Kultúra

Méltatlanul mellőzött előadók (1. rész)- Maszkura és a Tücsökraj

Sajnálatos módon nem csak kis hazánkban, hanem szinte az egész világon hamarabb lesznek híresek azok, akik tehetségkutatókban, esetleg valóságshowkban tűnnek fel, mint akik valóban tehetségesnek bizonyulnak. Új sorozatunkkal ezeknek a kevéssé, vagy inkább csak szűkebb körökben ismert és elismert előadóknak szeretnénk segíteni, ha másban nem is, legalább a zenéjük szélesebb körbe való eljuttatásában. Ismerjétek hát meg, válogatásunk első zenekarát, a Maszkurát és a Tücsökrajt!

 

A különleges nevű formáció 2007-ben alakult és egyedi hangzásvilágával azóta is kimagaslik a magyar zenekarok közül. Nevük a frontember, Bíró Szabolcs gyermekkori becenevéből ered, aki, miután Budapestre költözött erdélyi szülővárosából, kezdetben egyedül próbálkozott rapperként, majd pedig fiatal jazz-zenészek közreműködésével  rövidesen megszervezte együttesét, a Tücsökrajt, akikkel közösen teljesen egyedi hangzásvilágot alakított ki.

Leginkább a pop műfajban alkotnak, de alternatív, soul, funk, sőt még román népzenei elemek is megfigyelhetők egy-egy számukban.

Egyébként ha már a műfajuknál tartunk, meg kell említeni, hogy hangszerválasztás terén is meglehetősen színes és széles kínálattal rendelkeznek, hiszen az öt tag a tangóharmónikától, a nagybőgőn át, az ütőhangszerekig mindenféle hangszert előszeretettel belecsempész a dalaiba. Szót kel ejtenünk a dalszövegeikről is, amelyek üdítően intelligensek és humorosak, a manapság unalomig járatott sablonok után.

„Minden féle tipus, szexi, molett, vékony,

Teltkarcsú a kedvencem, ó jaj én izgulékony

Dús keblek, hatalmas fenekek, maszkuránál dülledt szemek,

Renoir festette a legszebbeket, a nyugdíjamból majd ilyet veszek”

( Maszkura és a Tücsökraj- Pesti nők)

„Kinek sírjam el a vállán?

Kit terheljen bánatom?

Élet vagyok, félig árván

Komisz világ rád hagyom.”

 (Maszkura és a Tücsökraj feat Siska Finuccsi- Kinek sírjam)

Rendszeres vendégei fesztiváloknak, különböző kluboknak, sőt 2018-ban A Dal című Eurovíziós műsorban is találkozhattunk velük és Nagybetűs szavak című dalukkal, ahol immáron másodszorra sikerült a legjobb harminc közé jutniuk.

 

A Maszkura és a tücsökraj eddig öt nagy – és két kislemezt jelentetett meg – ezek közül a Szégyentelent, a Kérlek, így szeress!-t és a Pesti nőket is jelölték már az év albuma díjra. Legnépszerűbb felvételeik folyamatosan jelen vannak különböző rádióállomások műsorán, és több válogatáslemezen is szerepeltek.

 

 

Egy biztos: rendkívül dallamos, fülbemászó az összes számuk és ha valaki egyszer rákap erre a zenére, az biztos nem szabadul meg tőle!

 

                                 Felkeltette az érdeklődésed a zenekar? Az alábbi linkeken megtalálod őket! 

 

YouTube csatorna

Hivatalos weboldal

Hivatalos Facebook oldal

 

 

Hozzászólások