Kultúra

Kortárs könyvklubot indított a Pagony Kiadó!

A kiadó már a tavasz vége felé is elindított kísérleti jelleggel egy mini könyvklubot, melyben főként ifjúsági kortárs művekkel szándékoztak foglalkozni. Az előzetes igényfelmérés után aztán október végén bele is vágtak az élő adásokba!

A Pagony Kiadó mindig is nagy figyelmet fordított arra, hogy milyen műveket ad ki, tekintve, hogy kínálatuk főleg a fiatalabb korosztályt, a gyerekeket célozza meg. Idén azonban úgy érezték ideje szintet lépniük és komolyabban is belefolyni abba, hogy a fiatalok ne csak olvassák, de értsék is szövegeiket.

Ezért aztán május végén még csak kísérleti jelleggel elindították a Kapu című online könyvklubjukat. Aztán ez a kezdeményezés nyáron kicsit parkolópályára került, október vége óta azonban ismét rendszeresen kerülnek fel a kiadó Facebook-oldalára újabb és újabb beszélgetések.

Ezeknek célja, hogy egy kicsit közelebb hozza a gyerekekhez az olvasást, segítsen nekik értelmezni egy-egy adott történetet, illetve, hogy jó tanácsokkal lássa el a szülőket, hogyan tudnák csemetéiket a könyvek felé csábítani.

Ez azonban még nem minden: azon túl, hogy minden kedd délután beszélnek egy adott olvasmányról és az abban feldolgozott témáról, mindig más szakembert, pedagógust hívnak, akinek a segítségével még könnyebb megérteni, átbeszélni az aktuális művet. Ezáltal az élő adás nemcsak a gyerekeknek lesz érdekes, akiket adott esetben még be is vonnak a beszélgetésbe, hanem tanároknak is, mivel tippeket hallhatnak hogyan fogadtassák el az adott olvasmányt akár még egy elsőre vonakodó osztállyal is.

A következő alkalom 2020. december 15-én lesz, a tárgyalt könyv pedig Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más című műve lesz. Ehhez kapcsolódóan lesz szó az egymás elfogadásáról és arról, hogy hogyan tudjuk elkezdeni az erre való nevelést már az iskolában.

Résztvevők: Bán Zsófia (szerző), Koósné Sinkó Judit (ELTE-TÓK mestertanár), Vinczellér Katalin (moderátor).

A beszélgetést élőben lehet majd követni a Pagony Kiadó Facebook-oldalán, amelyen később is visszanézhető lesz.

Hozzászólások