Életmód

Öt egészségesnek tűnő étel, amelyek nagy terhet rónak a környezetre

Kevesen gondolunk egy étkezés során arra a tényre, hogy melyik zöldség, gyümölcs és egyéb alapanyag, milyen terhet is ró a környezetünkre. Itt nem csak a húsról van szó, hanem azokról a növényekről is, amelyek heteken át úton vannak a magyar és egyéb európai boltok polcaira. De vajon milyen egészségesnek tűnő étel létezik? Ezt derítjük most ki!

A banán

Sejtetted, hogy a banán szállítása rendkívül környezetszennyező? A gyümölcs káros hatása azonban nem a termelésben rejlik, hanem inkább a világ számos országaiba történő szállítás költségeiben. A One Green Planet kutatása szerint a banán a világon a legszélesebb körben fogyasztott élelmiszerek közé tartozik, ráadásul az USA-ban a legnépszerűbb terméknek is számít. Egy átlag tengerentúli évente nagyjából 100 banánt fogyaszt el.

A világ banánexportjának vezető országai közé Ecuador, a Fülöp-szigetek, Kolumbia, Costa Rica és Guatemala tartozik, amelyek megszámlálhatatlan mennyiségű gyümölcsöt szállítanak Európába. Itt a lakosság már megszokta, így el is várja, hogy bármikor hozzájuthasson a kedvenc ételéhez. Mivel ezek a banánok azonban hatalmas távolságot tesznek meg, ezzel hozzájárul a szén-dioxid kibocsátásához. Az Egyesült Királyság eléréséhez egy darab egészségesnek tűnő étel nagyjából 5100 mérföldet tesz meg. Onnan pedig a kontinensen belül további kilóméterek várnak rá.

Az avokádó

Itt az ideje átgondolni a töménytelen mennyiségű avokádó fogyasztást. Sok vegetáriánus és vegán tért át ennek a terméknek a fogyasztására, hiszen elvileg egészségesebb, mint bármi más. Bár nem mondhatni káros növénynek, legalábbis a testünk szempontjából, a Földre már igenis negatív befolyással van. Az avokádó előállítása ugyanis károsítja a környezetet. Az egészségesnek tűnő étel termelésének nagy része Mexikóban történik, főként a Michoacán hegyekben. Az Associated Press hírügynökség szerint azonban az avokádófák telepítése és növekedése kétszer annyi vizet igényel, mint egy sűrű erdő.

Az avokádó kereslet növekedésének hatásai

Mindemellett a mexikói Nemzeti Erdészeti Intézet kutatója azt is elárulta, hogy 2001 és 2010 között az avokádó termelése megháromszorozódott a területen. A nagy kereslet növekedés miatt évente nagyjából 1700 hektár veszteséget okozott a térség számára. A Greenpeace ráadásul azt is kiemelte, hogy a termelés során mérhetetlen sok vegyi anyagot használnak fel, a csomagolás és a szállításról már nem is beszélve. Ezek a termékek ugyanis a banánhoz hasonló utat tesznek meg, így nemcsak azért káros, mert ezáltal több szén-dioxid kerül a légtérbe, hanem azért is, mert az előállításuk negatív környezeti hatással vannak a Földre.

A mandulatej

Lehet valaki vegán, amely mellett sok avokádót és mandulatejet fogyaszt, máris kevésbé lesz környezetkímélő, mint egy húsfogyasztó egyén. Bármennyire is szeretik az emberek a madnulatejet, mert egészségesebb és egyesek szerint jobb ízük is van a szokásos tejnél, a termelésük negatív befolyással vannak a bolygónkra.

Honnan származik a mandulatej?

A Guardian szerint a világ mandulájának több mint 80%-a Kaliforniából származik, ez az a régió, ahol a legsúlyosabb aszályokról ismert. Egy mandula termesztéséhez 5 liter víz szükséges, ez azt is jelenti, hogy 100 ml mandulatejhez 100 litervizet  használnak fel. Megfontolandó, nemde?

A rizs

Egészségesnek tűnő étel a rizs is, hiszen az egyik legalapvetőbb élelmiszer. Míg a világ népességének több mint fele ettől a növénytől függ, mint ételforrás, a rizs termelése a bolygó éves vízfogyasztásának az egyharmadát teszi ki. A Guardian szerint egy kiló rizs előállításához 2477 liter víz szükséges. Gondoltad volna, hogy a rizshez ennyi folyadékra van szükség? Érdemes továbbá azt is átgondolni, hogy honnan is érkezik az a zacskó, amelyet elfogyasztunk. Próbáljunk meg olyan terméket vásárolni, amely a lehető legközelebbről érkezik a hazánkba!

A kávé

Rengeten iszunk napi szinten akár többször is kávét. A kutatók bebizonyították, hogy a mérsékelt fogyasztás jó hatással van az egészségünkre. Kevesen vannak tisztában azonban azzal, hogy az élénkítő a világ második legnagyobb forgalmú árucikke, sokaknak pedig az élet egyik legfontosabb terméke.

A kávé esetében azonban a legtöbb környezeti kár abban rejlik, hogy helyet találjanak a bab termesztésére. A legtöbbet Latin-Amerikában állítják elő, a megnövekedett kereslet hatására azonban a gazdák 2,5 millió hektár erdőt irtottak ki Közép-Amerikában, hogy legyen elegendő helyük a termelésnek.

A WWF beszámolója a kávéról

A WWF jelentése azt is bemutatja, hogy a kávétermelés és a környezeti károk közötti kapcsolat hatalmas. Az erdőírtás arányában a legrosszabb 50 ország közül 37 jelentős kávétermelő is. Érdemes tehát ésszel vásárolni ebből és nem pazarolni a drága kávébabokat. Az előállításhoz ráadásul sok esetben rabszolgákat is alkalmaznak, amely kicsit sem etikus.

Melyik volt számodra a legsokkolóbb adat és információ? Írd meg nekünk!

Hozzászólások