Magyar kiadók a 71. Frankfurti Könyvvásáron!

Idén már 71. alkalommal kerül megrendezésre a rendkívül rangos eseménynek számító Frankfurti Könyvvásár, amin ezúttal is számos magyar kiadó tiszteletét teszi!

Maga a rendezvény október 16-án nyitja meg a kapuit, aminek az idei díszvendége Norvégia lesz, így ezúttal ennek az országnak az irodalmi életébe nyerhetünk bepillantást. Magyarország  a hetvenes évek óta vesz részt a rendezvényen. Október 16. és 20. között közel 400 új címmel jelentkeznek a standon, a Magyar  Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által rendezett kiállításon. Itt nemcsak friss megjelenésekkel találkozhatnak az érdeklődők, de a korábban már lefordított művek eredetijével is.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése mellett a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Stuttgarti Magyar Kultúrális Intézet is részt vesz társkiállítóként az idei Frankfurti Könyvvásáron, előbbi a pénzügyi fedezetet is biztosítja, míg utóbbi szervezi a magyar programokat a vásáron. Ezek között több érdekes előadás is elhangzik majd olyan témákról, mint Kertész Imre munkássága vagy éppen a fordítástámogatás lehetőségei.

Frankfurt_program_2019_Stuttgarti_Magyar Intezet

A nemzeti stand a 115-ös lesz és a könyvvásár ötödik pavilonjának földszintjén lesz található. Ezt a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése terveztette és építtette. A hivatalos megnyitóra október 17-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor. Az eseményen Gál Katalin, az MKKE elnöke és Dr. B. Szabó Dezső, a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet vezetője köszönti a hazai és külföldi érdeklődőket.
A stand terveit a Demeter Design Studio készítette, a kivitelezés és installáció a KIÁLL Kft. munkája. Az alkotókat is megihlette a Bauhaus év, éppen ezért a tervekben a tektonikus térrendszerekre és más ehhez hasonló jellemző stílusjegyekre helyezték a hangsúlyt. Témájában az alkotást és annak “eszközét”, az írók kezeit helyezték a középpontba, valamint fontos szempont volt a mobilitás és a rugalmas átalakíthatóság is. A tetszés szerint rendezhető molinójkon híres írók kezei sejlenek fel, melyek később egy interaktív animációban kelnek életre. A pavilon szerkezetét idéző, virtuális térstruktúrában menetelő betűhalmazok vagy random módon, vagy a látogató interakciója során magyar írók szövegrészleteivé rendeződnek össze – különböző nyelveken. Így a pavilonba látogató közönség saját nyelvén nyerhet betekintést a magyar irodalom gazdag világába.

Frankfurt stand animáció részlet

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Frankfurti Könyvvásáron állított, nemzeti standon a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál szervezőjeként külön promóciós anyaggal népszerűsíti a rendezvény szakmai programját és 2020-as díszvendégét, Szvetlana Alekszijevicset.

 

Hozzászólások