Könyvek

Laura Thalassa – Rhapsodic – Az Éjszaka Királya

Az Anassa Könyvek még viszonylag új szereplő a magyar könyvpiacon, ugyanis az ifjúsági és fantasy irodalommal foglalkozó kiadó első könyve 2022 novemberében jelent meg. Laura Thalassa Az Alkusz című New Adult fantasy sorozata nagy népszerűségre tett szert a magyar olvasók körében. A Rhapsodic – Az Éjszaka Királysága című nyitókötetet Kéri Andrea fordításában olvashatjuk.

A szirén Callypso ​Lillis az elmúlt hét évben egyre bővítette a fekete gyöngyökből álló karkötője hosszát. Minden gyöngy egy mágikus adósságot szimbolizál, ami csak törlesztéssel vagy halállal feloldható. Callie elkövette azt a hibát, hogy tizenhat éves korától kezdve kétségbeesetten vásárolt szívességeket a nagyhatalmú Alkusztól. Ez a titokzatos férfi bármit képes megszerezni, és mindig behajtja az adósságokat.

Callie-nak még sosem kellett fizetnie, pedig hét év után több mint háromszáz gyöngy sorakozik a karján. Váratlanul azonban a szobájában találja az Éjszaka ravaszul vigyorgó, csillogó szemű királyát, így a dolgok hamarosan megváltoznak. Az Alkusz a szirén segítségét kéri, hogy együtt járjanak utána a Másvilágban történt rejtélyes eltűnéseknek. Csakhogy a nyomozásuk során a kegyetlen Lélektolvaj is szemet vet Callie-re.

A könyvben párhuzamosan követhetjük a múlt és a jelen történéseit.

Laura Thalassa fantasy regényének egyik érdekessége az, hogy egyszerre meséli el nekünk Callie és az Alkusz közös múltját, valamint a történetük hét évvel későbbi folytatását. Kezdetben nehéz belerázódni ebbe a ritmusba, hiszen gyakran a legizgalmasabb pillanatban ér véget egy visszaemlékezés, és átugrunk a jelenbe, vagy éppen fordítva. Azonban a Rhapsodic – Az Éjszaka Királya esetében fontos megismernünk a múltat ahhoz, hogy megértsük Callie és Desmond, vagyis az Alkusz különös kapcsolatát, illetve a jelen történéseit.

Callie és Des két külön világban élnek, mégsem tudnak elszakadni egymástól.

Callie-t először kétségbeesett kamaszként láthatjuk, akinek segítségre van szüksége egy önvédelemből elkövetett gyilkosság miatt. Az Alkusz vonakodik üzletet kötni a kiskorú szirénnel, de végül megesik a szíve rajta, és a későbbiekben is figyelemmel kíséri a sorsát. Különös barátság szövődik a magányos tinilány és az Éjszaka Királya között, amely Callie egyik merész kívánsága után megszakad. Desmond kilép a szirén életéből, de igazán nem tud lemondani kettejük kapcsolatáról, így hét évvel később visszatér hozzá a Másvilágból.

Az írónő egy igazán érdekes és összetett fantasy világot alkotott.

Ha olvastatok már tündéres fantasy történeteket, akkor ismerős lehet számotokra a Rhapsodic világa. Laura Thalassa ugyanis hasonlóan építette fel a Másvilág szerkezetét, mint Sarah J. Maas a Tüskék és rózsák udvara könyvsorozatban Prythiant. Ezúttal is különféle udvarokról – itt királyságok – olvashatunk, ahol különféle természetfeletti lényekkel, többnyire tündérekkel találkozhatunk. Az emberek pedig az általunk ismert Földön élnek, viszont az ő világukban is jelen vannak például a szirének, az alakváltók és a látók. Közülük keveseknek adatik meg az a veszélyes és izgalmas lehetőség, hogy felfedezzék a Másvilág területét.

A könyv második felében éles fókuszváltás történik.

A Rhapsodic – Az Éjszaka Királya látszólag Callie és Des kapcsolatára helyezi a hangsúlyt, azonban a könyv második felében előtérbe kerül a közös nyomozásuk. Az Alkusz és a szirén az árnyharcosok eltűnésére és az idegen gyerekek felbukkanására próbál magyarázatot találni. Eközben fel kell venniük a harcot a rejtélyes és kegyetlen Lélektolvajjal, aki Callie-re is szemet vet. Az utolsó fejezetekben olyan megrázó és erőszakos fordulatok várnak ránk, amikre nem igazán lehet felkészülni.

A varázslatos borító garantáltan felkelti a figyelmünket!

Az Anassa Könyvek egy teljesen új borítót tervezett Laura Thalassa fantasy történetéhez. A lila háttér előtt az Éjszaka Királyságának jelképeit láthatjuk. Callie és Des pedig egymás felé nyújtják a kezüket, természetesen a szirén csuklójáról nem maradhatott le az adósságokat jelző gyöngysor sem. Ez az új borító valószínűleg minden fantasyrajongót első pillantásra elvarázsol!

A Rhapsodic bevezetés egy megtört szirén és az Éjszaka Királya szórakoztató és szenvedélyes történetébe.

Laura Thalassa urban fantasy regényének vannak hibái, de a főszereplő páros szórakoztató csipkelődése, a párhuzamos történetvezetés és a Másvilág könnyedén beszippantja az olvasókat. Ha szívesen belevágnátok egy olyan történetbe, ami hasonlít az ACOTAR-hoz, mégis teljesen más élményt nyújt, akkor nagyon ajánlom nektek ezt a könyvet! Szerencsére már a folytatást is olvashatjuk, hiszen tavasszal megjelent a második rész, a Könyvfesztiválra pedig érkezik az Alkusz eredettörténete is.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Bakos Péter – Tudattestek

Hozzászólások