Sorozatok

Mi történt a The Crown negyedik évadában?

Nagy kíváncsiság és várakozás övezte, a II. Erzsébet életéről szóló, The Crown sorozat folytatását. A koronavírus  sajnos többek között, ezt is keresztül húzta, de szerencsére még idén be tudták mutatni a már középkorban lévő angol uralkodó további éveit. A negyedik évad bővelkedik izgalmakban és főleg a gyermekek – leginkább Károly – magánéletét láthatjuk. Aki kíváncsi, hogyan folytatódik a történet, cikkünkben elolvashatjátok. Felhívjuk a figyelmet, hogy több helyen spoilert tartalmaz.

Az előző évadban Margit hercegnő tönkrement házasságát, illetve Károly herceg tanulmányait, majd szerelmi civódását láthattuk. A még önmagát kereső, szülei erős nyomása alatt álló herceg igyekszik építeni a jövőjét, céljait, azt ami őt érdekli, miközben figyelembe kell vennie anyja, a királynő és apja döntéseit az élete felett. Kamillával való kapcsolatát egyenesen elutasítják, ez pedig nem tetszik az egyébként visszahúzódó Károlynak. Egyedül fogadott nagypapája érti meg.

A 60-as 70-es éveket összefoglaló harmadik évad, 1979-ben folytatódik.

A The Crown negyedik évadában már rögtön megismerhetjük a történelmünkben Vaslady-ként emlegetett Margaret Thatcher miniszterelnököt. Karaktere jól kidolgozott, igyekszik a korona javát szolgálni, ám nézetei itt-ott eltérnek a megszokottól. Eleinte magának sem vallja be, mégis változást akar, nehezen tud nyitni az előkelőség protokollja felé. Emiatt is alakulhat ki talán a két különböző eszme és nézet szembenállása, így konfliktust adva Thatcher és II. Erzsébet között.

A részek alatt láthatjuk Károly és Diana megismerkedését, a herceg nőügyeiről is szó esik, miközben a fiatal Diana Spencer bemutatkozik a család előtt. II. Erzsébet boldog Diana személyét illetően, ám a lány álmai végül nem várt fordulatot hoznak, s szomorúságba burkolózik a palota falain belül.
Erzsébet nyitni próbál gyermekei felé, akik mindannyian külön utakon járnak, ám rá kell jönnie, hogy királyi sarjként egyiküknek sem könnyű az élete, illetve a boldogságukat olyan helyen keresik, ami nem vezet jóra. Ebből kifolyólag folyamatosan megfigyelik őket, a sajtó előszeretettel ír róluk, sőt  állandó pletykálásoknak vannak kitéve a palota, illetve az előkelő társaság körében. Ennek Anna és Károly, majd Diana is áldozatául esik.

Az epizódok alatt rámutatnak arra, mennyiben másabb életet él és mennyire konzervatív, elit a királyi család. Erre elsőként Margaret Thatcher mutat rá először, amikor vendégként eltöltenek egy hétvégét Balmoralban. Majd néhány évvel később Diana is hasonlóképp vélekedik. Kívülállónak és elhanyagoltnak érzi magát a palota falain belül, sem vőlegénye, sem a család többi tagja nem figyel oda rá.

A készítők igyekeznek beleszőni az évtized történelmét a részekbe, így látható például az angol-ír konfliktus is.

Térjünk át a színészekre. Olivia Colman, a korábbi évadban remekül alakítja a brit uralkodót. Az érzelmes, mégis nagyrészt rideg királynőt, aki úgy érzi, hogy a hagyományok továbbra is fontosak. Ám számolnia kell azzal, hogy néha nem rossz a korral haladni. Tobias Menzies Fülöp karakterét alakítja, kicsit kevesebb szerephez jut, de továbbra is kedvelhetőek a csípős megjegyzései, illetve ő az, aki olykor-olykor felnyitja felesége, a királynő szemét.

Az évad kiemelkedő szereplői egyértelműen Károly és Diana.  Emma Corrin kiváló a hercegné szerepében. Olyan könnyeden és remekül mutatja be Diana mindennapjait, érzéseit, problémáit, hogy kétséget kizáróan elvitte a részeket az alakítása. Emma Corrin precízen átvette Diana életét, amikor már walesi hercegnéként boldogtalan volt férje, Károly mellett. A meg nem értettséget, azt, hogy egyetlen boldogsága a fiai és a nép szeretete volt.

 Josh O’Connor próbálta megformálni a két tűz közé szorult Károly herceget. Azt a férfit, akinek több forog kockán az olyan szerelemnél, mint ami közte és Kamilla között kialakult. Josh O’Connor testtartása, kisugárzása a sorozatban remekül elhitette Károly személyiségét, akárcsak az állandó gondterheltséget a szerelme és családja között vívódva.
Ne hagyjuk ki a sorból az X-akták Scully ügynökét, Gillian Anderson-t Margaret Thatcher szerepében. Akárcsak Emma Corrin, aki átéléssel alakítja Thatchert, akárcsak külsőleg, mimikában, illetve eltérő világnézetét és munkamániásságát is.

Az évadban gyakran láthatjuk Erzsébet húgát, Margitot, aki inkább támogató személyt tölt be, ahogy édesanyjuk is, illetve több képkockához jut az uralkodó és férje egyetlen lánya, Anna hercegnő is.

Akárcsak az előző szezonokban, most is kiváló a díszlet, a jelenetek, illetve a szereplők ruházata. Átadják a ’80-as évek hangulatát, illetve az előkelőség, a királynő palotájának kinézetét.

Egyszóval, aki elkezdi nézni a negyedik évadot, biztosan nem csalódik majd. 

Hozzászólások