Könyvek

Könyvhétre érkezik Ray Nayer sci-fi thrillere!

A Könyvhétre, egészen pontosan, június 11-re érkezik Ray ​Nayler közeljövőben játszódó sci-fi thrillere, Az óceán szeme! A kötetet Sepsi László fordította, akinek nevéhez kötődik Noah Hawley Himnusz című regénye.

Az óceán szeme nemcsak azok számára lehet érdekes, akik egy izgalmas és kreatív sci-fi regényre vágynak, de mindazoknak is, akik az állatvilágról és a bolygó megvédéséről olvasnának szívesen. Ez a kötet újra értelmet ad a tudományos-fantasztikum valóban tudományos oldalának, hiszen Ray Nayler a külügyminisztérium és a Békehadtest szolgálata mellett az USA Ho Si Minh-városi konzulátusának környezetvédelemével, tudományával, technológiájával és egészségügyével foglalkozó hivatalában is dolgozott, így nem áll tőle távol ez a téma.

Kép: Agave Könyvek

Ray Nayler – Az óceán szeme

Pletykák terjednek egy hiperintelligens, veszélyes polipfajról, amelynek talán saját nyelve és kultúrája is kifejlődött. A tengerbiológus dr. Ha Nguyen, aki egész életében a puhatestűek intelligenciáját kutatta, bármit megtenne, hogy tanulmányozhassa őket.

A DIANIMA nevű, nemzetek felett álló techvállalat elszigetelte a külvilágtól a félreeső Con Dao-szigetvilágot, ahol a polipokat felfedezték. Dr. Nguyen csatlakozik a cég csapatához a szigeten: egy háborús veterán biztonsági ügynökhöz és a világ első androidjához.

A polipok jelenthetik a kulcsot a példátlan áttöréshez az emberen kívüli intelligencia kutatásában. Magasak a tétek: óriási vagyont kereshet, aki képes előnyére fordítani a polipok fejlettségét, és miközben dr. Nguyen kommunikálni próbál az újonnan felfedezett fajjal, a DIANIMA-nál is nagyobb hatalmak lépnek színre, hogy megszerezzék maguknak az állatokat.

Ám a polipok véleményét senki nem kérdezte. És azt sem, hogyan szándékoznak reagálni a kialakult helyzetre.

Az óceán szemében William Gibson cyberpunk világépítése találkozik Kim Stanley Robinson látomásaival a klímaváltozásról. A kötet 2023-ban elnyerte a Locus-díjat legjobb első regény kategóriában, illetve jelölték a Nebulára és a Los Angeles Times Ray Bradbury-díjára is.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?