Könyvek

Novelláskötettel jelentkezik a Showder Klub népszerű humoristája!

Tóth Edut sokan az ország egyik legfurábban és leggyorsabban beszélő, de talán legkülönlegesebb humoristájaként ismerik, aki saját műsorai mellett Bödőcs Tibor turnéinak is állandó “előzenekara”. A Showder Klub és a Rádiókabaré sztárja október 8-án íróként is debütál: Kutatás az ébrenlétben címmel egy önéletrajzi ihletésű novelláskötettel jelentkezik. A könyv rövid és humoros, de sokszor komoly és elgondolkodtató elbeszéléseket tartalmaz a felnőtté válás rögös útjáról. Többek közt betekintést nyújt a szerző olykor hányattatott sorsú, de mégis boldogságban töltött gyerek- és kamaszkorába, valamint az 1990-es évek pécsi mindennapjaiba.

“Gyerekként a legnehezebbek azok a téglák voltak, melyeket Anyu két borzalmasan sikerült házassága miatt cipeltem”, mondja Edu. “Mindemellett a különcségem is gyakran bajba sodort, és az örökös nyughatatlanságom is okozott számos kellemetlen percet. Röpke párkapcsolataim a túllelkesédesem miatt mentek tönkre, a labdarúgókarrierem pedig mondhatni tipikus magyar történet: tízévesen ott voltam az ötven legjobb kisfocista között, öt év múlva pedig már a legjobb ezerbe sem fértem bele. De az ember csak utólag döbben rá ezeknek a súlyára. Akkor a könyvek, a lányok és a filmek iránti rajongás, a kalandok és kalandortársak fontosabbnak tűntek.” A Kutatás az ébrenlétben így egyrészt klasszikus Edu, a rajongók garantáltan nem fognak csalódni, ugyanakkor többet is ad: bemutatja az embert, Edut valójában. Ahonnan jön. Az élete történetét.

A történetek szerkezete ráadásul igen különleges: “amikor a könyvem szerkesztője, Csurgó Csaba a novellák közül kiválogatta azokat, melyek tetszenek neki, az kötötte össze őket, hogy mindegyiknek egy néni volt a főszereplője. Remek vezérfonalnak bizonyult, amikor rájöttem, hogy van összefüggés a maratoni Melrose Place nézések, Anyu világszépe választás paródiája, a szürreális Zöldike gyerektábor, az Elemi ösztön című film iránti tisztelgések, szakítás utáni plafonbámulások, meg életem első és egyben utolsóelőtti házibulija között, vagy amikor arról álmodoztam, hogy a BMX Banditák vöröshajú gyönyörűsége beköltözik hozzám az emeletes ágyam tetejére.”

Összesen kilencven nénivel találkozunk, kilencven történetet élünk át.

“Mindig is az volt az álmom, hogy író legyek”, mondja Edu “és utólag bánt, hogy életem nagy részében nem írtam folyamatosan. A Kutatás az ébrenlétben egyik célja így berúgni az ajtót, hogy elkezdődjön végre, amire több mint három évtizede várok. Bár 2010-ben meglepett, hogy a stand up mennyire kegyetlenül nehéz műfaj, és hogy a közönség és a fellépők mennyire véresen komolyan veszik az egészet, az írást mégis továbblépésnek érzem. Segít abban, hogy mélyebbre ássak, és a humoros történeteimnek megjelenjen egy komolyabb oldala is, amit nem feltétlen lehet egy fellépésen elmondani.”

Tóth Edu 1982-ben született Miskolcon. Nyolc hónapos korában a családja Pécsre tette át székhelyét. A pécsi Janus Gimnáziumban érettségizett 2001-ben, majd 2003-ban – három veszprémi egyetemi szemesztert követően – Londonba költözött. 2008 eleje és 2009 vége között Barcelonában élt.

2010-es hazatérését annak köszönheti, hogy a katalán fővárosban megismerkedett egy magyar lánnyal, akivel aztán 2013-ban összeházasodtak Budapesten. Edu 2010 karácsonya óta tagja a Dumaszínház társulatának, 2011 tavaszán debütált a Showder Klubban, 2016 őszén pedig a Rádiókabaréban.

Tóth Edu: Kutatás az ébrenlétben

Hogyan nő fel egy amúgy sem átlagos érzelem- és gondolatvilággal rendelkező pécsi kisfiú, aki a körülmények ellenére megpróbálja a legtöbbet kihozni a gyerekkorából?

Tóth Edu gyermek- és kamaszkorát rengeteg külső tényező formálta. Képzeljünk el egy csupaszív, zseni, de bonyolult lelkületű anyukát, egy hamar lelépett szélhámos apukát, egy agresszív nevelőapát, valamint egy szerető, gyakran pótanyaként funkcionáló nővért.

Edut hatéves korától kísérjük el az érettségi bankett utáni hajnalig. Ezalatt kilencven nénivel találkozunk. Óvónők, volt barátnők, volt barátnők anyukái, logopédusnő, doktor néni, szomszéd nénik, könyvtáros néni, csapattársak anyukái, Anyu barátnői, tanár nénik és még sokan mások.

Itt van mindenki, aki számít. Kilencven novella, kilencven lépés a felnőtté válás rögös útján. Kilencven próbálkozás arra, hogy a könyv szerzője és főszereplője átvészelje ezeket a vészterhes időket, melyekre élete végéig úgy gondol majd, mint a legjelentőségteljesebb éveire. Nem véletlenül.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?