Orosz cárnő életét mutatja be a HBO

Október 4-én elstartolt a Nagy Katalin cárnő életét bemutató négy részes sorozat, amely az orosz uralkodó időszakában játszódik. A HBO GO gyártású epizódok az előzetes alapján igazán izgalmasnak és érdekesnek tűnik és ismét egy cárnő életébe nyerhetünk betekintést.

Az utóbbi időben több történelmi alak életét követhettük a képernyők előtt, például az angol Viktória, Aragóniai Katalin vagy II. Erzsébet is. Nagy Katalin 1729-ben született, a házi tanítóinak köszönhetően megfelelő taníttatásban részesült. Az ortodox hitben a Jekatyerina Alekszejevna nevet kapta. 1745-ben ment hozzá Péterhez, ám a házasság nem volt sikeres, mindketten szeretőkkel mulatták az időt. Nagy Katalin okos, tanult nő volt, sokat olvasott, naprakész volt Európát illetően is, továbbá levelezéseket folytatott a kor filozófiusaival. Köztük volt  Voltaire és Diderot is. Erzsébet cárnő után, Péter vette át a trónt, s miután néhány hibát elkövetett, illetve feleségét hátrahagyva elvonult, a nép fellázadt és Katalint követelték uralkodójuknak. Ez a puccs sikeres volt, Péter – többek szerint – örömmel lemondott, majd néhány hónappal később meghalt. Az a hír kapott szárnyra, hogy mindez felesége műve és ő ölette meg férjét, de mindez nem bizonyított.  A cárné 34 évig uralkodott. Katalin a felvilágosult eszmék mellett, zsarnok is volt országában.
Magánéletében is falta az életet. Több szeretőt tartott, akiket beköltöztetett a palotába, később birtokokat adományozott. 1796-ban halt meg, sírja szentpétervári Péter-Pál katedrálisban található.

Nagy Katalint a  sorozatban az Oscar-díjas Helen Mirren alakítja. A négy részes dráma bemutatja a cárnő udvarát, amely politikai harcoktól hangos, vágyaktól feltüzelt, intrikákkal teli, miközben Katalin és szeretője Grigorij Patyomkin viszonyát is nyomon követhetjük. Azt, hogyan tudnak az ellenséges, konfliktusokkal teli viszonyból együttműködni, legyőzni az ellenfeleket és megalapozzák Oroszországot.
Helen Mirren mellett láthatjuk még Jason Clarke-ot, a 007- Skyfallból ismert Rory Kinneart, a Karib-tenger kalózaiban feltűnt  Kevin R. McNallyt is. A sorozatot Philip Martin rendezte.

Hozzászólások