben töltött idő, és több megható jelenetet is kapnak, amit többször Reagen betoppanása szakít meg. Ezzel szemben kevesebb Cath-Nick pillanatot látunk, ami számomra nagy meglepetés volt. Kíváncsi lennék, hogy a Fangirl regényben is így van-e. Mert hogy igen, idő közben kiszúrtam, hogy ez eredetileg regény formában jelent meg! Hogyha ugyan ilyen pozitív csalódás lesz a Csak így tovább – és nagyon remélem, hogy így lesz -, akkor biztosan elolvasom majd azt is.

Itt már komolyabb témák is szóba kerülnek

Habár nagyon izgalmasnak találom az őrlődést a két fiú között, mégis fontos szálnak tartom Cath és Wren édesanyjának a felbukkanását. Mint elvált szülők gyermeke, teljesen meg tudom érteni a lány elutasítását, ahogyan Wren érdeklődését is. Hiszen ilyenkor egyrészt borzasztóan hiányzik a gyermeknek a szülői szeretet, másrészt viszont ott a harag és a csalódottság. Komoly dilemma, hogy ilyenkor melyik felé hajlunk igazán. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra, hogy milyen indokkal hagyta el őket az édesanya valójában és arra is, hogyan fognak újra egymásra találni – ha lesz ilyen.

Benedek Eszter (@esztireads) • Instagram photos and videos

Emellett nagyon pozitívnak tartottam azt is, hogy a kötetben felbukkant a tanulási nehézség is. Ezt nagyon szupernek és edukatívnak tartottam, hiszen ez egy olyan dolog, ami miatt sokszor csúfolni szokták egymást a fiatalok, azon belül is inkább gyerekek. Habár itt nincsen komolyabb dologról szó, mégis jólesett arról olvasni, hogy ezt milyen pozitívan reagálják le a karakterek.

Folytatódik Simon Snow története

A Fangirl ezen részéből sem maradhat el a Simon Snow fanfiction. Cath tovább írja a történetet, ráadásul kreatív-írás órára is egy ilyen témájú dolgozatot nyújt be, ami igen meglepő fogadtatásban részesül. Nagyon élveztem, hogy ebben a mangában picit jobban bepillantást kapunk ebbe a varázsvilágba.

Itt muszáj megemlítenem azt, hogy Cath fanfiction világában Simon és Baz szerelmes egymásba, így bár ugyan minimálisan, de felbukkan benne az LMBTQ szál. Mivel tényleg nagyon finoman adagolja ezt a történet, ez akár jó képregény lehet az érzékenyítésre is.

Cath története továbbra is könnyed, azonban itt már akadnak váratlan fordulatok.

Nagyon élveztem a Fangirl: Manga mindkét részét és kíváncsian várom, hogyan fog folytatódni ez a sztori, hiszen egy nagyon erős függővéggel zárult ez a rész is. Továbbra is tetszenek a rajzok, azok kidolgozása és részletessége valamint, hogy egyre jobban megyünk a bonyodalmak felé.

Fumax Kiadó (@fumaxkiado) • Instagram photos and videos

Hogyha ti is kedvet kaptatok a Fangirl vagy a Simon Snow sorozathoz, akkor jó szívvel tudom ajánlani. Viszont fontos megjegyeznem, hogy felváltva kell olvasni a két sorozatot, ugyanis a Fangirl: Manga 2. részében van egy erőteljes spoiler a Csak így tovább könyvre vonatkozóan, amit én sajnos lelőttem magamnak. Annyi baj legyen!

És hogy kinek ajánlom? Szerintem egy tipikus tini könyv, azonban úgy gondolom, hogy a magamfajta felnőtteknek is nagyon szuper kikapcsolódást nyújthat. Engem legalábbis teljesen beszippantott.

A recenziós példányt köszönöm szépen a Fumax Kiadónak!

Rainbow Rowell & Sam Maggs – Fangirl: ​Manga 1. – AH magazin

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?