Geek

Nosztalgia: Játékok a régmúltból

Már nagyon közeledik az év vége és ilyenkor gyakran szoktunk nosztalgikus hangulatba kerülni. Régebbi zenéket hallgatunk, vagy őskori filmeket nézünk, most például nekem eszembe jutottak a 2000-es évek játékai. Amíg nem volt számítógépünk, volt nintendonk és azon az eszközön rengeteg olyan porlepte játék, amikért akkoriban odáig volt mindenki. Ezek közül hoztam el azokat a darabokat, amelyek egy kis morgás mellett örömteli élményt nyújthattak nekünk.

Super Mario

Őskori leletnek számít, de mégis hatalmas hírnévnek örvend a Super Mario, aminek legelső szériája 1985-ben jött létre. Szerintem mindenki ismeri a vízvezeték-szerelőre hasonlító karaktereket (Mario és Luigi), akikkel pályáról-pályára kellett végig menni, hogy megmentsük a gonosz, Bowser nevű sárkányteknőstől a gyönyörű Peach hercegnőt. A játék nyolc, négy szintű világból áll, tehát összesen 32 szint. Noha a világok témákban különböznek, a negyedik pálya mindig egy erőd vagy kastély, ami Bowser (vagy az egyik csatlósa) elleni küzdelemmel ér véget. Ahhoz képest, hogy több, mint harminc éve robbant be a köztudatba, mégis mindenki nagy kedvence, hiába a rengeteg MMORPG, a csúcs szuper karakterekkel és fantasy elemekkel felturbózott játékok, a Mario még mindig lekörözi őket. A világ egyik legsikeresebb videójátékának tartják, ami még most is meg tudja állni a helyét, hiszen 2019-ben adták ki legújabb verzióját.

Jazz Jackrabit

A Jazz Jackrabbit videójátékot még 1994-ben készítette Arjan Brussee és Cliff Bleszinski, majd az Epic MegaGames-nél debütált. A sorozat két számítógépes és egy kézi konzolos játékból áll. Ezt követően még két része jelent meg, 1998-ban és 1999-ben, majd 2017-ben ismét láthattuk a zöld (Jazz), fülét pörgetve szálló vagy épp testvérét, a piros (Spaz) kétszer akkorát ugró nyuszit a Fortnite-ban. Az 1994-ben kiadott játékkal volt szerencsém játszani, amiben különböző pályákon kellett végig menni. A történet szerint egy fő szörnyet, a teknőst kellett legyőzni, hogy megmentsük a nyúlhercegnőt. Minden pillanata élvezhető ennek a játéknak, nagyon aranyos és bolondos karakterekkel kell végig mennünk a pályákon, hiszen Jazz és Spaz a hatalmas fegyvereik mellett nagyon őrülten tudnak viselkedni, répát esznek, ha megállunk velük és elég tébolyultan viselkednek. Azonban nagyon szerethetőek és az egész játék szerethető. Remek pályák vannak kialakítva, gyönyörű látványvilággal és bár nehézkesen, de végigvihetőek.

Chip ‘n’ Dale

A Chip ‘n’ Dale nevű játék az amerikai animációs rajzfilm-sorozatból indult el, amelyet a Disney készített. A sorozat premierje a Disney Channel-en, 1989. március 4-én volt, majd 1990-ben a Capcom kiadott egy videójátékot a mesével kapcsolatban a Nintendo Entertainment System számára. Ez egy olyan platformjáték, ami különböző pályákat rejt és a két főszereplő közül lehet választani, hogy kivel szeretnénk végig vinni ezeket az egyre nehezedő részeket. Egyedül és párban is lehet vele játszani, ami remek program lehet kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Bár számítógépen nehezebb kezelni, hiszen kevés a helyünk, még anno’ a konzolokkal egyszerűbben és kényelmesebben elfértünk egymás mellett. Az egyre nehezedő pályákon a kis mókusok folyamatos veszélyben vannak, furcsa lényekkel kell megküzdeniük. A fegyverünk nem más, mint a terepen lévő tárgyak, dobozok, gyümölcsök (alma) és ezeket dobálhatjuk az előttünk lévő ellenségekre és van, hogy ezekkel időnként meg kell tisztítanunk vagy kialakítanunk az előttünk álló utat. A Chip ‘n’ Dale is nagyszerű élményt nyújt, de, mint az eddigiek is, néha idegtépő játék. Vicces ahogy felemelnek dolgokat és csöpög róluk az izzadtság és olyan gyermeteg az egész, de ezáltal igazán szerethető is.

Tiny Toon Adventures

Az utolsó játék, amit hoztam nektek a Tiny Toon Adventures (magyar címe: Pöttöm kalandok), ami egy 1990-ben bemutatott mese alapján készült el. A sorozat fiatal állatok kalandjait követi nyomon, akik később a Looney Tunes-ban felnőttként mutatkoznak meg. Megjelenése óta számos Tiny Toons alapú videójáték került kiadásra. Sok vállalat rendelkezik a fejlesztési és közzétételi jogával, köztük a Konami (az 1990-es években), Atari, NewKidCo, Conspiracy Games, Warthog, Terraglyph Interactive Studios és a Treasure. Ezen kiadók közül a Konami verzióját hoztam el nektek. A főkarakter a kicsi Tapsi-Hapsi volt és még mellette lehetett választani egy másik pöttömöt: Szőrmók, Dodó kacsa vagy Taz közül. A leghasznosabb szerintem Szőrmók, vagyis a cica volt, mert bárhová felmászhattál vele és szinte sosem estél le, hiszen meg tudott kapaszkodni. Minden újabb szinten lehet választani, hogy a három mellékkarakter közül, melyikkel szeretnénk tovább menni, ami azonban az aktuális pályától függ. Vannak vizes területek, ahová Dodó kacsa a tökéletes választás, van ahol rombolni kell, tehát Taz mellett kell döntenünk. A játék ezáltal egy kis logikán is alapul, de nagyon jó kikapcsolódást nyújt.

Ezek voltak azok, amikkel órákig el tudtam lenni, vagyis tudtunk, hiszen a családban és a közeli ismerősök is nagyon szerették ezeket az egyszerű, de mégis szórakoztató játékokat. Nektek melyik a kedvenc régi játékotok, ami még mindig lekötne és kikapcsolna?

Hozzászólások