Könyvek

Patrick Ness & Siobhan Dowd – Szólít a szörny

Mindenkinek vannak témák, amikről nem szeret beszélni. Testalkat, családi dráma, karrier, párkapcsolatok, és még sorolhatnánk. Mindenkinek van egy csontváza a szekrényben és egy szörny, aki időnként a fülébe suttog. Ez a téma mindenkinél más, ám egy dolog közös valószínűleg mindannyiunkban: a halál, főleg a hozzánk közel állóké, érzékeny pont gondolataink kavalkádjában. Még akkor is, ha alapjáraton ki vagyunk békülve az elmúlás gondolatával, vagy ha nem érdekel minket. Ez természetes, hiszen vallástól függetlenül senki sem tudja, mi történik, miután valakinek megáll a szíve.

Valósághű határidő

A Chaos Walking Trilógia szerzőjének, Patrick Ness-nek eredetileg 2011-ben megjelent regénye, a Szólít a szörny pont ezt a tabutémát helyezi fókuszba. Az ötletet, a cselekményt és a karaktereket Siobhan Dowd, brit írónő és aktivista és egyben Ness kiadótársa hozta létre, azonban mielőtt útjára engedhette volna a regényt, 2007 augusztusában elhunyt mellrákban. Patrick Ness ezután megkapta az engedélyt arra, hogy megírja és publikálja a történetet, Siobhan nevében pedig létrejött a Siobhan Dowd Alapítvány, aminek célja, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek számára elérhetőbbé tegye az olvasást.

A regény filmadaptációjához készült poszter (2016)

A Szólít a szörny főszereplője Connor alig múlt tizenhárom éves, de már most eljött az ideje, hogy felnőjön. Édesanyja halálos stádiumú rákban szenved, és bár úgy tűnik, a kemoterápia használ, Connor rokonai épp az ellenkezőjét jelzik. Miközben az édesapjából, anyai nagymamájából és Connorból álló évekkel ezelőtt szétesett család próbál ott lenni az anyukájának, Connort minden éjjel pontban hét perccel éjfél után meglátogatja egy szörny. Nem árt neki, hanem beszélget, jobban mondva beszélgetni próbál vele, történeteket mondd, nappal pedig a ház közelében álló tiszafának álcázza magát. Az egész csak egy álomnak tűnik, de amikor felébred, a fiú kézzel tapintható jeleket talál a szörny létezésére. Három történetet mondd el Connornak, ám a negyedik történetet a fiúnak kell elmesélnie, és a határidő egyre inkább közeledik.

A gyász megtestesülése

A diagnózis egyszerre áldás és átok Connor számára. Esélyt kap arra, hogy több időt tölthessen édesanyjával és lehetősége van elbúcsúzni tőle, azonban a halálnak nincsen konkrét határideje, ezért inkább olyan, mintha egy árnyék ölelné körbe őket, amiről nem tudni, mikor fogja elragadni a családfőt. Amikor anyukája állapota rosszabbodik és más kezelésekre kényszerül, a fiúnak a nagymamájához kell költöznie, később pedig édesapja is hazajön a második családjától külföldről. Előbbivel sosem értett szót, utóbbi pedig nemcsak, hogy szokatlanul viselkedik, de még rossz híreket is közöl. Gyerekként nem tud mást tenni, csak reménykedni, boldognak tettetni magát anyukája érdekében, és ellökni magától mindenkit, aki nem olyan optimista, mint ő.

A szörnnyel való beszélgetései egyre több aggresszióban végződnek, amik már nemcsak őt érintik. A benne uralkodó káosz az egyetlen barátjával való veszekedésben és az iskolai bántalmazójával való szembeszállásban testesül meg, neki pedig nincsen más választása, mint elszenvedni a következményeket. Minden, amit éjjel lát, a képzelet szüleményének tűnik csak, de ha jobban belegondolunk, Siobhan Dowd és Patrick Ness tökéletesen szimbolizálták vele a gyásznak ezt az oldalát – a haragot, a tehetetlenséget, a reménytelenséget.

Állandó árnyak

A fejezeteket időközönként az egész lapot befedő, homályos rajzok váltják fel. Sötét árnyak az éjszakának azon szakaszában, amikor

Illusztráció a könyvből. Rajzolta: Jim Kay

semmit sem lát az ember, még a Holdat és a csillagokat sem. Legtöbbször rajtuk látható a szörny és a fiú, illetve az általuk okozott pusztulás amit az egyikük vitt véghez. A regényt Jim Kay illusztrálta, akinek alkotásai elsősorban a Harry Potter kötetek borítóiról köszönnek vissza. Az oldalakon és a borítón is fény harcol a sötétséggel, a szörny pedig mindig ott magasodik föléd, eltakarva az eget, homályba borítva mindent. Ha egy pillanatra figyelmen kívül hagyjuk, milyen gyönyörűek ezek a rajzok, észrevehetjük, hogyan szimbolizálja a visszatérő kompozíció Connor történetét.

A Szólít a szörnyet leginkább azoknak ajánlom, akik nem ódzkodnak annak témájától. Nem könnyed regényről beszélünk, hanem egy történetről, ami képes elkapni és jól megfacsarni a szívedet, megríkatni. Tizennégy éven felülieknek már oda lehet adni, de csak akkor, ha készen állnak szembenézni ezzel a témával. Mindannyiunknak van egy szörnyetege, ami próbál valamit elmondani. Nem mindig vagyunk készek hallani ezt a valamit és nem mindig vesszük tudomásul a szörny jelenlétét sem. Úgy gondolom, ahhoz, hogy értékelni és élvezni tudd ezt a regényt, legalább az utóbbira képesnek kell lenned. Máskülönben csak a sötétséget fogod látni.

Paranormális thriller boszorkánykörrel fűszerezve | Melissa Albert – Bűnös szívünk mélyén

Hozzászólások