Megnéztük a Mary Poppinst a Madáchban

Milyen az amikor egy híres, nyolcvan éves történet megelevenedik a színházban? Szuperfrenofrenetikomaxikapitális. Mary Poppins előadás a Madáchban, egyszerre volt lenyűgöző és látványos mi több, a színészek is kiválóan alakították a karaktereket. 

Mary Poppins története Pamela Lyndon Travers  ausztrál írónő nevéhez fűződik, aki 1934-ben adta ki a varázslatos nevelőnőről szóló kötetét. Annyira sikeres lett, hogy P. L. Travers több regényt is megjelentetett Mary Poppins-ról.
A sztori végül a mozivásznon is megelevenedett. Julie Andrews főszereplésével 1964-ben zenés játékfilm készült a műből, húsz évvel később pedig orosz televíziós musical, majd a kétezres évek elején színpadi mű.

Mary Poppins története

Az 1900-as évek eleji Londonban a Cseresznyefa utcában él a Banks család. Az apa, George bankár, felesége szüfrazsett. Munkájuk miatt nincs idejük a gyermekeikre, ezért a dadák egymásnak adják a kilincset, mert egyikük sem tudja elviselni a két eleven csemetét. Jane és Michael megfogalmazzák kéréseiket a következő dajkájukról, de az apjuk hallani sem akar efféle bolond levélről, ám ekkor megérkezik a keleti széllel Mary Poppins. Képes a táskájából elővarázsolni egy egész szobányi berendezést, ért az állatok nyelvén, és olyan programokat tervez a gyerekeknek, amikről álmodni sem mernének. Elveivel azonban az apa nem igazán elégedett. Szerinte túl engedékeny, keményebben kellene fogni Michael-t és Jane-t.
Mary Poppins jelenléte azonban teljesen megváltoztatja az angol polgári család életét, George belátja, hogy a munkájánál sokkal fontosabb a családja.

Világszínvonalú előadás a Madách Színházban

Szombati napon lehetőségem volt megnézni a Mary Poppins előadást a Madách Színházban. A Budapest belvárosában lévő épület már az 1900-as évek elején üzemelt, ám megnyitása a jelenlegi helynek 1964-ben volt. A hetedik kerületben lévő Madáchban olyan előadásokat láthattak már a nézők, mint a Hamlet, Lila Akác, II. Lajos király, József és a színes szélesvásznú álomkabát, Édes Anna.

A jelenleg is műsoron lévő Mary Poppins nagy sikert arat hosszú évek óta. A rendező Szirtes Tamás kiváló látványvilágot álmodott meg a Madách színpadára, amelyben páratlan színészek is részt vesznek. Az előadás hossza két óra ötven perc, melyet egy szünet szakít csak meg.
A Mary Poppins végig fenntartja az ember figyelmét, káprázatos fények, csodás díszlet és a musical is páratlan. A dalok nem unalmasak, sokkal inkább ritmusosak, jó hallgatni őket, akár az 1964-es filmben.

Mary Poppins szerepében Mahó Andrea volt látható. A főszereplő karakterét remekül formálta meg, ahogy Sánta László Bertiét. Nem volt sok vagy túljátszva, élvezhető volt az alakítás. Csakúgy, mint Szerednyey Béla, Bencze Ilona vagy Ladinek Judit. Nem mehetünk el a gyermekszínészek munkája mellett sem. Michael és Jane karakterét játszó Farkas Olivér és Aller Nagy Alma remek volt, élmény volt nézni őket, nagyon tetszett végig a játékuk. Ügyesen helyt álltak, szép hanggal, az általuk megformált szereplőket átadva.

Díszlet és a háttérmunka összhangban volt

Nem kis feladat egy Mary Poppins volumenű előadást egy színházban elkészíteni. Nos, ez azt hiszem sikerült. Olyan elemek alkotják a darabot, hogy az ember csak  ámul-bámul. Mary Poppins ugyanis varázslatos nevelőnő, tehát a levegőben száll esernyőjével, hatalmas tárgyakat vesz elő a kézipoggyászából, a tetőn táncol és különleges korok és szobrok elevenednek meg. Mary Poppins tényleg felettünk szállt el, a fények és a díszlet is összhangban volt. Nem volt egyes jeleneteknél a váltás, ráadásul a varázslatos jeleneteknél kifejezetten ügyeltek arra, hogy minden hamar eltüntethető legyen.

Végezetül pedig Mary Poppins története nem csak szimplán a bűbájról és a repülő nevelőnőről szól, hanem méltóképp megállja a helyét a mai korban is. Felnyitja az ember szemét, hogy mi a fontos igazán, tanulságos végkifejlettel vegyítve. Megható volt, szívhez szóló, megkönnyeztem a végét.

Aki kedveli a művet és szívesen jár színházba is, bátran ajánlom.

Hozzászólások