Könyvek

Pam Godwin – Vágyakra hangolva

E. L. James Ötven árnyalat című sorozata után hazánkban is egyre népszerűbbek a BDSM témájú regények. Mit jelent pontosan a BDSM? Az angol Bondage & Discipline, Domination & Submission, Sadism and Masochism szavakból tevődik össze, tehát a kötözés és fegyelmezés, alávetettség és mazochizmus mozaikszavaként van emlegetve. Itt, a szexuális élvezetet a fájdalom adása és elviselése, a kiszolgáltatottság érzete adja és irányítja. A nemi aktus nem, vagy csak részben kap szerepet és az irányító, illetve az alárendelt szerep élesen elválik.

Pam Godwin Vágyakra hangolva című könyvében Ivory Westbrook egy végzős diák a Le Moyne Akadémián. Legnagyobb vágya, hogy a New York-i Leopold Konzervatórium hallgatói közé tartozhasson, de ez korántsem olyan egyszerű dolog. Ivory Treme-ből származik, a környék szegénynegyedéből, ami miatt folytonos csúfolódások célkeresztjévé válik a magániskolában. Édesapja halála után neki kell eltartania családját, amitől kétes munkákat kell elvállalnia, ez pedig olaj a tűzre. Iskolatársai ribancnak tartják, a lányok kiközösítik, a fiúk pedig tárgyként kezelik, élen a legnagyobb riválisával Prescott-tal, az igazgatónő fiával.

Beverly Rivard a Le Moyne igazgatónője szívből gyűlöli Ivoryt. Nemcsak negatív híre miatt, hanem mert elszánt vágya, hogy fia is a Leopold zenei intézményébe járjon, ahova szinte lehetetlen bekerülni. Ezért döntött úgy, hogy felveszi Emeric Marceaux-ot zeneigazgatónak, aki kapcsolataival biztosítja fia helyét a konzervatóriumba, ezzel végleg elvágva a fiatal lány esélyeit, álmaitól.

De az asszony terve már az első tanítási napon megdőlni látszik, ugyanis Mr. Marceaux és Ivory között egyből izzani kezd a levegő. A húszas éveiben járó fiatal férfinak egyből szemet szúr a gyönyörű lány és egy kis idő elteltével felmerülnek a kérdések; Hogyan titkolják el kapcsolatukat? Legyen-e egyáltalán közöttük valami? Tisztességes-e az, amit Emeric tenni készül, árulja el a lányt és juttassa Prescottot a Leopoldra? Milyen más lehetősége lenne?

A fülszöveg Ivoryt igen könnyűvérűnek írja le, míg Emericet egy olyan embernek, aki minden alkalmat megragad arra, hogy szexuálisan uralkodhasson a lány felett. Ennél azért összetettebb a dolog.

A történetet két szemszögből olvashatjuk, aminek köszönhetően jobban megismerhetjük a főszereplők múltját, érzéseit és gondolatait. Segít nekünk abban, hogy ne elítéljük Ivoryt  mint a többiek, hanem átérezzük azt a szenvedést és fájdalmat, amit apja halála óta átél. Megértsük azt, miért vállal el újabb és újabb klienseket, csak hogy egy kis pénzhez jusson és miért választja inkább a megaláztatást ahelyett, hogy segítséget kérne. Illetve, megismerjük Emeric dilemmáját is, ami fontos szerepe a történetnek. Együtt legyen-e a lánnyal akit szeret, mégha bűncselekménynek számít is? Kockára tegye az állását egy diákja miatt?

˝– Ami nekem a legdrágább, az nem kerül pénzbe, mégis ezt adják a legnehezebben.
Barátság? Védelem? Szeretet? Szédülten kerestem a választ.
– Mondd, mi az, és megkapod.
A szemembe néz, és előrelép. Még egy lépés, aztán átfonja a derekamat. Arcát a mellkasomhoz szorítja, összesimulunk, és nagyot sóhajt.
Egy ölelés. Ez a legdrágább neki˝

A Vágyakra hangolva egy olyan oldalát mutatja meg nekünk a BDSM világának, amitől akár mi is kedvet kaphatunk egy kis hancúrozásra a párunkkal, ugyanis nem túl erőszakos, sokkal valósághűbb, mint egyes regényekben. Nincs bennünk azaz érzés, hogy ez amúgy tök abszurd.

Ezt a sztorit jó volt olvasni. Laza volt, könnyed, egyszerűen átpörög az ember keze alatt. Váltakoztak benne a szívfacsaró, erotikus és könnyed részek, amik egyszerűvé tették az olvasást és külön öröm, hogy a zenék többféle stílusból állnak. Megtalálható bennük minden, a klasszikuson át, a metálon keresztül az ír poppzenéig minden, így mindenki talál benne olyat, amit ismer és ami kedvére való.

Személy szerint nem szeretem, ha káromkodnak a könyvekben, és bár nem egy ilyesfajta könyvet olvastam már, a mai napig zavarba jövök, ha megemlítenek egy nemiszervet. Most is zavarba jöttem, de basszus, ez jó volt! Kellett neki, hogy ilyen kis szemtelen legyen.

Az emberek nem véletlenül szeretnének egyre több ilyen történetet a kezükbe fogni, kimozdítja őket a komfortzónájukból. Szerencsére ezt az Álomgyár kiadó is látja, és egyre több erotikus témájú könyv jelenik meg náluk.

De ami a legérdekesebb volt ebben a könyvben az az, hogy az erotika mellett, a főhősök olyan dolgot tanítanak meg nekünk, ami nagyon fontos mindenki számára. Azt, hogy milyen kulcsfontosságú az őszinteség és a bizalom az emberi kapcsolatokban. Fontos, hogy elfogadjuk nemcsak a másik felet, de saját magunkat is. Ezt az írónő kegyetlenül, zseniálisan és csodálatosan mutatja be.

˝Néha olyan embert szeretünk, akit nem kellene, és a szerelemnek ebben a végtelen tengerében semmi más nem számít.˝

Elsősorban azoknak ajánlom Pam Godwin könyvét, akik szeretik az erotikus regényeket, és a romantikát. De ha valaki még nem olvasott BDSM könyvet és fél tőlük, vagy esetleg érdekli őt, de még nem mert ilyen témában olvasni, ez egy remek kezdés. Egyáltalán nem olyan elrugaszkodottak az egyes jelenetek, mint némelyik könyvben.

Összességében egy nagyon fontos mondanivalóval rendelkező, jól megírt könyvről van szó, amit bátran ajánlunk a téma kedvelőinek! Az Álomgyár kiadónak pedig külön köszönet, hogy lehetővé tették számunkra, hogy elolvassuk ezt a regényt.

Budai Lotti – Shirzan ​szerelme (Ágyas és úrnő 1.)

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?