Könyvek

Nácik a szomszédban

A Scolar Kiadó nagy figyelmet fordít arra, hogy a klasszikusok mellett, Magyarországon talán kevéssé ismert kortárs írókkal is megismertesse a közönségét. Ennek a céljából el is indítottak egy különleges zsebkönyv-sorozatot, amiben a világ minden tájáról származó szerzők művei megtalálhatók. Itt kapott helyet a német Daniel Höra Betolakodók című regénye is!

A történet főszereplője Benjamin, aki szülei elvesztése után nagynénjével és annak családjával él egy német falucskában, Bütenowban. Nem igazán találja a helyét, nem érzi odavalónak magát a rokonai közé sem. A község egyhangú élete azonban egy nap felbolydul, ugyanis egy új család költözik a településre, a régi udvarházba. Eleinte mindenki kinézi a városiakat és nem értek mégis mit keresnek náluk. Ám egy idő után, közösségi aktivizmusuknak hála a legtöbb embernek mégis belopják magukat a szívébe. Benjamin is egyre közelebb kerül hozzájuk, rövidesen sokkal közelebb érzi magát hozzájuk, mint a vér szerinti családjához. Összebarátkozik az ikerfiúkkal, sőt még valami kitekert szerelemféleség is szövődik közte és a lány között. Ám mindenkinek vannak titkai, egyeseknek pedig talán nagyobbak mint másoknak. Ezt a fiúnak sajnos a saját bőrén kell megtapasztalnia, a kérdés pedig ezután nem az, hogy megszakítja-e a kapcsolatot a családdal vagy sem, hanem hogy túléli-e vagy sem…

A Betolakodók egy igencsak elgondolkodtató könyv, ami rengeteg kérdést felvet és nagyon sok gondolatot felébreszt az emberben. A nácizmus, mint mindannyian tudjuk nem igazán tartozik a követendő politikai eszmék közé, és azt hihetnénk a világháború után el is tűnt, ám ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. Az irányzat követői még napjainkban is nagyon aktívak, sőt már nyíltan is egyre nagyobb hangot kapnak a szélsőjobboldali szervezetek, köszönhetően a pár éve Európán végigsöpört menekültválságnak. Habár a kötet eredeti nyelven csak 2012-ben jelent meg, már akkor is a sok emberre jellemző gondolatokat mutatja be főszereplőin keresztül.

A kötetben megjelenik a befolyásolhatóság problémája,a rasszizmus, a túlzott nacionalizmus, a nők szerepe a társadalomban, sőt az író olyannyira meggyőzően adja át a náci alapelveket, hogy sok olvasó is megkérdőjeleződheti magában addigi elveit. Azt azonban nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a szerző egyáltalán nem követendő példaként állítja bizonyos szereplők tetteit. A fellelkesült hang mellett mindig ott van a józan ész hangja is. Leegyszerűsítve azt is mondhatnánk, hogy ez a kettő csatázik főszereplőnkben, Benjaminban is. A helyzete ugyanis, ha jobban belegondolunk kicsit sem egyszerű: elvesztette a szüleit, kívülállónak érzi magát, tizenöt évesen keresi önmagát. Balszerencséjére pont, hogy negatív hatásokkal találkozik inkább.

“És láttam, mi történik a világban, hogy az emberek boldogtalanok és zavarodottak. És hogy fogódzót keresnek, és valamiféle támaszt.”

Érdekessége a regénynek még, hogy minden egyes fejezet elején kaphatunk egy-egy kis részletnyi bepillantást a jövőben történő eseményekből, aminek hatására csak még izgatottabban olvassuk a könyvet, az író végig fenntartja bennünk az érzést miszerint bármennyire is ártatlannak tűnnek az események, valami nagyon rosszul fog elsülni a végén. Az olvasó így szinte kénytelen egymás után falni az oldalakat és egyre gyorsabban forgatni a lapokat, hogy minél előbb megtudja, hogy vezettek oda az események, ahová vezettek és hogy egyáltalán mi is lesz pontosan a sztori vége.

“Elnéztem magam a mosdókagyló fölött lógó bepárásodott tükörben. Ha az ember elég sokáig bámulja a saját arcát, idegenné válik, mint a szavak, ha addig ismételgetjük őket, míg végül elveszítik a jelentésüket.”

Összességében elmondható, hogy ez egy – a fejezetek hosszúsága ellenére is – pörgős, a figyelmet végig fenntartó, izgalmas könyv, ami a nácizmus eszmei alapjainak kulisszái mögé is bepillantást enged, mégsem befolyásolja az olvasót rossz irányba. Sokkal inkább elgondolkoztatja, önálló gondolatok összeszedésére készteti a témával kapcsolatban. Mindenképpen figyelemfelkeltő lehet. Érdekes megközelítése egy tabu témának, ráadásul pont egy német szerző tollából.

 

Hozzászólások