Könyvek

Mészöly Ágnes – Megrajzolt ​gyilkosságok

Mészöly Ágnes neve régóta megvolt a fejemben, mint gyermekkönyvíró. A Hanga és Várkony sorozatából régen, mikor bébiszitterkedtem, még olvastam is a gyerekeknek, azonban arról nem is tudtam, hogy az írónő felnőtteknek való regényeket is megjelentetett az utóbbi években. Így, mikor a Prae Kiadó kínálatában megláttam a Megrajzolt gyilkosságok című könyvét, gyorsan le is csaptam rá. Kíváncsi voltam, hogy a szuper mesék mellett, mi rejtőzik még a magyar írónőben.

A történetről

A történet (egyik) főszereplője Szabó Ágota közjegyzőhelyettes, aki pár évvel korábban egy rémes gyilkossági ügy után felhagyott ügyész szakmájával. Az  unalmas, monoton munka és a terápia segítségével úgy érzi, hogy sikerült feldolgoznia a történteket. A rendőrséggel való múltját felégette, karrierjét és barátait maga mögött hagyva immár egyedül neveli kamasz lányát új otthonukban.

Egy napon azonban belefut egy új bűnesetbe. Budapesten egy sorozatgyilkos mászkál, akinek utolsó áldozata Ágota egyik volt kollégája és barátja, Marosi Zoltán. A férfi temetésén Ágota megismerkedik Domával, aki Zoli egyik mentoráltja volt. Doma a Bűnügyi Technikai Laborban dolgozik, első ügye pedig legnagyobb döbbenetére saját mentorának esete volt. A Rajzoló gyilkos ugyanis felnőtt férfiakra vadászik, akiket sportolás közben kap el, kéthavonta eltűnő áldozatainak pedig csak hamvaik és testrészeik kerülnek elő, üzenetekkel, rajzokkal. Ez – érthető okokból – annyira megviselte Domát, hogy kiönti az egyedül árválkodó Ágotának a lelkét, akiből előtör egykori ügyész énje és összeáll vele, illetve néhány egykori munkatársával, hogy együtt kiderítsék, ki is pontosan a Rajzoló és örökre a rácsok mögé zárják.

Izgalmas a magyar színhely

Jómagam nagyon szeretem bővíteni magyar művekkel a repertoáromat, újabb és újabb alkotókat kipróbálni, hiszen nagyon sokszor futottam már bele jobbnál jobb művekbe és szerzőkbe. A hazai krimik ráadásul közel sem kapnak akkora hírverést, mint a romantikus kötetek, így külön öröm minden alkalommal, mikor belefutok egybe. Ebben a történetben például imádtam, hogy olyan helyszíneken játszódik, amiket én is ismerek és ahol felnőttem. Feltűnnek az ismerős utcák Budapesten és Budaörsön, ráadásul picit részletesebben is olvashatunk a Rendőrségről.

Dinamikus, izgalmas krimi

A Megrajzolt gyilkosságok mindemellett azért is lebilincselő, mert Mészöly Ágnes nagyszerűen építi fel a cselekményt. A karakterek bemutatása közben szépen lassan ismerteti meg a bűncselekményt, amely nagyon gyorsan felkelti az olvasó figyelmét és egyszerre csigáz fel minket Ágotával. Onnantól kezdve, hogy megkezdődik a nyomozás, igazi adrenalin bomba lesz az egész.

Ami pedig igazán ütőssé tette az egészet azaz, hogy a szereplők mennyire valósághűek. Olyan karakterek, akik megfordulnak a mindennapjainkban és akár a boltban is szembe jöhetnének velünk. Ágota lánya olyan, mint egy nagyszájú tinédzser, Doma egy fiatal pályakezdő bizonytalanságával áll a lábán, Pataki pedig az, akit legszívesebben tökön rúgnál, ha nem imádnád.

Hogyha szereted a fordulatokban gazdag, nem kifejezetten a véres krimi regényeket, akkor a Megrajzolt gyilkosságok szerintem tetszeni fog. Van benne egy kis skandináv krimi beütés, ami nagyon jól áll neki, illetve azért bőven hangsúlyt kapnak benne maguk a karakterek és az ő háttértörténetük. Külön kiemelendő, hogy bár főleg Ágotát mutattam be, azért bőven akadnak itt izgalmas szereplők.

Az ismerős helyszíneknek és a karaktereknek köszönhetően időként kirázott a hideg. Az elején furcsa volt egy ennyire abszurd sorozatgyilkosról olvasni Magyarországon, de pont ez az extra kellett, hogy el tudjak vonatkoztatni attól, hogy ez egy nem valós ügy. Az biztos, hogy a rendőr anyósom véleményére majd nagyon kíváncsi leszek, ha elolvasta a könyvet!

Akár egy második rész is lehetne

Mészöly Ágnes neve, ahogyan fentebb is írtam, valamiért bennem úgy élt, mint gyermekkönyv író, úgyhogy abszolút pozitívan csalódtam, mert egy nagyon olvasmányos, izgalmas krimit alkotott! Bár ez egy önálló kötetként szerepel a molyok oldalán, de úgy éreztem, mintha lenne neki egy előzménye és valóban, a Rókabérc, haláltúra ennek az előzménykötete. Lehet beszerzem azt is!

A recenziós példányért köszönet a Prae Kiadónak!

Veszprémi Szilveszter – Helyek, ahol rám öröm vár

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?