Könyvek

Népszerű írók népszerűtlen könyvei

Mi tesz vajon egy írót népszerűvé? Az egyedi stílus, a részeletsen felépített világ és kidolgozott szereplők biztos, hogy kellenek hozzá. De vajon miért történik az, hogy míg egy adott szerző egyik könyve vagy könyvsorozata szárnyal, addig egy másik bukdácsolásra van ítélve? Mi lehet az a különbség, ami miatt ez történik? Az alábbiakban összeszedtünk nektek három olyan könyvet is, ami világhírű író tollából született mégsem ért el olyan sikereket, mint a korábbi műveik.

 

J. K. Rowling- Átmeneti üresedés

Az Átmeneti üresedés J. K. Rowling talán legnehezebben és legrosszabbul fogadott regénye. Az írónő, az őt világhírűvé tevő Harry Potter-sorozata után adta ki következő könyveként ezt a regényt, amely már teljesen más műfajú és teljesen más témákról szól, mint a korábbi írásai. Megjelenésekor a rajongók nem is voltak igazán elragadtatva tőle. Sokan reménykedtek abban, hogy fő műve után majd ismét belekezd valamilyen sorozatba vagy legalább valami hasonlóba, mint a Harry Potter, így miután nem ezt kapták, hanem a való világban játszódó, nem is feltétlen az előző sorozata korosztályát célzó művet nem is fogadták valami jól. Ennek ellenére ezt a kötetét is több nyelvre – köztük magyarra is – lefordították.  Az itthoni fogadtatás sem volt éppen a legjobb, így mindmáig ez maradt Rowling legkevesebbek által ismert és elismert kötete.

 

Agatha Christie – A frankfurti utas

Bizony, még a krimi koronázatlan királynőjének is akadt olyan regénye, amit nem fogadott jól a közönsége, és rossz kritikákból is elég rendesen kapott. Ennek a könyvnek a címe A frankfurti utas, melyet sokan egyenesen az írónő legrosszabb könyvének tartanak. Itthon sem kapott valami meleg fogadtatást, még annak ellenére sem, hogy két kiadásban is megjelent: az első 60%-on, míg a második csupán 54%-on áll a Molyos értékelések szerint, ami nemcsak az írónő többi regényével szemben mutat erős kontrasztot, hanem általánosságban is elég alacsony százaléknak számít. Sokan hiányolják belőle Christie karakteres stílusát és fordulatait, mások a szereplők egysíkúságára vagy éppen a történet laposságára panaszkodnak.

 

Stephenie Meyer – A vegyész

Stephenie Meyer annak idején az Alkonyat-szériával ment nagyot, nemcsak itt Magyarországon, hanem az egész világon is. Miután lecsengett körülötte a felhajtás egy ideig nem is nagyon lehetett hallani róla, hogy esetleg valamilyen új projekten dolgozna. 2016-ban aztán hirtelen megjelentetett egy új regényt, The Chemist címmel, amit az Agave még ugyanabban az évben el is hozott Magyarországra A vegyész címmel. Az Alkonyat után elég éles váltásnak  tűnt egy thriller-rel jelentkezni és a kötet nem is igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, még az írónő neve sem tudta megmenteni e helyzetet.

Hozzászólások