Könyvek

Kristan Higgins – Érted ​bármit megtennék

Visszatért a Kék Gém sorozat Kristan Higgins írónőtől, ami ezúttal Connor O’Rourke szerelmi életére összpontosít! Hogyha kíváncsi vagy arra, hogy a Holland család és a testvére, Colleen után a fiatal, sármos szakács ki mellett találja meg a boldogságot, akkor mutatom is, hogy mire számíthatsz az Érted ​bármit megtennék című regényben!

A történetről

Connor O’Rourke élete majdhogynem tökéletes. Van egy jól menő étterme, amit ikertestvérével együtt vezet, illetve egy hatalmas, viktoriánus háza. Az élete tele van barátokkal mi több, még a szerelem is rátalált, ugyanis végre valahára élete szerelme huzamosabb ideje már vele van. Nem csoda hát, hogy úgy dönt, megkéri Jessica kezét. A lány azonban legnagyobb megdöbbenésére elutasítja.

A férfi teljesen a padlóra kerül. Habár kapcsolatuk nagyon viharos a kezdetektől fogva, mégis úgy érezte, itt az ideje a közös életnek, hiszen már mindketten elmúltak harminc évesek, jó állásuk van és már réges-rég óta ismerik, szeretik egymást. Connor azonban azzal nem számolt, hogy Jessica életében az öccse a legfontosabb, aki fogyatékkal él, ráadásul egy régi incidens után ki nem állhatja Connort. A férfi tehát eldönti, hogy újra randizni kezd, hogy elfelejtse a gyönyörű Jessica Dunn-t, ez azonban közel sem olyan egyszerű. A nő minden gondolatát kitölti, testvére pedig rosszabbnál rosszabb randikat szervez neki.

Számítanak az előzmények?

A Kék Gém sorozat harmadik, illetve negyedik részénél is azt mondtam, hogy nem számít, ha nem olvastad az előzmény történeteket, ugyanis tökéletesen érthető egymás nélkül is a regény. Ezt továbbra is így gondolom, azonban úgy érzem, itt, az ötödik résznél már egy kicsit kaotikus a családi viszony, ami miatt nem árt, ha képben vagy a korábbi könyvekkel. Az O’Rourke és Dunn család (még) nem olyan nagy létszámú, könnyedén meg lehet jegyezni ki-kicsoda, azonban Hollandék, akiké a Kék Gém Pincészet és akik köré tulajdonképpen az egész sorozat épült, olyan hatalmas, hogy időnként komolyan vissza kellett emlékeznem arra, ki kicsoda, pedig egyébként szépen le volt írva. Ez mondjuk lehet az én névmemóriám hibája (hiánya).

Váltott szemszög, különböző idősíkokban

Ahogyan azt már megszokhattuk, Kristan Higgins ezúttal is ugrált az időben. Jessica és Connor kapcsolata még gyermekkorukban kezdődött, így a lánykérés után egyből visszarepültünk a múltba, ahol megtudhattuk azt, hogy hogyan indult az ő kapcsolatuk még kisiskolás korukban. Megható, érzelmes jeleneteknek lehettünk tanúi mindkét fél részéről, ugyanis az eseményeket felváltva olvashattuk, hol egyikük, hol másikuk szemszögéből.

Nehéz volt megkedvelni Jessica Dunn-t.

Érdekes egyébként, hogy míg a korábbi kötetekben a két főszereplőt nagyon kedveltem, ezúttal az Érted ​bármit megtennék című könyvben Jessica sokáig nem volt annyira szimpatikus. Nem azért, mert Jessica Dugnak csúfolták – a kötetből kiderül, miért -, hanem azért, mert nem tetszett, ahogy fogd meg-ereszd el játékot játszott Connorral. Pedig egyébként egy nagyon lelkiismeretes, törődő, gondoskodó karaktert ismerhettünk meg a kötet során, aki mindent elkövet azért, hogy kiszakadjon abból a környezetből, amiben felnőtt.

Jessica szörnyű körülmények között élt, a szülei szegények voltak, azt a kevés pénzt pedig, amilyük volt, mind elitták. Az anyja folyton részeg volt, az apja pedig ivott és szerencsejátékozott. Jess ezen okokból kifolyólag úgy érezte, csak magára számíthat, csak ő az, aki gondoskodni tud magáról és a testvéréről. A kérdés pedig mindvégig az volt bennem, hogy oké, a szülei magára hagyták, de miért volt mindez ok arra, hogy mindig mindenkit eltaszítson magától? Miért kellett minden egyes nehézség esetén elfordulni Connortól? Miért volt mások segítsége elfogadható és a férfié nem?

A részegség és az alkoholizmus a könnyed történet ellenére nagyon komoly szerepet játszik a műben. Hogyan kontroláljuk magunkat? Mennyit érdemes inni? Mi adhat rá okot? Mentesít minket az alkoholizmus a szülői szerepek alól? Habár Jessica szörnyű példát látott maga előtt, becsületre méltó sikereket ért el és mindent elkövetett annak érdekében, hogy ne kövesse szülei függőségét, holott minden lehetőség adott volt számára.

Nagyon örültem annak, hogy az Érted bármit megtennék ezúttal Connorral foglalkozott, mert az előző részekben nagyon megkedveltem az ő karakterét. Egy szerethető, gondoskodó férfi, akit nagyon könnyű szeretni. Tipikusan az a férfi, akit bármelyik nő elfogadna maga mellé.

Pihentető romantikus, amit mindig jól esik olvasni.

Az Érted ​bármit megtennék könnyed és olvasmányos romantikus regény, ami a zord idő alatt, illetve a nyári fülledt időben is kikapcsol. A történet gördülékeny, ráadásul Jessica tele van meglepetésekkel! Connor pedig igazi romantikus alkat, aki az étellel kenyerezi le a nőket, így finomabbnál-finomabb fogásokkal is találkozunk a kötet során, amitől még az étvágyunk is megjön. Lassagne, nachos és egy jó üveg bor… ki tud ezeknek nemet mondani, ezután a kötet után?

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Francis Duncan – Gyilkosság karácsonyra

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?