Könyvek

Matthew Baker – Egy nehéz nap Utópiában

Nemrég jelent meg Matthew Baker novelláskötete az Egy nehéz nap Utópiában. Alapvetően nem vagyok az a nagy novellakedvelő ember, sem pedig sci-fi rajongó, viszont továbbra is nagyon szeretek kísérletezni, hiszen sosem lehet tudni mi az, ami éppen elnyerheti a tetszésünket. George R. R. Martin novellagyűjteményeit például kifejezetten élvezem olvasni, de a sci-fi regények között is akadt már olyan, ami nagy kedvenc lett.

Baker könyvének fülszövege például egyből megragadta a fantáziámat. Mindegyik történetnek Amerika áll a középpontjában, azonban sosem úgy, ahogyan azt az ember gondolná. Mindegyikben valami eltérés van a mai valósághoz képest, ráadásul az összes valamiféle társadalmi problémára világít rá. Van benne például olyan történet, ahol mikronemzetet hoznak létre, de olyan is, ahol rituális gyilkosságok történnek és olyan is, ami tulajdonképpen semmiről sem szól, mégis a maga módján nagyon tanulságos. Nézzünk is meg néhány példát!

A Rítus című novella arról szólt, hogy idős korban, mikor az emberek elérik a hetvenéves kort, egyfajta rituális öngyilkosságot hajtanak végre, mint társadalmi norma. Ez a történet azért különleges, mivel itt egy idős férfi úgy dönt, ő erre nem hajlandó. Vajon hogyan reagál erre a környezete?

Talán az egyik kedvencem az Életfogytiglan volt, ahol a börtön már nem divat. Itt az embereket nem bebörtönzik, ahol aztán a világtól elzártan kell élniük X ideig – vagy akár életük hátralévő részéig -, hanem emléktörlést végeznek a bűnösökön. Azt, hogy mennyi emlékétől fosztják meg az adott személyt, az attól függ, hogy mit csinált, mekkora a bűne. Ebben a novellában egy olyan férfit követhetünk nyomon, aki feltehetőleg gyilkosság miatt életfogytiglani börtönbüntetés helyett az összes korábbi emlékétől megfosztották. Sem a gyermekkorára, sem az esküvőjére vagy gyermekei születésére nem emlékszik. Megdöbbentő és kifejezetten érdekes volt olvasni azt, hogy hogyan próbálja meg újra felépíteni az életét és azt, hogy hogyan reagáltak erre a családtagjai.

A szponzor című novella alapjáraton nem tetszett, viszont a mondanivalója zseniális volt. Itt mindent és mindenkit támogatnak a különböző vállalatok. A történet során egy fiatal pár házasodna, azonban a legfőbb szponzoruk csődbe ment, így a vőlegény komoly döntésre kényszerül. Vagy talál gyorsan egy újat, hogy a költségvetésükbe minden beleférjen, vagy le kell mondaniuk bizonyos dolgokról. Mindamellett, hogy ez mennyire elvetemült bemutatása a mai termékfelhasználásnak és az influencerek bemutatásáról, brutális belegondolni, hogy ez nem is annyira hihetetlen.

Az Átalakulás története azért volt megdöbbentő, mert itt az emberek tulajdonképpen mesterséges intelligenciává alakulhatnak. Vagy nem is tudom a pontos megfogalmazást arra, hogy mik lehetnek. Egyfajta műtétet hajtanak végre azokon, akik fizetnek érte, így elhagyva a testüket tulajdonképpen az interneten élik tovább az életüket. Itt, a családtagok erre való felkészülését követhetjük nyomon, és hogy ezt hogyan dolgozzák fel.

Összességében azért élveztem, mert elgondolkodtatott.

Alapvetően csak négy novellát említettem nektek, de az Egy nehéz nap Utópiában tizenhárom hasonló, igen érdekes témáit dolgozza fel, amik között bár vannak gyengébbek, mégis egytől-egyig elgondolkodtatók. Pont emiatt bár lassan haladtam a könyvvel, mégsem bántam, hiszen valóban vannak benne fontos kérdések, amik mellett nem lehet elmenni  szó nélkül. Olyan témák, amikről lehet beszélgetni.

Matthew Baker stílusa nagyon nyers, az egyes novellák pedig rövidek, így alapvetően egy-egy történetet gyorsan el lehet olvasni. Ha nem vagy az a típus, aki szeret hosszan ülni egy könyv felett, hanem inkább többször olvasol keveset, akkor például kifejezetten érdekes lehet számodra ez a könyv még akkor is, ha nem szereted a sci-fit. Én azt hittem tömény lesz, de nem. Sokkal inkább mondanám ezeket társadalmi novelláknak itt-ott egy kis sci-fi beütéssel.

Aki rövid, mégis ütős gondolatokról szeretne olvasni, azt érdekelheti.

Ha benned is sokszor felmerült az a kérdés, hogy Mi lenne, ha…? vagy Mi lett volna, ha…? nos, akkor ezt a könyvet el kell olvasnod. Nem biztos, hogy mindegyik novelláját élvezni fogod, de úgy gondolom van itt polgárpukkasztó történettől kezdve mindenféle. Például az, hogy mi lenne ha a nők uralnák a világot, a férfiak pedig csak azért vannak, hogy kielégítsék a nőket, ha megunják egymást vagy a maszturbációt. Bizony!

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Karen Dionne – A bűnös nővér

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?