Könyvek

Legyen páratlan nyarunk Morgan Matsonnal!

Morgan Matson könyvének borítója azon kevés Álomgyár kiadások közé tartozik, ami nem igen nyerte el a tetszésemet. Valahogy nem igazodik a Férj prostija, az Ördögi kísértés vagy a Shirzan szerelme letisztultságához. Tinilányos stílusa pedig bár korosztályához illő, de az idősebb olvasók – mint jómagam – valószínűleg nem ezt választanák úti olvasmánynak.

A sok történelmi, thriller, szerelmes vagy épp erotikus regény után jól esett egy ifjúsági regényt olvasni. A történet ugyanis egy gimnazista lányról, Emily-ről szól, aki éppen a nyári vakációját tölti és legfőbb vágya az, hogy megtalálja legjobb barátnőjét Sloane-t, aki eltűnt. Mindösszesen egy 13 pontból álló listát hagyott maga után, amiről hirtelen John Green Papírvárosa és a Mirror mirror jutott eszembe, hiszen ott is különböző nyomokat rejtettek el az eltűnt személyek.

Viszont Sloane listája nem pont arról szólt, hogy Emily megtalálja őt, hanem arról, hogy a tinilány mozduljon ki a komfortzónájából, merjen élni, csináljon olyan dolgokat, amiket amúgy egyedül soha nem tenne meg. Ez amolyan hagyomány volt náluk. Ha különváltak egy-egy nyaralás, utazás alkalmából, Sloane mindig készített egy listát Emily-nek, ő pedig néhány pontot kipipált róla, majd szépen, egy élménybeszámoló keretein belül kibeszélték őket. Ám ezúttal Sloane nem tért vissza és Emily biztos volt benne, hogyha teljesíti a lista minden egyes pontját, megtalálja barátnőjét.

Ő volt a legjobb barátom, az egyik felem, és ezen pár száz kilométer sem tud változtatni.

Így esett meg az, hogy Emily elautózott és részt vett egy buliban a Gyümölcsöskertben, ahol végül a fák mögött bujkálva talált menedéket. Miután úgy döntött, hogy eleget töltött a szórakozó emberek között – tehát elég ideig lézengett ott egyedül – elindul hazafele, ám a furgonja lerobbant és összeakadt Frank Porterrel, az iskola egyik legnépszerűbb diákjával. Ezt követően Frank és Emily minden nap együtt jártak futni, majd kialakult egy csapat a lány körül, akik segítettek neki teljesíteni a listát. Collin, Frank és Down támogatást nyújtottak neki, hogy kiszabaduljon a csigaházából és olyan dolgokat tegyen meg, amit korábban biztos nem csinált volna.

Nagyon tetszett Emily jellemfejlődése. A kezdetekben egy szürke kisegér volt, aki elbújt barátnője árnyékában és ez neki tökéletes is megfelelt.. Sloane jelentett számára mindent. Ám a hiánya pozitívan hatott főszereplőnkre. A lista bátorságot adott neki, hogy meglássa ő is valaki, nem csak Sloan barátnője. Sikerült legyőznie a félelmét és lovagolnia, sikerült megcsókolnia egy idegent, sikerült hazudnia és hamis személyit használnia, sikerült pucéron fürdőznie. Sikerült magabiztossá válnia és barátokat szereznie. De vajon sikerült-e megtalálni a lista alapján Sloane-t? Kell-e még egyáltalán neki a legjobb barátnője?

Nézd csak meg Obi Want és Luke-ot vagy Dumbledore-t és Harryt. Vagy ott van Gandalf és Frodo. Mindannyiunknak tanulniuk kell,de aztán rájönnek,hogy mik az erősségeik és egyedül folytatják az útjukat.

Morgan Matson regénye egyszerre szórakoztató és roppant tanulságos. A fiatalok számára mindenképpen tanító jelleggel hat, hogy merjünk önmagunk lenni és nem félni másoktól. A felnőttek számára pedig azt mutatja be, milyen egy átlagos mai fiatalnak lenni, illetve azt, hogy egy gyermek hiába lesz lassan nagykorú, ugyan úgy szüksége van arra, hogy a szülei rá figyeljenek, meghallgassák. Hiába tűnik felnőttnek. Hiába tűnik úgy, hogy az nem akar velük beszélni, akkor is szüksége van néha a szüleire.

Összességében azt mondanám, a Páratlan nyár egy tökéletes nyári olvasmány mind a fiatalok, mind pedig a felnőttek számára. Emily története bár nagyon tanulságos, mégis kikapcsolja az embert. A könnyed humor, a tapintatos és vékony szerelmi szál ami végig ott lebeg a levegőben és a kíváncsiság, hogy vajon meglesz-e Sloane, végigrepít minket a történeten.

Fiataloknak kötelező elolvasni, hiszen irányt mutat minden tinédzsernek, hogy találják meg önmagukat. Az olyan antiszociális és/vagy lusta embereknek mint én vagyok pedig azért kötelező, mert ötleteket ad a nyár hátralévő részére, hogy miket csinálhatnánk meg, amíg még tehetjük a szabadidőnkben.

Köszönjük szépen az Álomgyár kiadónak, hogy lehetőséget biztosítottak a regény elolvasására!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?