Sorozatok

Megnéztük Harry & Meghan Netflixes dokumentumfilmjét

Harry herceg, amióta szakított a monarchiával, mindenről őszintén kitálal attól kezdve, amióta megismerkedett Meghan Markle színésznővel. Oprah-interjú, könyv, és egy Netflix gyártásában készült dokumentumfilmben is megismerhetjük őket. 

Az egyszerűségében a főszereplők neveit viselő, Harry & Meghan című dokumentumfilm a tavalyi év decemberében jelent meg, és természetesen ismét nagy port kavart. A pár őszintén, privát életükbe bepillantást mutatva meséltek a hat epizódos műsorban arról, hogyan ismerkedtek meg, majd milyen borzasztó események, és rosszindulatú, lejárató kampány érte Meghant akkor, amikor nyilvánosan is bekerült a királyi családba.

Megismerkedésükkel kezdődik a sorozat

Amellett, hogy a dokumentumfilm erősen a pár életére van kihegyezve, olykor megjelentetnek, múltbéli, a történelemhez kapcsolódó eseményeket is, miérteket. Így kerülhetett be kezdetnek, Harry gyermekkora mellett, Diana is, akiről gyakran szó esik és akit unokái is sokszor néznek fotón. Harry fontosnak érzi, hogy édesanyjáról megemlékezzen, párhuzamot vonjon felesége és Diana személyisége és életük között is. Megosztja mindazt a protokollt, amelyben ő élt és amit ő az édesanyja halálakor érzett.

Harry és Meghan beszél a megismerkedésük pillanatairól, arról az időszakról, amikor még minden rendben volt, a vakuk nem kattogtak, és együtt megélhették a szerelmük kezdeti időszakát. Azonban nem sokáig tarthatott az idill, mert a bulvárlapok rögtön a megneszelték a kapcsolatot, azonnal a címlapokon voltak és taglalni kezdték Meghan életét. Ezt úgy kell érteni, hogy akár oldalakon keresztül képesek voltak írni arról, hogy ki ő és honnan jött. Gyermekkori fotókat osztottak meg, amelyeken a szüleivel is látható. Képet kaphatunk Meghan fiatalkoráról, szülei válásáról, amiről ő nyíltan és őszintén beszélt.

Nem lehet egy kívülállónak tündökölnie

A kapcsolatuk korai szakaszában a pár távol élt egymástól. Amikor Meghan Londonba repült, azonnal lencsevégre kapták, de követték őt a tengerentúlra is. Ő viszont az elmondásai alapján nem tudta kezdetben, hogy viszonyuljon ezekhez a paparazzikhoz, azonban Harry megkérte, semmit ne mondjon, illetve ne köszönjön, mert mindent kiforgathatnak. Így is lett. Meghan minden mozdulatát elemezték a londoni lapok, főleg azok, amelyek közel álltak a koronához. Így volt ez akkor is, amikor a pár egyik körútján Meghan-t megkedvelték az emberek, szinte ünnepelték,  ám ez a rangosabb rokonoknak már nem volt annyira kedvező.

A család főbb tagjainak kommunikációs csoportja végül hamar száműzte Meghan-t a címlapokról, a tekintetben, hogy inkább a negatív dolgokat kezdték megírni róla.  Itt Harry szintén visszacsatol édesanyja életére, hogy ő miként tudott azzal megbírkózni, hogy az újságírók sosem hagyták békén a válása után.

Hiába a kedvezőtlen írás, Meghan-t kezdte elfogadni a közvélemény, illetve nagy figyelmet szenteltek a lánykérésnek és az esküvőjüknek is.  Azonban azt megosztották, hogy az eljegyzésük bejelentése utáni interjú megrendezett volt.

A családi kapcsolataik teljesen megromlottak

Harry és Meghan arról is beszéltek, hogyan ismerkedett meg új szerelme, Harry nagymamájával, azaz a királynővel. Meghan végig tisztelettel és elismerően mesélt arról a pillanatról, illetve a továbbiakban is, beleértve Károlyt is.

A média azonban már az esküvő előtt hadjáratot indított. Meghan és édesapja között megromlani látszott a viszony, a férfi nyilatkozata miatt, ezért a királyság megkérte Meghan-t egy privát hangvételű levélre. A nő igyekezett mindent titokban tartani, a levelet is megszervezett körülmények között juttatták el az apjához, legalábbis így hitték. Meghan által íródott levél viszont az egyik bulvárlap kezei közé került, akik nem féltek megjelentetni, egyes sorokat kitakarva.

