Könyvek

Mészöly Ágnes – Márta evangéliuma

Legyen szó sorozatról, filmről vagy könyvről, a közönség szeme mindig a főszereplőre irányul. Köré épül a történet, ő menti meg a világot vagy válik jobb emberré. Talán te ugyanúgy figyelsz a mellékszereplőkre – azokra, akik támogatják és tanítják a hőst -, de az ő életüknek csak egy csekélynyi részlete tárul a szemed elé, dramaturgiai eszközök csupán.
Mégis vannak regények, amik nem a főszereplő köré épülnek. Talán a legjobb példa erre Patrick Ness Mi, hétköznapi halandók című regénye, de ilyen könyv mai cikkünk alanya, a Márta evangéliuma Mészöly Ágnes tollából.
Gyerekkorom egyik legmeghatározóbb szerzője. Írói karrierjét a Sünimanó című gyerekkönyvvel indította, majd azt követte a Hanga és Várkony krimisorozat, a Szabadlábon és a Darwin-játszma. Aztán újabban kiadott felnőtteknek szóló műveket, mint a Rókabérc, most pedig újabb történettel kedveskedett ugyanennek a célközönségnek. Pontosabban kettővel.
Két Márta életének egy szakaszát követhetjük figyelemmel. Az egyik a bibliai történetekben is megjelenő Márta, Szírusz lánya, Mária és Lázár testvére, Jézus Krisztus egyik hű követője. A másik pedig a modern korban élő Márta, egy sebészorvos felesége, két gyerek anyja, nővér, nagynéni, leánygyermek. Első ránézésre semmi közös nincs bennük a nevükön kívül. Azonban mindketten beleolvadnak a tömegbe, alkalmazkodnak környezetükhöz, akár a kaméleonok, és még saját életükben is csak egyfajta mellékszereplők, akik csak akkor fontosak, ha karakterfejlődésre kerül a sor.
Az írónő mégis kiemelkedő szerepet és csavarokat ad nekik – olyanokat, amik az olvasó számára talán ugyanolyan szürkék, de a két Márta életében nagy szerepük van, ha nem is sokáig. Minden terítékre kerül itt, amit az élet kínálhat valakinek. Feminizmus, gyereknevelés, öregedés, útkeresés, álmok, döntések, haladás azon a bizonyos úton.
A két életet felváltva követhetjük figyelemmel. Nekem az elején idegen volt a bibliai Márta néhány fejezete, lévén nem vagyok keresztény. Elsőre nem ismertem fel azokat a nevezetes alakokat, akiket mások azonnal el tudnának helyezni az Ótestamentum vagy az Újtestamentum valamely részében. Modern Mártával viszont könnyebben “megtaláltam a közös hangot”, élvezetes volt egy olyan anyáról olvasni, aki amellett, hogy küzd a környezetével és önmagával, próbál tanulni, alkalmazkodni. Érezhető volt, mennyi energiát ölt az írónő a regénybe, a szereplőkbe és abba, hogy egyszerre maradjon hű a Bibliában írtakhoz és hozza azt a világot közelebb azokhoz is, akik nem hisznek Istenben – vagy nem abban az Istenben hisznek, aki Jézuson át szólt az emberekhez.
Az, akinek Mészöly Ágnes többi könyve tetszett, ezt is imádni fogja. Ugyanaz a stílus, ugyanaz a lebilincselő történetvezetés. Még azt is mondhatnám, hogy kortalan. Tiniként, netán huszonévesként is olvashatod, de magával ragadhat a harmincas, negyvenes, ötvenes éveiben járó felnőttként is. Akár belefásultál az életbe, akár nem; akár megvalósítottad az álmaidat, akár nem.
A recenziós példányért ezer köszönet a Prae Kiadónak!
http://www.ahmagazin.com/keseru-jozsef-lehetnek-sarkanyaid-is/

Hozzászólások