Könyvek

Rabszolgaságtól a szabadságig – megjelent Az újraálmodók

Megjelent Az újraálmodók, amely egy New Orleans-i család női tagjainak a rabszolgaságtól a szabadságig vezető útját mutatja be! A megindító történetet Schultz Judit fordításában olvashatjuk.

A regény három idősíkban játszódik. 1924-ben az idős asszonyt, Josephine-t láthatjuk, aki fia esküvőjére készül, miközben egy gazdaság tulajdonosává válik, aminek szomszédságába egy fiatal fehér nő és a férje költözik, ezzel nem várt konfliktusokat hozva magával. Időközben Josephine visszaemlékezésébe is bepillantást nyerhetünk, itt ismerkedhetünk meg a titokzatos Újraálmodók vallási közösségével, akik segítenek a felszabadulásban. Végül pedig 2017-et írunk, ahol az egyedülálló Avát követhetjük nyomon, aki betegeskedő fiával a nagymamájához költözik, ahol szintén nem várt események veszik kezdetét.

Az újraálmodók érzékenyen mutatja be a ma is jelen levő fali előítéletek és a rasszizmus, az elnyomás jelenségét. A három nő története egyszerre repít minket a jelenbe és a múltba, elegánsan és érzékien. Gyönyörű történet a fekete nőkről, a gyermekeikről, az anyaságról és az újrakezdésről.

Margaret Wilkerson Sexton – Az újraálmodók

Az ​újraálmodók költői regénye nők három generációjának a rabszolgaságtól a szabadságig vezető útját mutatja be Louisiana államban. Toni Morrison és Alice Walker könyveit idéző világa érzékenyen mutatja be, milyen a napjainkban is jelen lévő elnyomás és a faji előítéletek közegében élni. Az álomszerűen egybefonódó három nő elegáns és történelmileg inspirált története a fekete nők és gyermekeik, valamint az anyaság és a kitartó újrakezdés regénye.
Az újraálmodók költői regénye nők három generációjának a rabszolgaságtól a szabadságig vezető útját mutatja be Louisiana államban. 1924-ben az idős asszonyt, Josephine-t láthatjuk, aki egy virágzó gazdaság büszke tulajdonosává vált, és éppen fia esküvőjére, majd unokája születésére készül. Szomszédjába költözik a társaságra vágyó Charlotte férjével, azonban a fiatal fehér nő váratlan felbukkanása és közeledése nem várt konfliktusokhoz vezet. Mindeközben Josephine visszaemlékezéseiben feltárul gyermekkora, a tizenkilencedik század közepi déli ültetvényes birtokok világa. A rabszolgaként dolgozó anyja és apja a titokzatos Újraálmodók vallási közösségét segítségül híva készül a menekülésre és a felszabadulásra. 2017-ben pedig megismerhetjük az egyedülálló Avát, aki fiával betegeskedő, magányos nagymamájához, Marthához költözik, hogy gondozza őt. De a fehér földbirtokosok leszármazottjaként felnőtt asszony demenciája felgyorsul, és leépülése közben egyre inkább felszínre kerülnek unokájával szembeni előítéletei. Mindeközben Ava megismerkedik dúlaként dolgozó anyja fiatal terhes lányokból álló körével is. Előbb-utóbb döntenie kell, hogy merre lép tovább az életében, követi-e ősei szavát a nőknek reményt és támogatást nyújtó közösségbe.

Az újraálmodók Toni Morrison és Alice Walker könyveit idéző világa érzékenyen mutatja be, milyen a napjainkban is jelen lévő elnyomás és a faji előítéletek közegében élni. Az álomszerűen egybefonódó három nő elegáns és történelmileg inspirált története a fekete nők és gyermekeik, valamint az anyaság és a kitartó újrakezdés regénye.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?