Klasszikus vámpíros regények

El tudjátok hinni, hogy az Alkonyat már 12 éves? Igen, igen, a sorozat első része 2005-ben került kiadásra és a hév, ami a vámpírokat kíséri lassan kezd lecsengeni mostanra. Ám, ha már vérszívókról és könyvekről beszélünk, nem Stephanie Meyer regénye az egyetlen, amit megéri megemlíteni a témában. Lássuk csak, milyen történetek hódoltak még az őrületnek és mutattak be nekünk jó néhány vámpír karaktert.

Interjú a vámpírral (Vámpírkrónikák)

Anne Rice alkotása, sőt könyvsorozata méltán sorolható a klasszikus regények közé. Nem egy hagyományos szerelmi történetről van szó, ami már abból is látható, hogy az első rész vége nem happy end lett, sőt a helyszín sem egy helyi gimnázium.
Louis, a főszereplőnk vállalkozik egy interjúra, készen arra, hogy elmesélje az egész életét és bevalljon mindent a vámpírokról. Az emberi életével kezdi és szépen felépíti a történetet, hogyan lett belőle vámpír és hogyan tengette a halálát évszázadokon keresztül, hogyan változott körülötte a világ. Mindeközben a válaszokat keresi, létezik e Isten, mennyien vannak még rajta kívül, akik erre a sorsra jutottak, mint ő. A karakterek mind egyéniségek, mind máshogy gondolkoznak és éreznek.
A regény szokatlanul mélyenszántó és romantikus stílusú, könnyen magával ragadja az embert, főleg ha egy esős délutánra keres olvasmányt.
Akiknek nincs ideje elolvasni a könyvet, azok se aggódjanak. 1994-ben készült belőle egy filmfeldolgozás olyan híres színészek főszereplésével, mint Bad pritt, Tom Cruise és Antonio Banderas.

 

Lázálom

George R. R. Martin nevét sokan ismerik, s ha így elsőre nem dereng, rögtön tudni fogjátok kiről van szó, ha azt mondom Trónok harca. Ám a híres író karrierje nem csak ebben a sorozatban merül ki. Talán kevesebben ismeritek a Lázálom című regényét, pedig érdemes elolvasni.
A főszereplő egy cseppet sem vámpír, de még csak nem is szívdöglesztő hajóskapitány, Abner Marsh. Az ő élete csak a Mississippi és a hajók körül forog, de egy napon feltűnik egy különös idegen, Joshua York, aki lehetőséget ad neki megépíteni az álomgőzöst. A dolog sajnos nem merül ki ennyiben, különös dolgok történnek. Lehetőségünk nyílik egy abszolút kívülálló szemszögéből megszemlélni a rejtélyes vámpírokat.
Mivel az író karrierjét sci-fi írással kezdte, a tudományos, alapos stílus még a fantasy területén is megmaradt. Minden, amit leír, szörnyen realisztikus és könnyen elképzelhető. Külön bája a történetnek, hogy nem gyors lefolyású, amit pár nap alatt lezavarnak akcióval.

 

Rémségek Cirkusza (Vámpírkönyvek)

Darren Shan regénye legalább olyan ismert lehet, mint az Alkonyat, s hiába vámpírokkal operál mind a kettő sorozat, mégis rettentően eltérő szemszögből közelíti meg a témát. Míg a Twilight leginkább romantikus történet, addig a Rémségek Cirkusza a rémisztgetésre játszik rá. A cselekményt nem igazán főszereplőnk indítja be, hanem annak különc barátja, aki szerez két jegyet a Rémségek Cirkuszába. Ott Dharren kipécézi magának Madam Octát, a különösen hatalmas madárpókot és rögtön eldönti, hogy ellopja azt. A tervétől még az sem tántorítja el, hogy kiderül a pók gazdájáról, hogy vámpír. A főszereplőnk még ki is használja ezt. Ám a cselekmény balszerencsés fordulatot vesz, amikor Dharren különc barátját megcsípi Madam Octa, megjelenik a vámpír és Dharrennek döntenie kell. Barátja életét csak úgy mentheti meg, ha inasnak áll és maga mögött hagyja régi életét. Innentől veszi kezdetét az igazi kaland, néhol reális problémákkal, ám legtöbbször rémisztő kalandokkal.
2009-ben film is készült a regényből.

 

Megjelölve (Éjszaka Háza)

P. C. Cast és Kristin Cast könyvsorozatukkal teljesen újragondolták a vámpírokat, egy, szinte új fajt teremtve általuk az emberek mellé. Itt nem egyszerűen csak vérszívó szörnyekről van szó, hanem egy komplett társadalomról, jelrendszerről, vallásról, még indiánokról és világvégéről is.
A történetet (eleinte) Zoey szemszögéből ismerhetjük meg, aki az átlagos tinédzserek életét éli, amíg meg nem jelenik egy Nyomkereső és megjelöli őt, a vámpírok zafírkék Jelével. Így van, semmi harapás vagy vérátömlesztés nem kellett hozzá. Ráadásul nem elég, hogy el kell hagynia a megszokott, hétköznapi életét és be kell költöznie egy teljesen idegen helyre, az Éjszaka Házába, még csak nem is átlagos jelet kapott a homlokára. Hamar kiderül, hogy különleges, más mint a többiek, habár még senki sem tudja igazán, hogy miért. Akarata ellenére bekerül a hatalmi játszmákba, amik minden gimnáziumban ott vannak, még a vámpírgimikben is.
Rendkívül izgalmas és eseménydús könyvsorozatról van szó, ahol nem mindenki vagy jó vagy rossz, ezért tudom ajánlani elolvasásra.

Rettegés (Kékvérűek)

Melissa de la Cruz megragadta a vámpírokról szóló régi mondákat és beleépítette őket a könyvsorozatába. hogy aztán a fent említett Cast pároshoz hasonlóan teljesen újraértelmezze a vérszívókat. Minden tinilány álmába kerülünk, amikor a béna, népszerűtlen főszereplőnkből egyetlen csapásra népszerű lány lesz, nem más miatt, minthogy fény derül vámpír mivoltára. Persze csak a Kékvérűek körében, akik maguk is mind vámpírok. Itt az átalakulásnak megint teljesen más a története, mint a hagyományokban. Újra és újra meghalsz, hogy megint megszülethess és elölről kezdhesd a pályát, amit a sors kijelölt neked. Ráadásul az élet még így sem egyszerű, még mindig sok a rejtély és a kétségbeejtő történések. Noha néha nem túl reális a történet, ami a szereplők korosztályát illeti, ha unod már a hétköznapi vámpírokat, érdemes ránézni.

Nektek melyik a kedvenc vámpíros könyvetek?

forrás: https://wall.alphacoders.com, https://moly.hu/

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.