Budapest Bulvár Kultúra Média Zene

Méltatlanul mellőzött előadók (1. rész)- Maszkura és a Tücsökraj

By

Sajnálatos módon nem csak kis hazánkban, hanem szinte az egész világon hamarabb lesznek híresek azok, akik tehetségkutatókban, esetleg valóságshowkban tűnnek fel, mint akik valóban tehetségesnek bizonyulnak. Új sorozatunkkal ezeknek a kevéssé, vagy inkább csak szűkebb körökben ismert és elismert előadóknak szeretnénk segíteni, ha másban nem is, legalább a zenéjük szélesebb körbe való eljuttatásában. Ismerjétek hát meg, válogatásunk első zenekarát, a Maszkurát és a Tücsökrajt!

 

A különleges nevű formáció 2007-ben alakult és egyedi hangzásvilágával azóta is kimagaslik a magyar zenekarok közül. Nevük a frontember, Bíró Szabolcs gyermekkori becenevéből ered, aki, miután Budapestre költözött erdélyi szülővárosából, kezdetben egyedül próbálkozott rapperként, majd pedig fiatal jazz-zenészek közreműködésével  rövidesen megszervezte együttesét, a Tücsökrajt, akikkel közösen teljesen egyedi hangzásvilágot alakított ki.

Leginkább a pop műfajban alkotnak, de alternatív, soul, funk, sőt még román népzenei elemek is megfigyelhetők egy-egy számukban.

Egyébként ha már a műfajuknál tartunk, meg kell említeni, hogy hangszerválasztás terén is meglehetősen színes és széles kínálattal rendelkeznek, hiszen az öt tag a tangóharmónikától, a nagybőgőn át, az ütőhangszerekig mindenféle hangszert előszeretettel belecsempész a dalaiba. Szót kel ejtenünk a dalszövegeikről is, amelyek üdítően intelligensek és humorosak, a manapság unalomig járatott sablonok után.

„Minden féle tipus, szexi, molett, vékony,

Teltkarcsú a kedvencem, ó jaj én izgulékony

Dús keblek, hatalmas fenekek, maszkuránál dülledt szemek,

Renoir festette a legszebbeket, a nyugdíjamból majd ilyet veszek”

( Maszkura és a Tücsökraj- Pesti nők)

„Kinek sírjam el a vállán?

Kit terheljen bánatom?

Élet vagyok, félig árván

Komisz világ rád hagyom.”

 (Maszkura és a Tücsökraj feat Siska Finuccsi- Kinek sírjam)

Rendszeres vendégei fesztiváloknak, különböző kluboknak, sőt 2018-ban A Dal című Eurovíziós műsorban is találkozhattunk velük és Nagybetűs szavak című dalukkal, ahol immáron másodszorra sikerült a legjobb harminc közé jutniuk.

 

A Maszkura és a tücsökraj eddig öt nagy – és két kislemezt jelentetett meg – ezek közül a Szégyentelent, a Kérlek, így szeress!-t és a Pesti nőket is jelölték már az év albuma díjra. Legnépszerűbb felvételeik folyamatosan jelen vannak különböző rádióállomások műsorán, és több válogatáslemezen is szerepeltek.

 

 

Egy biztos: rendkívül dallamos, fülbemászó az összes számuk és ha valaki egyszer rákap erre a zenére, az biztos nem szabadul meg tőle!

 

                                 Felkeltette az érdeklődésed a zenekar? Az alábbi linkeken megtalálod őket! 

 

YouTube csatorna

Hivatalos weboldal

Hivatalos Facebook oldal

 

 

Comments

comments

You may also like

Change Language To: Hungarian

%d blogger ezt szereti: