Kultúra

Online is megtekinthetőek Mátyás corvinái!

Virtuálisan is bejárhatjuk a 2018/19-es Mátyás corvináiról szóló kiállítást, hála az Országos Széchényi Könyvtárnak. Az intézmény ugyanis ingyenesen elérhetővé tette a gyűjtemény 3D-s, online változatát, így azok is részesülhetnek az élményből, akik tavaly valamiért lemaradtak róla.

A kiállításon nemcsak a híres királyi könyvtár kincseit vehetjük szemügyre, hanem több más reneszánsz érdekességet, például olyan corvinákat, melyek a középkor óta nem jártak Magyarországon.

Érdemes elöljáróban pár szót ejtenünk magáról a könyvtárról is: A Bibliotheca Corvina, a reneszánsz kor egyik, ha nem legnagyobb könyvtára volt a maga közel 2000 kötetével. Ezek zöme Itáliában, Beatrix királynő hazájában készült, ám jó pár közülük itt Magyarországon. A királynő érkezésével a reneszánsz, mint stílus is egyre elterjedtebbé vált itthon, ennek eredményeképpen egyre nagyobb figyelmet fordítottak a kultúrára és annak ápolására is.

A királyi könyvtár gyarapításán megbízott kutatók dolgoztak, sőt további érdekesség, hogy a gyűjtemény még az uralkodó halála után is fennmaradt, igaz tartósan leginkább csak azok a kötetek maradtak fenn melyek később Nyugat-Európába kerültek. Sajnos azonban így is csak az egész gyűjtemény kicsivel több, mint egytizede maradt fenn az utókornak, összesen 220 fellelhető corvináról tudnak a szakemberek.

A kiállítás miatt időszakosan visszakerültek Magyarországra a még a középkorban külföldre került kötetek is, így a látogató ezeket is megtekintheti ezúttal virtuálisan az OSZK jóvoltából, az alábbi szövegre kattintva.

 

A kiállítást több rangos szakmai szervezet is méltatta, ráadásul a belső tér kialakítása – mely Gazdag Mária munkáját dicséri – még egy külön díjat is bezsebelt: bronzérmet kapott az A’Design Award nemzetközi szervezettől.

Hozzászólások