Könyvek

R. F. Kuang – Sárga

R. F. Kuang 2019-ben debütált Magyarországon a Mákháború című epikus fantasy trilógiájával az Agave Könyvek jóvoltából. A kínai-amerikai írónő neve azonban csak tavaly vált igazán ismertté a magyar olvasóközönség számára, amikor két különleges alkotása is megjelent. A számtalan irodalmi díjjal kitüntetett nemzetközi bestseller, a Sárga 2023 novemberében vált elérhetővé Tót Barbara fordításában, a Magnólia Kiadó gondozásában.

A két fiatal írónő, June Hayward és Athena Liu sorsa két sikertörténet lehetett volna, mert együtt jártak a Yale-re, és ugyanabban az évben jelent meg az első könyvük. Míg Athena irodalmi sikere műfajokon át ível, addig June regénye még egy utánnyomást sem ért meg. A karrierje bukását a származásával magyarázza, hiszen manapság már senki sem akar hétköznapi, fehér lányokról szóló történeteket olvasni.

Amikor Athena tragikus hirtelenséggel meghal, June gondolkodás nélkül ellopja a barátnője frissen befejezett és titokban tartott kéziratát, amely egy újabb bestsellerregénynek ígérkezik. Athena merész stílusban örökítette meg az első világháborúban résztvevő kínai munkások elfeledett történetét. June átszerkeszti az elhunyt barátja kéziratát, és a saját alkotásaként elküldi az irodalmi ügynökének. Úgy gondolja, hogy ezzel Athena kimondatlan végakaratát is teljesíti, hiszen az írónő biztosan nem szerette volna a fiókban hagyni az utolsó alkotását. June lopott státusza viszont hamar veszélybe kerül, ugyanis valaki rájön a hazugságára, és gyűlöletkampányt indít ellene a közösségi médiában. Vajon meddig hajlandó elmenni a kétségbeesett írónő a hamis siker és bevétel érdekében?

June egy gátlástalan, hazug és irigy főszereplő.

A Sárga főszereplője nem egy pozitív karakter, akivel könnyedén azonosulhatunk vagy együtt érezhetünk. June már az első fejezetben kimutatja a valódi természetét, ahogyan az állítólagos legjobb barátnője irodalmi sikeréről beszél. Kegyetlenül ítélkezik Athena felett, és folyamatosan irigykedik az írónő legújabb eredményeire. Egyszerűen féltékeny a nagy népszerűségére és a felfelé ívelő karrierjére, miközben ő egyetlen eredeti és piacképes ötlettel sem tud előállni. A történet során kiderül, hogy June-nak nemcsak az írói pályája sikertelen, hanem például az emberi kapcsolatai is felszínesek, és magányosan tölti mindennapjait.

Halottról jót vagy semmit, ugye, kedves Athena?

R. F. Kuang regényében nehezen találunk kedvelhető szereplőket, hiszen mindenki átgázol másokon, hogy érvényesülhessen a túltelített könyvpiacon. Athena kezdetben egy tehetséges és ártalmatlan fiatal nőnek tűnik, aki a tragédiákkal övezett családi háttere ellenére is sikert sikerre halmoz. Azonban ahogy halad előre a történet, felfedezhetjük, hogy a bájos és intelligens Athena sem volt egy becsületes alkotó. Ráadásul June-hoz hasonlóan őt sem kedvelte senki igazán, inkább csak szemet hunyt mindenki a problémás megnyilvánulásai felett.

Feltárul előttünk a 21. századi könyvkiadás igazságtalan működése.

A szerző szatirikus módon bemutatja az amerikai könyvkiadás rideg valóságát, amely leginkább csak a profitról, a társadalmi elvárások kipipálásáról, valamint a tökéletes nyilvános arculat fenntartásáról szól. Bár minden eddiginél több kommunikációs lehetőség áll rendelkezésükre, az írók továbbra is elszigetelten alkotnak, és nem igazán törődnek egymással. A kiadók látszólag a diverzitásra fókuszálnak az új művészek kiválasztásakor, azonban csak az olvasói elvárásokat akarják minél egyszerűbben teljesíteni. Igen, szükségünk van egy ázsiai szerzőre és egy queer bestsellerre, de még mindig a fehér és heteronormatív történetek vannak túlsúlyban. Ráadásul a közösségi médiának köszönhetően az olvasók is egyre nagyobb hatalommal rendelkeznek, így egyik pillanatról a másikra romba dönthetik egy problémásnak tartott író karrierjét.

