Könyvek

Mona Awad – Nyuszika

Egy történet, amit nagyon nehéz bekategorizálni. Egyszerre tartalmaz szépirodalmi, szürrealista és fantasy elemeket. Izgalmas és zavarbaejtő. Játszik velünk, az orrunknál fogva vezet minket. De hogy melyik könyvről beszélünk? Olvassatok tovább és kiderül!

Mona Awad már első regényével, az Antilányregénnyel is megnyert minket magának, aktuális könyvével, a Nyuszikával pedig egyenesen bebiztosította helyét kedvenc íróink listáján.

A történet főszereplője Samantha, aki egy elit egyetem írásművészeti mesterképzésére jár. Nagyon nehezen találja a helyét a világban, ráadásul írói válságba is kerül. Az se könnyíti meg a dolgát, hogy sehogy se jön ki négy másik csoporttársával, akik szintén nem nagyon nyitnak felé, és csak Nyuszikának hívják egymást. Taszítja őt a lányok életfelfogása és viselkedése egész életfelfogásuk és viselkedésük, ezért inkább önként elszigetelődik, és inkább különc barátnőjét, Avát választja.

Úgy hívják őket, hogy Nyuszikák, mert egymást is így hívják.

Aztán egyszercsak, minden előzmény nélkül a Nyuszikák bizalmukba fogadják és meghívják a Szutyok Szalonba, rendszeres, zártkörű összejöveteleik egyikére. Samantha hosszas vívódás után el is megy és innentől indulnak csak be igazán az események. A lány kezdi elveszteni a kapcsolatot a külvilággal, sőt még a legjobb barátnője, Ava is eltűnik mellőle.

A helyenként meglehetősen szürrealista leírásokkal tűzdelt történetben az írónő játszi könnyedséggel mázolja el a határt a képzelet és a valóság között, az olvasót pedig folyamatosan hajtja előre a kíváncsiság, hogy megtudja mi is az igazság. A képzelet valósággá változik, az addig biztosnak hitt dolgok pedig hirtelen csak a képzelet szüleményeinek tűnnek. Nagyon kevés az olyan író, aki igazán tehetségesen tudja becsapni az olvasókat, de Mona Awad ilyen. A szó legpozitívabb értelmében persze.

Azt is bátran kijelenthetjük, hogy könyv nem hagyott még bennünk ennyi kérdést, mint a Nyuszika. Már a műfajt is nagyon nehéz behatárolni, hiszen a szépirodalmi elemek mellett kapunk thrillerre, sőt horrorra hajazó motívumokat is,így lesz izgalmas a cselekmény, a kiszámíthatatlanságtól, attól, hogy fogalmunk sincs mi lesz ennek a vége vagy egyáltalán mi fog történni a következő oldalon.

Az is kiemelendő, hogy az írónő meg tudta teremteni a tökéletes egyensúlyt a valóság és a fikció között, így az egyik oldal se nyomja el a másikat, egyik se tűnik kevésbé kidolgozottnak. Például a klikkesedés, a belső körből való kiszorulás problémája ugyanúgy megjelenik, mint a néhol már-már horrorisztikusnak tűnő fantasy elemek. A borító, sőt a fülszöveg is nagyon megtévesztő lehet és csak a töredékét árulja el annak, amit valójában ez a könyv rejt.

– Te szeretsz engem? 
– Micsoda kérdés. Hát persze. Senki nem szeret úgy, mint én. – És rám mosolyog. Komolyan beszél. Benne van az egész lelke. Odatartja magát, mint egy kéz, nyitott tenyérrel fölfelé.

Összességében elmondható, hogy a Nyuszika egyszerre egy misztikus és sötét történet, felkavaró, olyan, ami sokáig nem hagyja nyugodni az embert. Kegyetlenül őszinte képet mutat a magányról és az emberi kapcsolatok sokszínűségéről.

A recenziós példányért köszönet az Athenauem Kiadónak!

 

Hozzászólások