Könyvek

Rainbow Rowell & Sam Maggs – Fangirl: ​Manga 1.

2023 szerencsére nagyon pozitívan indult számomra, ami az olvasást tekinti. Sok nagyon szuper, jó olvasásélményt nyújtó regényt sikerült a kezembe venni és úgy éreztem, nyitott lennék valami másra is, valami újra. Így történt, hogy miután felkeltette az érdeklődésemet Rainbow Rowell Csak így tovább című könyve, gondoltam elolvasom előtte a Fangirl történetét is, manga verzióban. Lássuk is, hogy miért!

A történetről

A Fangirl főszereplője Cath, egy kissé antiszociális, igen félénk fiatal lány, aki éppen beköltözik a kollégiumba, hogy elkezdje első egyetemi évét. Ezt kissé beárnyékolja a tény, hogy ikertestvére Wren úgy dönt, nem szeretné vele együtt megélni ezt a mérföldkövet, hanem inkább egyedül, egy másik szakon és másik kollégiumi szobában kezdi el az iskolát. Cath igen szomorú emiatt, ugyanis testvérével együtt írják a Simon Snow fanfiction-jüket az interneten és úgy érzi, nélküle nincsen meg az ihlet. Megrekedt az írással, feszélyezi a helyzet, amibe kerül és igen magányosan érzi magát a másik fele nélkül.

A Fangirl tehát erről a helyzetről szól, hogy Cath hogyan illeszkedik be az egyetemi életbe, hogyan szerez magának barátokat, miközben próbál túllépni írói válságán, hogy elhozza olvasóinak a legújabb Simon Snow bejegyzést, mielőtt megjelenik az írónő legújabb regénye a sorozatból.

Miről is szólnak a Simon Snow könyvek?

Simon Snow tulajdonképpen egy Harry Potter fanfiction. Ez az oka annak, amiért felfigyeltem a Csak így továbbra, ennek köszönhetően pedig a Fangirl-re.

Simon Snow egy varázsló – egy mágus –, aki egy varázslóképző iskolába jár. Akárcsak Harry Potter, úgy ő is kiválasztott, azonban ahhoz igen szerencsétlen, ugyanis jobban harcol karddal, mint varázspálcával. A prófécia szerint ő lesz az, aki legyőzi az Ürességet. Érdekesség azonban, hogy ebben a történetben csak egy szobatársa van, mégpedig Baz, aki egy vámpír, viszonyuk pedig igen bonyolult. Baz és Simon ellenségek, előbbi többször megpróbálta ölni a másikat, eddig sikertelenül.

Cath tehát erről a történetről ír egy fanfictiont. Ha jobban belegondolunk, akkor a Fangirl-ben írnak egy fanfictiont, egy fanfictionről. Érdekesen hangzik, nem?

Cath problémája: írói válság

A fiatal lány helyzete nem egyszerű, hiszen eddig testvérével együtt voltak egy egész. Közeli barátok voltak, mindent együtt csináltak és sokszor együtt is írtak. Pontosan emiatt érte váratlanul az, hogy Wren magára hagyta az egyetemen. Cath a magánytól, a honvágytól, az egyedül maradt édesapja iránti aggódásból eredően megreked az írásban, nem tud túljutni egy bizonyos jeleneten.

Érdekes volt megfigyelni azt, hogy a lány hogyan dolgozza fel az őt ért megpróbáltatásokat, hogy mire mi volt a reakciója és hogyan igyekszik túllépni az írói válságán. Ebben nagy segítségére vannak újdonsült ismerősei, barátai, akik próbálják kimozdítani a komfortzónájából.

Érdekes, kellemes karakterek

Ahogyan fentebb is írtam, Cath egy visszafogott, kissé antiszociális személyiség, aki igen könnyen zavarba jön. Ennek ellenére Wren, az ikertestvére egy nyitott, szórakozni vágyó lány, az egyetlen, akivel nagyon nem tudtam kibékülni. Furcsának tartottam és kíváncsi voltam, hogy mi volt ez a gyökeres változás benne.

Feltűnik a Fangirl során két srác is. Az egyik Levi, a lány szobatársának nem barát-barátja, aki egy kedves, figyelmes és eszméletlenül aranyos fiú. Félti és kísérgeti, szórakoztatja Cath-et, akinek akarva-akaratlanul megtetszik. Ezt persze próbálja elnyomni magában, mert bár Reagen kezdetben nem igazán a barátja, mégiscsak a szobatársa, aki megpróbál neki segíteni beilleszkedni az egyetemre. A másik srác Nick, akivel együtt jár a kreatív-írás kurzusra. Meg is kezdődik az örlődés a kettejük között.

Megfogott a stílus

A cselekmény és a karakterek után ejtsünk egy kis szót az írásról és a mangáról. Nagyon érdekes volt ilyen stílusban olvasni. Az elején meg kellett szoknom, hogy figyelni kell a képeket, amik nagyon szépen vannak megrajzolva. Izgalmas volt nézegetni az egyes reakciókat, az indulatszavakat és egyebeket.

A történet időnként megszakadt és láthattunk jeleneteket, cselekményeket, amik Cath fanfiction írásaiból valók és Simonról, meg Bazról szólnak. Ezek a vágások nagyon tetszettek és csak fokozták a várakozásomat a Csak így tovább iránt.

Könnyed, szórakoztató és aranyos történet, amit jólesett olvasni.

Összességében azt mondom, hogy nagyon jó választás volt a Fangirl, őszintén mondom, hogy nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog egy manga. Nem kifejezetten volt csavaros és eseménydús könyv, viszont élveztem a sztorit, jólesett olvasni az egyetemi közegről és kifejezetten izgalmasnak tartottam, hogy ez a könyv arról a lányról szól, aki a következő olvasmányomat “írja”. Nagyon ötletes!

Kíváncsian várom a folytatását, mert biztos vagyok benne, hogy ez még csak a bevezetés és az igazi cselekmény majd a második részben fog beindulni! Az biztos, hogy a Fangirl után kedvet kaptam további képregényeket és mangákat olvasni.

A recenziós példányt köszönöm szépen a Fumax Kiadónak!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?