Bűntudat, gyász, rettegés, magány és őrület

June mindvégig retteg attól, hogy le fog bukni, és fény derül Athena kéziratának ellopására. Ennek ellenére folyamatosan egyre kockázatosabb tettekre vetemedik, és a bűntudata is meglepően későn jelentkezik. Először nem igazán gyászolja a barátnője elvesztését, hiszen felszínes kapcsolatban álltak egymással. Azonban egy idő után úgy érzi, hogy Athena szelleme a válla felett lebeg, és képtelen szabadulni az emlékétől. A közösségi médiában indított gyűlöletkampány pedig az őrület határára sodorja a magányos June-t, aki az egyre bővülő bűnlajstroma dacára áldozatszerepben tetszeleg.

A thrillerszál sajnos meglepően gyenge.

A Sárga történetében szerepet kapott egy ismeretlen zaklató is, aki kezdetben a Twitteren vádaskodik, majd a fizikai fenyegetés eszközéhez fordul. Ha figyelmesen olvasunk, akkor már a regény első felében kitalálhatjuk a rejtélyes alak kilétét. Az írónő egy felesleges hamis nyommal próbálja bonyolítani June magánnyomozását, viszont ez a szál leginkább csak feleslegesnek érződött számomra. Talán egy kevésbé gyakorlott krimiolvasót el lehet téríteni az új információmorzsákkal, de hamar kiderül, hogy tévúton járt a főszereplőnk.

Egyes problémák a multikulturális társadalmak sajátosságai.

R. F. Kuang számtalan aktuális problémát felvonultat a könyvében, azonban ezeknek egy részét valószínűleg leginkább csak a multikulturális társadalmakban élő olvasók tudják átérezni. Számukra talán hétköznapi tapasztalat például a fordított rasszizmus, amely igencsak hangsúlyos szerepet kap a történetben. A Goodreads és a Twitter felhasználói kifogásolják, hogy June fehér szerzőként ír a kínai történelem egyik elfeledett eseményéről, és a regény kiadásával kihasználja egy másik etnikai csoport szenvedéstörténetét. A Sárga többek között az eltörléskultúra (cancel culture) működését is szemlélteti, bár bookstagrammerként kicsit túlzásnak éreztem az olvasói értékelések és gondolatok pusztító hatását. Láthattunk már bőven példát arra, hogy egy híres író megbotránkoztató nyilatkozatokat tesz, mégis sikeresen felfelé ível az irodalmi pályája, és az egyik nemzetközi bestsellert követi a másik.

A borító egyszerű, ugyanakkor emlékezetes.

A Magnólia Kiadó átvette a könyv eredeti borítóját, amely tökéletesen illik a címhez, hiszen sárga. Az egyszerű és letisztult stílusú külső garantáltan felkelti a figyelmünket a könyvesboltban, mert egy kíváncsi szempár mered ránk. Ráadásul, ha feltesszük a regényt a polcra, akkor a gerincén is visszaköszön ez a grafika. Olyan érzésünk lehet, mintha a Sárga addig bámulna minket, amíg el nem olvassuk.

A Sárga története reflektál a könyvkiadás és az eltörléskultúra rideg valóságára a közösségi média korában.

R. F. Kuang legújabb regénye nem véletlenül nyert el több irodalmi díjat, és volt a 2023-as év egyik legnagyobb nemzetközi szenzációja. A Sárga tényleg nem egy hétköznapi történet, hiszen merész módon megmutatja a könyvpiac és a közösségi média kegyetlen oldalát. Meghatározó olvasmányélményt nyújtott számomra, ezért kíváncsi vagyok a szerző többi művére is. Ha érdekel titeket, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy írónak napjainkban, akkor mindenképpen ajánlom nektek ezt a könyvet!

A recenziós példányért köszönet a Magnólia Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Szuperintelligens macskák és ádáz gonosztevők | John Scalzi – Állati gonosz

Hozzászólások