Könyvek

Lauren K. Denton – Menedék

Lauren K. Denton regényének már a borítóján is látni, hogy milyen gyönyörű. A vidéki ház verandája, rajta a karosszékekkel nyugodtságot és meghittséget áraszt, az embert pedig egyszerűen csak elvarázsolja. Mikor megláttam a Menedék című könyvet, talán most először voltam úgy vele, hogy nekem ez kell, nem érdekel miről szól a történet. Nagyon jól döntöttem.

A Menedékben semmi lehetetlen, kiszámíthatatlan vagy furcsa esemény nincs. A történet olyan mint a borító, egyszerű és könnyed, és pont ettől varázslatos. Sara Jenkins Sweet Bay-ben nőtt fel. Szüleinek korai halála után nagymamájához költözik, aki egy Menedék nevű panziót vezet. A folytonos vendégsereg és Mags nagymama idős barátai viszont folytogatóan hatnak a fiatal lányra, így a főiskola után New Orleans-ba költözik, ahol hamarosan megvalósítja álmát és belsőépítészként nyit egy Apró-Cseprő nevet viselő antik lakberendezési tárgyakból álló boltot. Nagymamájával minden vasárnap beszélgetni szokott telefonon, ám egy nap ez a telefonhívás elmarad, majd nem is olyan sokkal utána Sara egy telefonhívást kap. Nagyanyja meghalt és haza kell utaznia Sweet Bay-be.

Mags végrendelete szerint Sara örökli a panziót. Feladatául kapta, hogy újítsa fel legjobb tudása szerint a Menedéket, amit a fiatal nő kis hezitálás után úgy dönt megteszi, hiába húz a szíve az Apró-Cseprő felé. A munkálatok során Sara rájön mennyire hiányzott neki az otthona, mennyire szereti a környezetet, a tájat, a légkört. De nem csak ezek teszik kellemessé neki a légkört. A lányra rátalál a szerelem, de ott lebeg a kérdés a fejük felett mi fog történni velük, ha a felújítás után Sara visszaköltözik New Orleans-ba? Viszont nem csak ez az egy komoly döntés vár Sarára. A házra szemét veti egy ingatlan ügynök, aki mindenáron a magáénak akarja tudni a panziót. A lánynak választania kell: eladja a Menedéket vagy tartsa meg? Mi legyen egyáltalán a ház sorsa?

Az írónő viszont nem elégedett meg csak ezekkel a szálakkal. Sara a házban való pakolásai során talált egy ládát, ami nagyanyja holmijait tartalmazta. Fényképek, levelek és egy jeggyűrű… Sara teljesen elképed, rájön, mégse ismerte olyan jól Mags-et, mint hitte. Elhatározza, hogy nyomozásba kezd és kideríti honnan van a gyűrű és mi is állt pontosan abban a széttépett levélben.

A regény bizonyos szempontból nagyon hasonlít az Örökzöld-zuhataghoz. Sara és Mags történetét párhuzamosan ismerhetjük meg a kötet olvasása során, így miközben Sarával együtt nyomozunk, képet kaphatunk arról, hogy nagyanyjával mi történt az 1900-as években, mikor még fiatal nőként próbálta megtalálni önmagát. Illetve, hogy tulajdonképpen mit is titkolt oly sokáig családja elől.

Lauren K. Denton mint elsőkönyves szerző, nem írt tökéleteset. Néhol sablonos részek vannak benne, a karakterek időnként túlságosan jók vagy csak felszínesek voltak, az emberek kapcsolatai számomra időnként túl hamar alakultak ki, és néhol inkább a formai elemekre hagyatkozott, mintsem a tartalmas elemekre, de ez nem okozott gondot a történet során. A könyv végig kellemes, időnként izgatott légkört varázsolt maga köré és ezzel igazán szerethetővé vált.

Nem hibátlan, de végig fogva tartott. Olyan kellemes és pihentető ezt a regényt olvasni, hogy pár nap alatt végiggördül rajta az ember, és bár kiszámítható a történet, a karaktereket mégis szinte egytől egyig látjuk magunk előtt és teljes szívünkből reméljük, hogy sikerül megmenteni a panziót.

A Menedék egy tökéletes olvasmány azoknak, akik semmi mást nem szeretnének, mint egy picit kikapcsolódni. Akik nem vágynak semmilyen extra izgalomra, hanem csak pihenni szeretnének és elmélyedni egy romantikus regény világában. Akik egy kis menedéket szeretnének a hétköznapok rohanása elől.

Köszönjük a recenziós példányt az Alexandra kiadónak!

Ambrus Attila és Berki Krisztián – Rosszfiúk Ázsiában

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?