Kultúra

Murder – A gyilkos tárlat

Előző hétvégén végre eljutottam a Murder kiállításra, ami 2019 február végéig tekinthető még meg. Valljuk be, valahol mindannyian szomjazzuk az érdekes részleteket a világunkról. Van akinek ez az atomfizika, van akinek a történelem elrejtett szegletei és vannak, akik a beteg elméket és hátborzongató történeteket szeretik. Én utálok félni, mégis vonzott ez a kiállítás, hogy az internet után egy új helyen, kicsit máshogy tudjak tájékozódni a híres gyilkosságokról, sorozatgyilkosokról. A tény, hogy egy magyar (Rácz László) kitalálta ezt a szobánként tematikusan berendezett tárlatot ebben a borzalmas témában, már önmagában dicséretet érdemel. Persze voltak fenntartásaim, hiszen hiába érdekel a téma, félni nem szeretek és kérdés volt, hogy tudnak-e valami újat mondani.

Utólag már elgondolkozom azon, hogy mi is volt az eredeti célja a Murdernek, hiszen mást olvasok a honlapjukon és mást láttam, míg körbejártam a helyet.

,,A Murder – A Gyilkos Tárlat közel 1.000 m2-es kiállítótéren, 21 szobán keresztül mutatja be újra az elmúlt évszázadok leghíresebb gyilkosságait. Minden érzékre ható speciális effektekkel és a legmodernebb technológiákkal valóban megeleveníti a gyilkosokat és történeteiket, így például a szüzek vérében fürdő Báthory Erzsébetet, Vlad Tepest, Hasfelmetsző Jacket vagy éppen Al Caponét. Az interaktív tárlatvezetés olyan hatást képes nyújtani, amely egyedülálló Magyarországon.”

Még sosem mentem úgy végig kiállításon, hogy a nyakamban lógott egy kis ketyere a fejemen pedig fülhallgató volt, amiben elmondták minden teremben a tudnivalókat. Itt azonban érthető volt, hogy miért így oldották meg a körbevezetést. Magunk mellé csak egy hölgyet kaptunk, aki szobáról szobára nyitogatta előttünk az ajtókat és felügyelte a dolgokat, hogy ne legyen gond. A hanghatásokat és a szobákban történő eseményeket ügyesen össze kellett hangolni, ebben elismerésem. Ahogy a sötét helyszíneken a fényekkel irányították a figyelmünk az említett részletekre, és ennek segítségével mondták el a történeteket, nagyon hatásos volt. Ahogy ügyeltek a berendezésre, öltözékekre, tárgyakra, nagyon tetszett. Rengeteg idő és tervezés kelhetett ahhoz, hogy a termek élethűre sikerüljenek, minden apró részlettel. Ennek sajnos sokszor ellentmondott a bábuk és testrészek olcsó, műanyag hatása. Hát nem egy madame Tussauds múzeum volt. Néhol igazán izgalmas, modern újításokat kaphattunk ahhoz, hogy jobban átadják nekünk bizonyos gyilkosok életét, mozzanatait. Amit már rögtön a legelején Báthory Erzsébet bemutatásánál csináltak a szűz vérrel, nagyon tetszett.

A jó dolgok mellett volt olyan is, ami nekem nem tetszett. Nem kedvelem a hatásvadász dolgokat, ami többet mutat, mint kínál, és a Murder sok szempontból sajnos ilyen volt. A fülünkbe kommentátorkodó hang sokszor inkább kínos volt és csak bizonyos esetekben érdekes vagy ötletes. Sokszor nem tudtak újat mondani a gyilkosokkal kapcsolatban, pedig az ember egy ilyen esetben elvárná, hogy ne csak szemfényvesztéssel szórakoztassák. Aki kicsit is érdeklődik a téma iránt és utánanézett az interneten a különböző sorozatgyilkosoknak, vagy csak szimplán elémászott egy-két cikk a témában, akkor ezeket a tényeket mind tudni fogja.

Én úgy mentem oda, hogy megtudjak valami újat, van aki azt hitte a borzongatás lesz a fő cél, de mint kiderült a tárlat igazi szándéka az volt, hogy bemutassa a gyilkosok indítékait és megmutassa, hogy senki sem születik gyilkosnak, csak a körülmények és az emberek teszik azzá. Elmondjam, hogy ez az üzenet mennyire jött át? Hát semennyire. A beharangozó szöveg ellenére a tárlat leginkább hatásvadász, többször felszínes körbemutogatásnak tűnik. Ennek a tanulságnak az átadásához messze más módszert kellett volna választani.

,,A kiállítás azonban nem a durva erőszak cél nélkül való “mutogatásáról” szól, hiszen történelmi tényeken keresztül szembesítjük látogatóinkat a tragikus valósággal. Utánajárunk, hogy a tettesek miért és hogyan követték el brutális tetteiket. Ugyanakkor emlékezünk az áldozatokra, és megvilágítjuk az esetek történelmi és társadalmi hátterét is.”

Mindezek ellenére én szívesen bátorítom az embereket, hogy menjenek és nézzék meg, a díszletek tényleg fantasztikusak, a legapróbb részletek is hatalmas odafigyelésről árulkodnak. Az információ igaz nem túl sok, de ha fel szeretnéd frissíteni a tudásod, vagy éppen nem vagy jártas a témában, akkor nyújthat neked újdonságokat a Murder.

 

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.