Zene

Megjelent a CORVUS-tól a Végtelen!

A Holló csillagkép ihlette Corvus, a Végtelennel érkezik a zenei pálya zenitjére! Első klipes megjelenésre készül ugyanis az a magyar elektronikus zenei producer, aki több díjjal is jutalmazott dokumentum-, és rövidfilmhez szerzett már zenét.

A projekt 2015 nyarán látott napvilágot és hívta életre az első dallamait az űrbéli ködök világából. Bélának korábban számos közös projektje volt más előadókkal, különböző stílusokban, mire a produkció elérte a jelenlegi formáját. Azóta több pesti felolvasóesten, sportdokumentumfilmben, előzetesben és filmes díszbemutatókon hallhattuk a szerzeményeit.

Idén júliusban debütált ugyanis a formáció első videóklipje a Végtelen.  A dalt hallgatva meglepő volt taktusról-taktusra betekinteni ebbe a bensőséges, részletgazdag világba, ami már az első másodpercekben megfogta a kezem és húzott magával befelé. Amikor a dal kezdetén, először beléptek a vokálok, meglepődve tapasztaltam a masszív kohéziót az ének és a zene között, amelyek szinte szimbiózisban, összetapadva alkotnak egységet. Az elejétől a végéig erőteljes a flow, a komolyabb hangvételéhez képest pedig könnyed, befogadható és laza.

Külön szeretnék említést tenni a dalszövegről, dramaturgiáról és a hüppögő basszusokról.

Kellemes csalódás volt hallani, hogy a produkció teljesen új perspektívából közelítette meg a magyar énekkel, mind az előadásmódot, mind pedig a dalszöveg nyelvezetét, amely már-már költői magaslatokból szól hozzánk. Oly módon használta ki precíz könnyedséggel a magyar nyelv sokértelmű rétegét, mintha egy ősi szövegből idézne. Ezt támasztja alá egy dübörgő, feszes, erőteljesen dinamikus perkusszív zene, amely ahogy a szavak rigmusa elhallgat, szinte kirobban az ének alá szelídített visszafogottságából. A produkció stílusát tekintve elektronika és synthwave. Összhatásában pedig olyan erős atmoszférával és hangulatképekkel dolgozik, mint egy konkrét filmzenei kompozíció – minden mozzanatnak, zenei fordulatnak és szónak jelentősége van.

Az élő performansz-szerű klipben ezek a hangsúlyos részletek megfelelően élnek a vizualitás lehetőségeivel. Béla a villódzó színpadi fények között adagolja a súlyos ütemeket, miközben a gyorsan pergő képek hatása alatt, lélegzetvisszafojtva várjuk a zenei feszültség katartikus feloldását.

Szimpatikus volt ez az alapos, jól átgondolt és kivitelezett, mégis egyszerű bemutatkozó klip.

Az arculat, a logó, a szimbolikus név, a dal témaválasztása és igényes kidolgozottsága számomra egyértelműen tudatos, letisztult egységes képet alkotnak. Ha Corvus ebbe az irányba halad tovább, vélhetően joggal vésheti majd fel csillagképe nevét a világ elektronikus zenei előadóinak égboltjára.

Kíváncsian várjuk a folytatást!

Hozzászólások