EgészségÉletmódKultúralifestyleStílus

Zero Waste – Tippek és praktikák a mindennapokra

Lassan már a csapból is a zero waste folyik, amely tulajdonképpen a szemétmennyiség csökkentését jelenti. Elsősorban az egyszer használatos műanyag zacskókra, csomagolóanyagokra és egyéb vásárlási hulladékra értendő, annak érdekében, hogy a gyermekeinknek is legyen jövőjük, érdemes megfogadni pár tanácsot ezzel kapcsolatban, hiszen mérhetetlenül romboljuk a környezetünket azzal, hogy feleslegesen termeljük a szemetet. 

  • Tudom, hogy nem lehet leszokni a boltba járásról, hiszen itt kapunk meg minden alapanyagot a hétköznapi dolgokhoz, mint a főzés, mosás és takarítás, ám a vásárlást is lehet okosan csinálni. Ahelyett, hogy minden almát, narancsot, két darab paprikát, egy póréhagymát és társait külön-külön zacskóba tennéd, egyenesen mehet a kosárba, vagy egy otthonról hozott vászontáskába. Manapság már a pénztárban sem szólnak azért, ha egyesével kell lemérniük a citromot vagy a paradicsomot. Saját tapasztalatból mondom, aki reggel hét óra után, csúcsidőben tér be a sparba az aznapi reggeliért vagy vacsoráért, amikor amúgy is minden diák beözönlik megvenni a kakaóscsigáját és kiflijét. Teszem hozzá, ezt is két külön zacskóban.
    Szerencsére vannak már boltok, ahol a pékárukat papírzacskóban is lehet vásárolni, ami már azért egy fokkal jobb, mint a műanyag társa.

  • Hasznosíts újra! Sokszor fordult már elő, hogy reggel ugyanabba a pékségbe mész? Papírzacsiba adják a reggelidet? Ha nem lett koszos, vagy nem használódott el, akkor másnap is visszaviheted. Kérd abba a croissantot pár napig, te sem halsz bele, a környezeted pedig meghálálja a dolgot. Bár itt is jobb megoldás lehet a vászontáska, hiszen azt még mosni is tudod.

  • Próbáld ki a csomagolásmentes vásárlást! Bár sajnos Budapesten és Debrecenen kívül nem tudok olyan városról, ahol van hasonló üzlet, ettől függetlenül, ha a fővárosban éltek, vagy arra jártok, akkor térjetek be és próbáljátok ki! Vigyetek magatokkal üvegeket, zárható dobozokat, tálakat, poharat, bármit, amiben haza tudod vinni a vásárolni kívánt termékeket. (Ha esetleg tudtok még olyan várost, ahol van hasonló lehetőség, akkor kérlek, hogy osszátok meg velünk!)
  • Ha használati tárgyakról beszélünk, ott is tudtok takarékoskodni. Ha foltos lett egy ruhád, akkor ne sirasd meg, hanem gyűjts ötleteket, hogy mivel tudnád feljavítani az adott darabot.
    Ha nem foltos, csak régi, akkor pedig irány a legközelebbi adománypont, ahol leadhatod a régi, de jó minőségű cipőidet, táskáidat, ruháidat, vagy bármit, amire már nincs szükséged, de másnak még nagyon hasznos lehet.

  • Vásároljatok piacon és helyi termelőknél! Rengeteget tehettek akkor, ha a heti zöldség és gyümölcsvásárlást a piacon ejtitek meg. Ezzel támogatjátok a kiskereskedőket, a néniket és bácsikat, illetve az olyan kisvállalatokat, akik ezen a piacon szeretnének maradni. A piacon beszerezhettek a növényi étkezéshez szükséges alapanyagokon kívül még húst, sajtokat, pékárut, lekvárokat, konyhai eszközöket és még halasbolt is lenni szokott a környéken.

  • Nem vittél magaddal ebédet, de még egy tál sincs nálad? Ha már muszáj műanyagba csomagoltatnod, akkor hasznosítsd újra. Mi nem egyszer szoktuk ezeket kimosni, magunkkal vinni és másnap újra kérni benne, hiszen ha a munkahelyünkön van egy-egy ilyen, akkor már két dobozzal kevesebbet termelek, ha megint otthon felejteném az éthordómat. Emellett pedig, ha van háziállatotok, neki is jó lehet a vacsorához. Nem szoktunk külön kutyakajás tálat venni, mert teljesen felesleges. Annyi ilyen dobozunk van otthon, hogy mindig van miből enniük, nem támogatjuk a szupermarketeket azzal, hogy havonta veszünk ilyen-olyan mintás kutyatálat.

  • Ne használj vizes palackot! Nálam mindenképpen ez van az élen! Évek óta nem vásárolunk ásványvizet. Otthon vízszűrős kancsónk van már jó ideje, emellett pedig a helyi szódástól szoktunk buborékos vizet vásárolni. Ugye ott az a szokás, hogy a szódásüveget cserélgetik, ergo nem termeljük tele a kék műanyagos kukánkat.
    Ha reggel a közeli pékségben veszitek meg a kávétokat, vigyetek magatokkal utazóbögrét, ami nem csak, hogy segít a zero waste-ben, hanem melegen is tartja az italotokat. Manapság már nem lepődnek meg olyan kérésen, hogy te ebbe meg abba szeretnéd elvinni a reggeli koffeinadagodat. Sőt, a legtöbb helyen mosolyogva értenek egyet veled, hogy ilyen környezettudatos vagy.

  • A vízzel is tessék spórolni! Tudom, hogy sokat hallja az ember, hogy ekkor meg akkor ne folyasd a vizet. Te erre azt kérdezed, hogy ettől másnak miért lesz jobb? Nem másnak kell vele segíteni, hanem saját magadnak, a jövődnek és a gyermekeidnek. Annyira jó érzés tud lenni, amikor zuhanyzás közben vagy fogmosáskor elzárom a vizet és tudom, ezzel segítek a saját jövőmön azzal a sok millió emberrel együtt, akik hasonlóan tesznek, mert tudom, hogy nem vagyok egyedül, hogy mások is úgy gondolkodnak, ahogyan én.

Ezek alapján tehát nem véletlen, hogy ekkora kelettje van textilszatyroknak, a turiknak, az utazó bögréknek, illetve maga a minimalizmus életmód is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fiatalok körében. Mondhatjuk erre azt, hogy már megint egy trend, de ez a többivel ellentétben valóban segít a környezetünkön és saját magunkon is. Felesleges dolgok felhalmozásában jók vagyunk, ideje ezekről leszokni!

Hozzászólások