Meghan mióta kapcsolata tart Harry-vel és az újságok rossz hírét keltették, azt nehezményezte, hogy a palota egyszer sem védte meg őt. Nem cáfolták a róla szóló pletykákat, a rosszindulatú, gyűlölettel átitatott cikkeket, egyáltalán nem álltak ki mellettük. Szóba került az ominózus kilépés a családból,  eltávolodás a londoni miliőtől, miközben ők szerettek volna továbbra is a korona szolgálatában lenni. Harry kiemelte, hogy bátyja, Vilmos herceg sem értette meg őket, kiabált, illetve apja is csak szemellenzősen látta a világot.
Meghan sírva azt is elmondja, hogy ő mindent megtett, hogy beilleszkedjen a királyi családba, ruhadarabjaival sem feltűnősködött. A protokoll előírja, hogy nem viselhet olyan színű ruhát, mint a családban rangosabb nők egy-egy eseményen.

Kanadából Los Angeles-be

A szakítás a monarchiával fellélegzés volt a pár számára, miközben perben álltak a levelet megjelentető bulvárlappal. Harry és Meghan Kanadában tervezte a letelepedést, ám a paparazzók a tengerentúlon sem hagyták őket békén. Menekülniük kellett, amelyben egy jó barátjuk segített a számukra, és egy kis időre meghúzhatták magukat a birtokán, Amerikában. Azonban ez a hely is kiszivárgott, drónokkal és repülőkkel próbáltak felvételekhez jutni az újságírók.  Ugyanakkor Harry és Meghan számára Los Angeles volt az a hely, ahol megtalálták a számításaikat. Berendezkedtek, gyermekeiket pedig nyugodt körülmények között nevelik.

Harry elmondja, hogy boldogságot jelent a számára, hogy mindazon, amin neki keresztül kellett mennie, a gyerekeinek nem kell. Kamerák nélkül élhetnek, nem figyeli minden lépésüket a média, nem kell attól félnie, hogy egy nyaralásra is követik őket, ahogy azt tették akkor, amikor ő volt kicsi. Gond nélkül biciklizhetnek a városban, mehetnek bárhova úgy, hogy senki nem figyeli a lépésüket.

Hallgadtassék meg a másik fél is

Harry és Meghan irányzottan üzent hadat a királyi családnak, az intézménynek, a nézeteiknek. Kezdve az Oprah-interjúval, a sorozattal, majd Harry még könyvben is kifejti mindazt a megaláztatást, kirekesztést, amit el kellett szenvedniük az évek során.

Tény, hogy egyes momentumok nem mindig fedik a korábbi nyilatkozataikat, ehhez pedig az elszánt kritikusok bizonyítékokat is kerestek. Amellett se mehetünk el, hogy Harry és Meghan 100 millió dollárt kaptak a Netflix dokumentumfilmért, amely azért felteszi bennünk a kérdést, hogy vajon megéri e folyton – több fronton is – ezzel haknizni? A palota egyszer sem reagált Harry és Meghan nyilatkozataira, pedig a pár keményen támadta a londoni médiát és tulajdonképpen ezzel a családot is a faji megkülönböztetéssel.

Felbukkannak barátok, beszélnek arról, hogy ők mit tapasztaltak a pár kapcsolatáról, arról az időről, amikor Meghan bekerült a családba, a fellegekig magasztalva őket, a szerelmüket. Ezen kívül kicsit érdekesnek tűnhet, a rengeteg magán videó, fotó, betekintés az életükbe, miközben az elmondásuk alapján számukra az a fő, hogy nyugodt, sajtó mentes, privát életük legyen. Akkor vajon miért volt szükség arra, hogy ennyire kiteregessék a szennyest, bemutatva mindent, ami az ő magán dolguk? Márpedig ezt közvetíti nekünk a dokumentumfilm, hiszen azt az érzést kelti, mintha ők készültek volna erre a videók és képek álltak.

Olykor még meg is értenénk, és az elmondások alapján még meg is döbbenünk a tekintetben, hogy valószínűleg így működhet évtizedek óta a londoni média, hiszen emlékezzünk vissza, Margit hercegnő hányszor volt a címlapon. Megbotránkoztató szülinapi fotó, ellentétes viselkedés, amit a palota nem szívesen látott vissza az újságok hasábjain. Ezekre mind-mind a királynő alatt működő csapat reagált, szépített, elfedve a hibátlanságukat. Meghan esetében is nehéz helyzet lehetett, amikor kikezdték a bőrszíne miatt, korábbi házassága miatt, családja miatt. A kommunikációsok pedig valószínűleg a protokoll szerint kezdtek eljárni, magyarázkodás helyett.

Nagyon egyoldalú lett Harry és Meghan dokumentumfilmje, amelyből nem igazán tudjuk eldönteni valóban ez az igazság, ahogy ők elmondják, anélkül, hogy a királyi családot is meghallgatnánk a történtek miatt. A pár azóta több esemény és alapítvány védnöke lett, igyekeznek a korábbi tevékenységeiket ma is folytatni. Azt viszont be kell látni, hogy a bulvár médiának és paparazzóknak mekkora hatalmuk van, hogy bármikor, bármit, korlátok és határok nélkül megtehetnek.

Hozzászólások