Könyvek

Palotás Petra Vénasszonyok nyara című regényéről

Palotás Petra az Álomgyár Kiadó gondozásában idén novemberben jelentette meg legújabb regényét, a Vénasszonyok nyarát. A könyv a valós élet és egy igaz történet ihlette, melyek összessége egy hihetetlenül szép világot teremt meg.

Az írónő öt évnyi kihagyás után a Vénasszonyok nyara című regényével debütált, ami szerelmet vall Balatonfürednek, bemutatja egy elegáns idősek otthona mindennapjait, mesél az északkeleti szigetvilág tájairól, miközben olyan, részben még mindig tabu témákat feszeget, mint az időskori szexualitás, a szülő-gyermek kapcsolat, az önfeláldozás vagy a csillapíthatatlan honvágy.

Esther, Jule és Zoltán története azért igen érdekes, mert a diákkori szerelem árnyéka végigkísér egy házasságot. Már ez önmagában is izgalmas. Felmerülhet a kérdés, tényleg igaz szerelemmel köttetett meg a frigy? Tiszta és őszinte volt a házaspár élete?

A Vénasszonyok nyara azért lehet érdekes számunkra, mert sok olyan dolgot érint, ami az írónővel hozható összefüggésbe. Petra lassan tíz éve él kétlaki életet. Német férje, Mirko miatt Németországba költözött, így bár az az otthona, mégis Magyarország a hazája és ez a fajta honvágy, ami végigkíséri életét, felbukkan a regényben is.

Palotás Petra már egészen kiskora óta szerelmese a történetmesélésnek. A sajtótájékoztatón megosztotta velünk, hogy voltak napok az iskolában, mikor elkezdett egy sztorit, és a hét végén befejezte. Az évek során viszont lassan elmaradtak a történetek, egészen 2001-ig, mikor megjelent első regénye a Bangkok ​titkai. A munkák, a költözés, egyéb okok miatt viszont egy újabb írói szünet következett és most, 2018-ban újabb fába vágta a fejszéjét. Frissen debütált könyve után tavasszal érkezik a Bankok titkai felújított változata, melyben az írónő bevallása szerint még egyes részek is meg fognak változni, így garantáltan egy újabb, izgalmasabb verzióval fog visszatérni a könyvesboltok polcaira!

Palotás Petra – Vénasszonyok nyara

Létezik halhatatlan szerelem?

Az ötvenes évek elején német gimnazista lányok Balatonfüreden töltenek egy nyarat. A borász Péterffy család jóképű, festőpalánta fia könnyen magába bolondítja Esthert, a messziről jött diáklányt, és ő maga sem tud ellenállni az északi lány ártatlan szépségének.

A bontakozó szerelmet azonban csírájában elfojtják részben a lány szülei, részben pedig a történelmi változások, melyek következtében egy esztendő múlva már hiába keresi Esther a füredi villájukból kitelepített magyar családot.

Mennyi esély van rá, hogy az egykori fiatalok útjai több mint hatvan év elteltével újra keresztezzék egymást?

A lehetetlen mégis megtörténik Rügen szigetén, egy idősek otthonában, ahol a nyolcvanhat éves művész előrehaladott demenciájának köszönhetően egy furcsa szerelmi háromszög részesei lesznek.

Vajon milyen titkokat rejt a múlt, és milyen ismeretlen veszélyeket a jövő?

Palotás Petra legújabb regényében, melyet a valós élet és egy igaz történet indított útjára, a múlt szálait bogozva szövi a jelen fonalát. Az elbeszélés szerelmet vall Balatonfürednek, bemutatja egy elegáns idősek otthona mindennapjait, mesél az északkeleti szigetvilág tájairól, miközben olyan részben még mindig tabu témákat feszeget, mint az időskori szexualitás, a szülő-gyermek kapcsolat, az önfeláldozás vagy a csillapíthatatlan honvágy.

A borítókép az Álomgyár olvasói csoportból származik!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?