Életmód

Pszichológus vagy pszichiáter – Kihez forduljunk segítségért és mikor?

Egyre többen szólalnak fel annak érdekében, hogy sem a pszichológus, sem a pszichiáter szakorvos nem az ördögtől tanult, nem szégyen bármelyiküket is felkeresni. Az, hogy mikor van itt az ideje, vagy melyikükhöz érdemes időpontot kérni, már egy másik kérdés. Ez a cikk pont abban próbál meg segíteni, hogy kihez forduljunk támogatásért, ha már nagyon a végét járjuk, és egyre mélyebbre kerülünk a gödörbe.

Mind a pszichológus, mind pedig a pszichiáter a lelki betegségek gyógyításában nyújt megoldási lehetőséget. Az előbbi elbeszélget velünk hétről-hétre, hónapról-hónapra és rosszabb esetben akár évről-évre. Vele ellentétben a pszichiáter pár kérdést, illetve alkalmat követően gyógyszeres kezelést javasol, amely bár rövid távon segítség, hosszú távon viszont nem oldja meg a probléma gyökerét. Az, hogy bogyókkal próbáljuk magunkat jól érezni, nem katasztrófa, sőt, a legtöbb esetben a pszichioterápia első lépése. Ennek kapcsán fontos megemlíteni, hogy ilyen esetben a pszichiáter első körben receptet ír fel, majd pszichológust javasol, hogy a továbbiakban ő kutasson az elménkben.

A pszichológus öt éven keresztül tanulja a szakmát bölcsészkaron, ezt követően képezheti tovább magát, szakvizsgázhat, amely után például klinikai szakpszichológusként, tanácsadóként, pedagógiai szakpszichológusként dolgozhat tovább. A pszichiáter viszont általános orvosként végez az orvosi egyetemen, utána pedig pszichiátriából tesz szakvizsgát, pontosan emiatt van az, hogy ők jogosultak gyógyszeres kezelés végzésére, míg a pszichológus szakember nem.

Az, hogy melyiket érdemes felkeresni, a problémáinktól is függ. Persze nem gond, ha kiderül, mégsincs szükségünk drasztikus megoldásra, a két szakember együtt is szokott dolgozni, valamint javasolják egymást, ha már esetleg egyikükre nincs szükség. Az olyan lelki problémák esetén, mint a zárkózottság vagy éppen a konfliktuskezelés, nem szükséges pszichiátert felkutatni, ide bőven elég lesz pár elbeszélgetés egy szakpszichológussal. Mentális, azaz súlyosabb esetekben viszont igenis szükséges a gyógyszeres kezelés, sokszor akár kombináltan is. A pánikbetegség, a mániás depresszió, a skizoférnia és a függőség mindegyike olyan probléma, amik megoldására vagy enyhítésére igenis szükség van gyógyszert szedni. Ezekben az esetekben a pszichológus maximum támogatja a beteget és próbál mélyebbre ásni, illetve diagnosztaikai munkával segíthet pontosabb képet adni arról, hogy mik vannak a tünetek mögött.

A pszichológusnál általában egy-egy órát töltünk, amely során fontosabb emlékeket, eseményeket idézünk fel, amik segítségével megtudhatjuk a gondunk valódi okát. Sok esetben ehhez hetek, de inkább hónapok kellenek, hiszen nem fogjuk rögtön tudni, miért vagyunk depressziósak, miért pánikolunk, hiszen akkor nem kértünk volna segítséget. Türelmesnek kell lennünk, mert a pszichológus nem pár hét alatt oldja meg az évek óta tartó problémáinkat.

A pszichiáternél viszont sokkal rövidebb időt töltünk, hiszen ő azt próbálja kideríteni, mivel is kerestük fel. Ki kell derítenie, hogy vajon depresszióra, pánikbetegségre, függőségre, skizofréniára vagy éppen egyéb lelki bajra adjon gyógyszert, amelyet ha beveszünk, minimum két hétre van szükség ahhoz, hogy érezzük a hatását. Tehát ezektől sem kell csodát várni, főként, hogy az sem biztos, az első bogyó megfelelő lesz a gondunkra. Ezek után felkereshetünk egy pszichológust, aki mindeközben gyökerestül próbálja megszüntetni a problémát. Ha sikerül, akkor némely esetben a gyógyszereket is elhagyhatjuk, de ezt is meg kell beszélni az orvosi diplomával rendelkező szakemberrel.

Pszichiáterhez járni évekig is eltarthat, főként, ha valóban szükséges a gyógyszeres kezelés. Vele ellentétben egy pszichológushoz a probléma megoldását követően már nem kell hetente elmennünk. Persze van rá lehetőség, hogy további apróságokon változtassunk, de ha nincs rá konkrét ok, akkor felesleges tovább költetünk rá. Érdemes akkor újra felhívni, ha ismét előkerül valami komolyabb gondunk, lelki bajunk.

Mikor érdemes felkeresnünk egy szakorvost?

Ez egy nagyon jó kérdés. Az hogy mikor kellene időpontot kérnünk csakis rajtunk múlik, kivéve természetesen komolyabb tünetegyüttesek esetén. Amikor már nem úgy zajlanak a mindennapok, illetve az elménk  megkeseríti az életünket, akkor pont itt az ideje. Vagy, ha már folyamatosan, hosszú távon fennálló problémákkal küzdünk, akár alkoholizmus, akár egyéb függőség, pánikbetegség vagy egyszerűen csak depresszió, akkor is érdemes, hiszen csak egyre mélyebbre kerülünk a gödörbe, ahonnan csak nehezen tudunk a felszínre kerülni.

Mindenkinek saját magának kell tudnia, hogy orvoshoz forduljon, avagy sem. Senki sem mondhatja meg nekünk, hogy még felesleges időpontot kérni, mert te élsz együtt saját magaddal, te ismered a bensődet, ami ha nem úgy működik, mint eddig, akkor igenis van okod orvoshoz fordulni. Ne szégyelljétek, mert nincs mit! A mai társadalomban a fiatalok többségének igenis szüksége lenne egy-egy elbeszélgetésre, ugyanis a folyamatos stressz, a napi gondok, a megfelelési kényszer mind-mind komoly lelki traumát okoznak a későbbiekre nézve. Ezek mindegyike megnehezíti a párkapcsolatainkat, a családalapítást, de még barátságokban is okozhatnak problémát.

Fontos megemlíteni, hogy azokban az esetekben, ahol már a beteg a saját testi épségét veszélyezteti, netalántán másokét is veszélybe sodorja, természetesen azonnal cselekedni kell, ott már nem ő dönt arról, hogy mikor kell neki szakember!

Segítségért fordulhatsz:
https://pszichologuskereso.hu/
http://www.sos-116-123.eoldal.hu/

Hozzászólások