Zene

Múltidéző: Ezeket hallgattuk tíz évvel ezelőtt

Az évek nagyon gyorsan telnek, furcsa is belegondolni, hogy már 2022-t írunk.  2012 óta számtalan dolog történt a zenei és filmes világban, mi pedig úgy gondoltuk, hogy nosztalgiára invitálnánk benneteket. Ki hinné, hogy PSY, Gagnam Style című dala már tíz éves? 

2012-ben is virágzott a zenei ipar, többen pedig hosszabb ideig uralták a slágerlistákat. A Katy Perry vagy Carly Rae Jepsen dala a mai napig híres és szívesen hallgatjuk őket, akár csak a Maroon 5 vagy Demi Lovato slágerét. Nézzük kiket hallgattunk tíz évvel ezelőtt?

Carly Rae Japsen – Call Me Maybe

A ma már 36 éves énekes és dalszerző Carly 2011-ben hatalmasat robbant a Call Me Maybe dalával, ami még 2012-ben is uralta a listákat. A zenei csatornák és a rádiók előszeretettel játszották az egyértelműen hatalmas slágerré vált Call Me Maybe-t. A videoklipben Carly a szomszéd srácról ábrándozik, ami igazán szórakoztató és vicces.

Maroon 5 – Payphone ft Wiz Khalifa

A Maroon 5 dalához akciófilmbe illő videoklip készült 2012-ben.  Ebben az amerikai rapper Wiz Khalifa is közreműködött. Dalszövegét az együttes és Wiz közösen készítették el. A Payphone hamar a Billboard listájának harmadik helyére ugrott, később pedig jelölték az MTV Video Music Award díjára, a legjobb popvideó kategóriában. Ezt sajnos végül nem sikerült megnyerniük, de kárpótolhatta őket az, hogy Kanadában nyolc egymást követő héten az első helyet uralta a zenei listán.

Katy Perry – Wide Awake

Katy Perry, Wide Awake dala is idén tíz éves. A dalt Max Martinnal , Bonnie McKee-vel, valamint két producerrel, Dr. Luke-al és Cirkuttal közösen írta. Katy dala a szakítás utáni továbblépésről szól. A videoklip, amelyet Lance Drake rendezett, inkább meseszerű történetet mutat be, amelyben az énekesnő a főszereplő.

Taylor Swift – We Are Never Ever Getting Back Together

Az akkor 22 éves énekesnő, 2012 őszén mutatta be dalát, amely nem csak a rajongók körében volt elismert. A zenekritikusok is dicsérték a számot fülbemászó dallama és rádióbarát hangzása miatt. A dal egy olyan helyzetről szól, amikor a volt szerelme újra akarja éleszteni a kapcsolatukat. A szám hamar a slágerlisták élére került, több országban az első ötbe jutott.

Demi Lovato – Give You Heart Break 

Demi dalához készült videoklip 2012 áprilisában jelent meg. A Give You Heart Break Demi Lovato Unbroken albumáról való, amelyen például olyan dalok kaptak helyet, mint a Skycraper vagy a Hold Up. A Give You Heart Break pozitív értékelést kapott a kritikusok körében, hiszen nem kifejezetten szakítós számról van szó. Az énekesnő szerette volna máshonnan bemutatni ezt a fajta szívtörést, amikor a fiú nem bízik a lányban, mivel fél a csalódástól korábbi kapcsolatai miatt, ő pedig szeretné visszaszerezni a srácot.

PSY – Gagnam Style

A dél-koreai énekes Psy éppen tíz évvel ezelőtt robbant be a köztudatba a Gagnam Style című dalával, ami világszerte óriási népszerűségnek örvendett. A Gagnam Style a legnézettebb K-pop videó lett 49 nappal a bemutatása után. Hihetetlen számokat produkált, négy hónappal később a Gangnam Style minden idők legtöbbször megtekintett videója lett a YouTube-on, 805 millióan kattintottak.

A Gangnam Style Szöul felkapott negyedének életviteléről szól. Emellett Psy a tökéletes barátnőt keresi, aki tudja, hogyan kell úgy viselkedni, ahogy azt a környéken elvárják. Ugyanakkor kicsi gúnyt űz abból, ahogy a negyedben mennyire látszatra élnek az emberek. A dalhoz tartozó tánc is szintén olyan népszerű lett, mint maga a Gagnam Style, sőt, a Bridget Jones babát vár című filmben is említésre kerül.

Justin Bieber – Boyfriend

Justin népszerűsége 2012-ben töretlen. Harmadik stúdióalbumára készült Boyfriend is ugyanolyan hallgatott volt, mint a korábbi dalai.  A dal részletét az Ellen DeGeneres Show-ban mutatták be 2012. március 1-jén, Justin 18. születésnapján.
A kritikusok már nem voltak ennyire elragadtatva a Boyfriendtől, hiába aratott sikereket a Billboard-on. Leginkább a dalszöveggel nem voltak elégedettek, kiforratlannak és ostobának tartották. Bieber viszont rácáfolt a kritikusokra, mert a Boyfriend videoklipje nagyon hamar magas nézettséget produkált.

Reméljük tetszett nektek is az időutazás. Ugye milyen jó visszahallgatni ezeket a dalokat? 🙂 

Hozzászólások