Életmód

Környezetbarát otthon kialakítása

A környezetbarát lakóterek kialakítása során fontos szempont a megfelelő szemlélet, ami nemcsak az otthonunknál fontos, hanem a mindennapi életben is. Manapság nem túl könnyű feladat olyan ökotudatos szemlélet szerint élni, amely fenntartható, de nem is lehetetlen. Cikkünkben megosztunk pár tippet, amely környezetbaráttá varázsolhatja az ingatlant.

A berendezés megválasztása

Amikor bútorokat és berendezési tárgyakat választunk a lakásba, akkor próbáljunk meg törekedni a természetes anyagú modellek megvásárlására. Ha azonban valaki jobban megnézi az ületekben található fajtákat, akkor rájöhet, hogy ez a művelet nem is annyira egyszerű, mint azt gondolnánk. Érdemes kerülni mindenféle műanyagot és ezzel bevont használati tárgyakat egyaránt. Ez közel sem tud környezetbarát lenni, hiszen könnyen elhasználódnak és a kukában landolhatnak.

Néhány esetben jobb választás lehet egy újrahasznosított bútordarab, amelynek története van. A legtöbb régi fa tárgy ugyanis egy kis felújítást követően csodálatosan mutathat az otthonunk bármely pontján. Új funkciót találva a számukra pedig a kreativitásunkat is fejleszthetjük.

Megújuló energiaforrások használata

Mondani sem kell, hogy mennyire fontos, hogy egyre többen válasszuk a megújuló energiaforrásokat. Az inverterek napelem rendszerekhez lettek kitalálva, amelyek a beérkező napsugárzást energiává alakítják. Ennek köszönhetően a panelek segítségével főzni, mosni, takarítani, világítani, de még fűteni is tudunk. Lenullázhatjuk a villanyszámlánkat, így egy nagyobb befektetéssel akár örökre megszabadulhatunk a rezsi ezen részétől.

A háztartási gépek energiahatékonysága

Még ha napelemes rendszerünk is van a tetőn, akkor is fontos, hogy a lehető legkevesebb energiát használjuk fel. Éppen ezért érdemes olyan háztartási gépek mellett voksolni, amelyek nem régiek vagy elavultak. Ezek ugyanis sok esetben sokkal több áramot használnak fel, mint amennyiért egy újat tudnánk beszerezni. A fagyasztók energiát vonhatnak el, ráadásul a régi változatoknak sokkal rosszabb a szigetelésük is, ami miatt hőt tudnak termelni. Ez hatással lehet a konyha komfortjára is. Ha tehetjük, akkor az ilyen eszközöket tehát jobb lecserélni egy újabb, energiahatékony modellre.

A nyílászárók szigetelése

Bár a fűtés megoldva és a nyílászárókat sem biztos, hogy alapesetben cserélni kell, azonban vannak olyan esetek, amikor ezek már nem túl hatékonyak. Manapság számos olyan cég áll rendelkezésre, amelyek hatékonyan szigetelő ablakokat és ajtókat gyártanak. Bár ezek költsége magas lehet, mivel a nyílászárókra életünkben egy-két alkalommal kell csak beruházni, így megéri, hogy melegen tarthassuk a lakást.

Összegezve

A környezettudatos otthon kialakítása tehát nem könnyű, ám nem is lehetetlen. Amennyiben tehetjük, cseréljük ki a régi és sok energiát felhasználó háztartási gépeket. Gyűjtsünk egy kis pénzt jól szigetelő és minőségi nyílászárókra, de nem elvetendő szempont a megújuló energiaforrások használata sem.

Hozzászólások