Filmek

Megnéztük a Jurassic World harmadik részét

Véget ért a Jurassic Park éra, hiszen a Jurassic World: Világuralom volt az utolsó része a trilógiának. A franchise hét évvel ezelőtt folytatódott, a Park helyett Wold névvel, de a dinók maradtak. Aki szeretne elbúcsúzni a világunkat elárasztó hatalmas állatoktól és Chris Prattől, most még megteheti. A film már elérhető 4DX-ben is!

Közel harminc éve mutatták be a Jurassic Park című tudományos-fantasztikus kalandfilmet, Steven Spielberg rendezésében. A mozi Michael Crichton Őslénypark című regénye alapján készült el. Egy szigeten klónoztatni kezdenek dinoszauruszokat, majd élményparkot hoznak létre, ahol látogatók megtekinthetik a hatalmas és veszélyes állatokat. John Hammond meghívja tudóstársait, hogy nézzék meg a létesítményt, ám az őslények elszabadulnak és mindenki menekülni kényszerül.

A további részekben már komolyabb hangnemet üt meg a dinókkal való kapcsolat, hiszen a tudományos kutatást az üzlet jobban felőrli. A dinoszauruszok teljesen elszabadulnak, de miközben többen csak a pénzt látják az őslényekben, Owen és csapata inkább a megmentésükre összpontosít.

(A) Dinók köztünk élnek

A folytatásban a dinoszauruszok úgy járkálnak világunkban, mint a kutyák vagy macskák. A filmek arra sorakoztak fel, hogy az őslényeket visszaszoktassák a természetbe, így vagy úgy, hiszen veszélyes állatok, bármikor elszabadulhat a pokol. Emberek arra tették fel az életüket, hogy pénzeket öljenek abba a tudományba, amely vizsgálja az állatokat, újabb és újabb példányokat létrehozva. Csakhogy nem mindig minden fenékig tejfel és egyáltalán nem könnyű a dinoszauruszokkal együtt élni.  A legnagyobb gond azonban, hogy már üzletet csinálnak belőle, kereskednek velük, gyilkosságra képezik ki őket, illetve egy számukra kialakított területen élhetik egyes példányok az életüket. De ott van például Owen Grady, aki igyekszik megszelídíteni őket. Az erdő mélyén éli életét, szerelmével Claire-el és örökbefogadott lányukkal, akit mindenáron meg kell óvniuk. Maisie Lockwood azonban nem az a szófogadó típus, ezt pedig szülei nem nézik jó szemmel. Jogosan, hiszen a lányra nem találhatnak rá.

Az egész akkor kezd el veszélyessé válni, amikor egy sereg túlméretezett sáska mindent letarol, ezzel együtt az emberiség élelmiszer ellátása is veszélybe kerül. A szálak a BioSynhez vezetnek, amely a világ kormányai által létrehozott és támogatott cég. Tudományos kutatásokat végezhetnek, ám nincs minden rendben a BioSyn körül. A régi szereplők azonban megsejtenek valamit és megpróbálják megmenteni a világot és kideríteni, mi történt, ezért Dr. Ellie Sattler meggyőzi Dr. Alan Grant-et, hogy látogassanak el a BioSyn központjába.

Látvány és akció, nyomukban a betanított dinókkal

A 4DX moziélmény lehetővé tette, hogy szinte érezhessük azt, hogy mi is ott vagyunk a filmben. A vizes jeleneteknél egy kis permetet kaptunk, a szék úgy mozgott, zuhant akár egy dinó vagy  ember, ha pedig lövöldözés volt, akkor a fejünk mellett süvített a levegő. Kezdetben azért furcsa élmény volt a szék mozgása, de a film előrehaladtával az ember beleszokik az élménybe. A Jurassic World látványvilágban és akcióban nem okozott csalódást. Szinte kezdettől fogva fokozta az élményt és a hatást. Az izgalmas jelenetek nem csak a dinoszauruszokhoz köthetőek, hanem a kereskedés miatt létrejött szervezeteknek és a titkos nyomozásoknak is. Alan és Ellie, segítőivel együtt próbálják kideríteni, hogy ki áll az óriásira nőtt sáskainvázió mögött, ahogy Maisie (Isabella Sermon) is megtudja, honnan származik. A BioSyn közelében élő dinók is veszélyben lesznek, amikor a sötét ügyletek felszínre kerülnek, a régi és új szereplők megpróbálják megmenteni a világot.

A Jurassic World záróakkordja komoly társadalmi problémákat is felsorakoztak, így a tudomány is érdekes pillanatokat ad a mozifilmben. Figyelnek a magyarázatokra, illetve, hogy méltóképpen zárják le a franchise-ot. Az olykor erőltetett poénokon is át lehetett siklani, de a látvány és a történések kárpótoltak minket. Sam Neill, Laura Dern és Jeff Goldblum jót tettek a filmnek, ahogy a Maisie-t védő Chris Pratt és Bryce Dallas Howard, amelyek karakterei bármire képesek lettek volna.

A filmet  Colin Trevorrow rendezte. A hazai mozik június 9-től vetítik.

Hozzászólások