Könyvek

Alexandra Kiadó nyári megjelenések

A nyár se telhet el könyvmegjelenések nélkül, mi is bizonyítja ezt jobban, mint hogy az Alexandra Kiadó három új kötet megjelenéséről adott hírt a napokban.

A sort két olyan kötettel nyitnám meg, amelyek az emlékezés körül forognak. A Dalban mondom el és a Szirmokba zárt szavak középpontjában is az újrakezdés és a múlt feldolgozása van, két teljesen más köntösben. Előbbi bár szellemes, ugyanakkor szívszorító történet a család fontosságáról. Bátran ajánlják Jojo Moyes és Cecelia Ahern kedvelőinek.

A Szirmokba zárt szavak azonban ennél sokkal mélyebbre megy, a témáját tekintve nem is csoda, hogy elnyerte a legjobb könyv díját a fiktív irodalom kategóriában a 2019-es Australian Book Industry Awardson. Ez a történet egy fiatal lányról szól, akit az édesapja bántalmazta. Alice-nek meg kell tanulnia a feldolgoznia és elengednie múltjár, megszabadulni apja kegyetlenkedésétől és élnie saját életét.

Emma Cooper – Dalban mondom el…

Az élet egyetlen szívdobbanással kezdődik, és ugyanúgy is ér véget: mindnyájunknak egyéni lüktetése, saját dallama van.

Ha Melody kocsijából aznap nem fogy ki a fagyálló, talán nem is csúszik el a jégen, és nem szenved fejsérülést. És nem is fakad dalra a sérülés egyik komplikációjaként, valahányszor feszült lelkiállapotba kerül. Például biztosan nem adja elő az I Bet You Look Good on the Dancefloort az iskolában, a fia szülői értekezletén.
Ha Dev aznap nem vitte volna el a gyerekeket az állatkertbe, nem szenvednek balesetet. Flynn és Rose nem maradnak apa nélkül. És Dev élete szerelmének sem törik apró darabokra a szíve.
Ha azonban nem akadtak volna rá annak az eltűnt személynek az adatlapjára, talán sosem utaznak el Cornwallba, hogy a legvalószínűtlenebb helyszínen végre megtapasztalhassák, mit is jelent összetartozni.
Jojo Moyes, Cecelia Ahern és Marian Keyes rajongói bizonyára Emma Cooper regényét, a Dalban mondom el…-t is örömmel olvassák majd: kacagtatóan szellemes, ugyanakkor szívszorító történet szeretetről, veszteségről és újrakezdésről.

Holly Ringland – Szirmokba zárt szavak

A kilencéves Alice Hart a világtól elszigetelten él a tenger partján, ahol édesanyja elbűvölő virágai és azok titkos történetei megóvják bántalmazó apjától. Ám amikor egy tragédia visszavonhatatlanul megváltoztatja az életét, Alice-t az addig soha nem látott nagymamája veszi pártfogásába, aki az Ausztráliában őshonos virágfajok mellett olyan nőknek is menedéket nyújt, akik a kislányhoz hasonlóan magukra maradtak és segítségre szorulnak. A viktoriánus hagyományok szerint minden virág más és más jelentéssel bír; az új életét építgető Alice ezt a virágnyelvet sajátítja el, hogy elmesélje mindazt, amit szavakkal képtelen.

Hamarosan érkezik egy igen izgalmas, szívszorító és igaz történet egy zsidó családról. Georgia Hunter tizenöt éves korában tudta meg, hogy a családja holokauszt túlélő, a téma pedig nem hagyta nyugodni, így hát A szabadság illata című regényét alapos kutatómunkával hozta létre. Beutazta Európát, idős rokonokkal beszélgetett és levéltárakat látogatott meg, hogy a lehető legjobban vissza tudja adni az olvasóknak családja történetét.

“Néha találsz egy könyvet, ami megmozgat, ami veled marad, és megköveteli, hogy megoszd másokkal is. Egy történetet, ami egyszerre szívszorító és örömteli. Ami túl valószínűtlen, hogy igaz legyen, mégis az. Ez a könyv A szabadság illata.” – írja a The Art of Why Not

Ha kíváncsi vagy a második világháború szörnyűségeire, egy zsidó család igaz történetére, akkor ezt a kötetet neked találták ki. Ez a könyv végigjárja a háború előtti Párizs dzsesszklubjaitól a szibériai Gulag borzalmáig az akkori szörnyű világot.

Georgia Hunter – A szabadság illata

1939-et írunk. A Kurc család három generációja a zsidókat sújtó intézkedések ellenére megpróbál normális életet élni. Ám amikor utoléri őket a háború valósága, a feldúlt kontinensen a szélrózsa minden irányába szétszóródva kell megtalálniuk a szabadság felé vezető útjukat. Megingathatatlan élni akarásukban és a félelemtől hajtva, hogy sohasem látják viszont egymást, a Kurc család tagjai kénytelenek a reménységre, találékonyságra és belső erejükre hagyatkozni.

A hihetetlen, igaz történeten alapuló regény a háború előtti Párizs dzsesszklubjaitól a szibériai Gulag borzalmáig követi a családtagok útját, miközben menekülnek, börtönben sínylődnek vagy harcolnak. A szabadság illata tanúságtétel arról, hogy az emberi lélek a legsötétebb időkben is képes túlélni és győzedelmeskedni.
GEORGIA HUNTER tizenöt éves volt, amikor megtudta, hogy a családtagjai holokauszttúlélők. Nekilátott, hogy feltárja felmenői lenyűgöző történetét; idős rokonokkal beszélgetett, levéltárakban kutatott, adatokat gyűjtött. Ebből a munkából született A szabadság illata.
A szerző blogján számtalan érdekes kiegészítő információ és dokumentum található a könyvről és a családról: https://georgiahunterauthor.com

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?