Kultúra

Kultúrkörút – A koronavírus miatt kihalt városok és látványosságok

A koronavírus szinte egyik pillanatról a másikra döntötte romba a világ turizmusát. Mondhatnánk, hogy ez hatalmas probléma, hiszen emberek milliói maradtak munka nélkül, ám öröm az ürömben, hogy a legtöbb turistalátványosság környékére visszatért az élet. Igaz, hogy nem az emberek miatt, de érdemes elgondolkodni, hogy két hét karantén után milyen oknál fogva tértek vissza Olaszország partjaihoz az évek óta nem látott delfinek, vagy Velencébe miért lett tiszta az egész lagúna és telt meg az egész halakkal. Ilyen és ehhez hasonló példákat gyűjtöttünk össze most nektek, amin reméljük, hogy mindenki elgondolkodik egy kicsit.

Kába Szentély – Mekka

A fekete kő köré épült Kába Szentély és mecset az iszlám legfontosabb vallási műemléke, a muszlim közösség legszentebb helye. A világ minden pontjáról érkeznek ide a hívők imádkozni, akik naponta ötször a szentély felé fordulva mondják el imáikat. A Korán parancsa szerint az iszlám év utolsó hónapjaiban vándorolnak ide az emberek, hogy teljesítsék a rituálét. Most ez a hely is teljesen kiürült, hiszen a világ turizmusa leállt, a hívők nem tudnak eljutni ide, de van aki csak szimplán nem akar kockáztatni.

Disneyland – Sanghai

A Sanghaiban található Disneyland-et januárban zárták be teljesen, hiszen Ázsiában már ekkor felütötte a fejét a vírus. A 2016-ban nyitott látványosságban helyet kapott számos tematikus, vidám és aquapark, ahova évről-évre turisták milliói látogatnak el. A zárás óta azonban csak rendőröket találni a helyszínen, akik őrzik a területet.

Tiltott város – Peking

A Tiltott város 1406 és 1420 között épült komplexum, amely 980 épületből, 8707 szobából áll. A látványosság ötszáz éven át szolgált a kínai császárok lakóhelyeként, ez volt a birodalom hatalmi központja. 1987-ben vált a világörökség részéve, ezáltal ez lett az UNESCO legnagyobb régi faépület-együttese is. A látványosság körül jelenleg alig-alig lézeng valaki, hiszen a járvány miatt Kínában még mindig szigorítások vannak érvényben.

Szent Márk tér – Velence

Európán belül Velence körül jelentkezett először a koronavírus, így ezt zárták le az elsők között. A város szinte teljesen kiürült, kizárólag a lakosok maradtak ott. A településre visszatért az élet, hiszen a több évtizede nemlátott delfineket fedeztek fel a lagúnában. Emellett a hattyú és a halak visszavették maguknak a vizeket, amely szinte teljesen kitisztult a turisták hiánya miatt.

Pisa – Olaszország

A méltán híres ferdetorony környékéről is eltűntek a turisták. Mostanában biztosan nem kerülnek fel fotók arról, hogyan támasztják az emberek az építményt. Sajnos Olaszországban teljesen megállt az élet, se utazók nem térhetnek be, de még a lakosoknak is szigorú karanténban kell élniük a mindennapjaikat.

Milánói Dóm – Olaszország

A Milánói Dóm körül is eltűntek az emberek. Az évek óta tartó hatalmas tömeg most megszűnt, már csak galambok százai vannak az épület körül. A Dóm az olaszok egyik legnagyobb látványossága, ám egy ideig biztos nem térnek vissza ide a turisták.

Trevi Kút – Róma

A világ egyik legnagyobb turistalátványossága, a Trevi Kút környéke is teljesen kiürült. A legismertebb szökőkutat a 17. században építették a Poli-palota déli homlokzatán. A vírus előtt hatalmas tömeg gyűlt össze itt minden nap, hogy fotózkodjon és pénzérmét dobjon a kútba. Ez azonban a járvány miatt megszűnt, mára egy teljesen kihalt, átlagos kútnak tűnik.

Spanyol lépcső – Róma

A római spanyol lépcső Európa legszélesebb és leghosszabb kültéri lépcsője a maga 174 fokával. A közel 300 éves építményt legutóbb 2016-ban újították fel, közel másfél millió euróért. Nem sokkal később bevezették a tiltást, miszerint tilos leülni a lépcsőre, akadályozva a többi turistát. A vírus óta azonban senkit nem akadályoznánk, ha úgy döntenénk, hogy megpihenünk a közepén, hiszen most senki nem jár arra a korlátozások miatt.

Bár Kínában egyre több turistalátványosságot nyitnak meg újból, Európában egyelőre inkább még az ellenkezője történik. Az Eiffel-torony, a londoni Természettudományi Múzeum, a Sagrada Familia, de még a Brandenburgi kapu környéke is teljesen kihalt. Az emberek hacsak tehetik, otthon maradnak, hiszen szinte semmi sincs nyitva az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és posták kivételével. Egyelőre sejtésünk sincs, hogy kedvenc turistahelyeink mikor fognak ismét látogatót fogadni, de addig is, érdemes nosztalgiázni az eddigi utazásaink fotóiból, hiszen most ez a legtöbb, amit megtehetünk.

Hozzászólások