Könyvek

Magyarul is megjelent a Pokoli hétvége alapjául szolgáló regény!

Végre magyarul is megjelent a Wonder Boys című regény, amely a Pokoli hétvége című film alapjául szolgált! A kötet hazánkban a Fenegyerekek címet kapta, ezzel is utalva azokra az emberekre, akik hatalmas írói reménységnek – vagy reménytelenségnek – számítanak. Az eredetileg 1995-ben megjellent regényt Pék Zoltán fordította.

Grady Tripp professzor is egy ilyen csodagyerek volt, aminek köszönhetően a kiadó folyamatosan biztosított neki előlegeket, illetve bizalmat kapott szerkesztőjétől, Terry Crabtree-től. Az élet pillanatnyi sebességgel száll el felette, hét éve nem adta le a kéziratát, holott már meghaladta a 2000. oldalt is, továbbá az élete is romokban hever. Felesége elhagyta, a szeretője pedig terhes. A hazugságokat csak úgy ontja magából, míg már azt sem tudja eldönteni mi az igazság. Kutyatámadás ellen vajon egy gyöngyháznyelű kis pisztoly a leghatásosabb? A Mr. Grossman elnevezés milyen rémisztő háziállat neve lehet? Elképzelhető, hogy egy tuba árnyékként kövesse az embert? Miért kell egy giccses női köntöst viselnie íráshoz Gradynek? Létezik az, hogy a több mint kétezer oldalas regény, mely az egész Wonder család életét bemutatja, egy igazi csodamű lesz?

A Fenegyerekek igazi szarkasztikus, humoros mű, amely csak úgy ontja magából a szürreális jeleneteket. Izgalmas és zseniális sorokat olvashatunk a szerzőtől, aki egyszerre ír komikusan, megrázóan és szatirikusan, karakterei pedig végtelenül szerethetőek.

A regény megmutatja, hogy mennyire fontos az, hogy merjünk önmagunk lenni.

Michael Chabon – Fenegyerek

Grady Tripp professzor élete nem fenékig tejföl: egy közepes színvonalú főiskolán tanít kreatív írást közepes színvonalú diákoknak, a saját következő könyvén viszont hét éve és kétezer oldal óta dolgozik, de még nem látja a végét. Ráadásul övön aluli és felüli csapások sorozzák: a különc, meleg irodalmi ügynöke a városba érkezik egy transzvesztitával; a felesége elhagyja; a szeretője terhes lesz; a legtehetségesebb tanítványa az öngyilkossággal kacérkodik; meghal egy kutya, egy kígyó és szinte minden remény. A Kavalier és Clay bámulatos kalandjai című Pulitzer-díjas alkotás szerzőjének regénye olyan, akár egy hallucinogén utazás, gyorsan pergő, színes jelenetek kavalkádja, amelyek közt éppúgy akad komikus, mint drámai, és épp a megfelelő arányban. A könyvből mozifilm készült Michael Douglas, Frances McDormand és Robert Downey Jr. főszereplésével.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?