Könyvek

Kevin Hearne – 4. Tricked – Átverve

Még márciusban olvashattátok az ajánlómat Kevin Hearne urban fantasy sorozatának harmadik kötetéről. A Vasdruida Krónikái negyedik részében Atticus O’Sullivan és a tanítványa, Granuaile MacTiernan megpróbálnak véget venni a hatalmas káosznak, amit az asgardi istenölő expedíció okozott. A Tricked – Átverve 2016-ban jelent meg Acsai Roland fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Az utolsó druida nem maradt volna életben ravaszság nélkül több mint kétezer évig. Amikor a norvég panteon bosszúvágyó istenei végezni akarnak Atticus O’Sullivannel, az átveréseiről híres Prérifarkas segítségét kéri. A csínytevés navahó istene elhiteti az ellenséggel, hogy sikerült megölniük a vasdruidát az arizoniai sivatagban.

Atticus tisztában van azzal, hogy Prérifarkasban nem szabad megbízni, mégis reménykedik benne, hogy az isten tartja magát a megállapodásukhoz. Atticus elutazik Oberon és Granuaile társaságában a közeli rezervátumba, ahol egy aranybányát kell létrehoznia az elemi lények segítségével a navahók számára. Hamarosan azonban megjelennek a sivatagi alakváltók, a vérszomjas bőrcserélők, akik le akarják vadászni az utolsó druidát és az építkezés résztvevőit. Amikor Atticus azt hiszi, hogy kézben tartja az ügyet, egy közeli barátja váratlanul elárulja, és ismét életveszélyes helyzetbe kerül a kutyájával és a tanítványával együtt.

Atticus korábbi felelőtlen döntései hatalmas káoszt okoznak.

Kevin Hearne a sorozat harmadik részében bebizonyította, hogy a kor és a bölcsesség nem feltétlenül járnak kéz a kézben. Az utolsó druida a főellensége, Aenghus Óg meggyilkolása óta folyamatosan egyre rosszabb döntéseket hoz, amivel magára haragította szinte az összes létező istent. Miután visszatért Asgardból, és meggyászolta a barátai elvesztését, az a megoldás jut eszébe, hogy látványosan és hangosan meg kell halnia. Szerencsére Prérifarkas szívesen részt vesz minden idők egyik legnagyobb átverésében, azonban a problémák ezzel még tovább súlyosbodnak.

Granuaile és Oberon minden nehézség ellenére kitartanak Atticus mellett.

Atticus tanítványa, Granuaile felismeri, hogy a mestere sokszor rendkívül meggondolatlan és gyerekes, mégsem visszakozik a 12 éves druidaképzés elől. Néha még Oberon is rávilágít a barátja felelőtlen döntéseire, azonban hűséges kutyaként vele tart még a kolbászban és uszkárokban igencsak szegény sivatagba is. Az előző részben Granuaile és Oberon teljesen a háttérbe szorultak az asgardi utazás miatt, de most végre mindketten főszereplőkké válnak.

Az utolsó druidával együtt elmerülhetünk a navahó mitológia rejtelmeibe.

Annak ellenére, hogy több mint kétezer évet megélt, a vasdruida szinte semmit sem tud a navahók mágiarendszeréről és kultúrájáról. Csak Prérifarkast ismeri régebb óta, aki ezúttal sincs híján a trükköknek és az aljas hazugságoknak. Szinte már az első fejezetben várjuk az átverést, hiszen egy csínytevő isten alaptermészetét valószínűleg lehetetlen megváltoztatni. Atticusszal együtt megtanulhatjuk, hogyan készül el egy megáldó varázslat, mit csinál egy hataalii, vagy éppen mi történik a navahókkal a halál után. Találkozhatunk a rossz útra tért bőrcserélőkkel is, akik kannibál életmódot folytatnak, és szüntelenül gyilkolnak.

Átverések, árulás, tanulás, bosszúvágyó istenek és tiltott vonzalom

A Tricked – Átverve egy izgalmas és szórakoztató történet, amelyhez tökéletesen illik ez a cím, mert sok kellemetlen meglepetés vár a főszereplőkre. Prérifarkas csínytevése komoly következményekkel vár, és talán végre rájön, hogy a ravasz trükkjei nem garantálják a biztonságát. Atticust elárulja az egyik közeli barátja is, akire egyáltalán nem számítunk, de összességében érthetőek az indokai. Ebben a részben nagyobb szerepet kap Granuaile kiképzése, és egyre erősebbé válik a mester és a tanítvány közötti tiltott vonzalom. Vajon a bosszúvágyó istenek és a bőrcserélők megfékezése mellett hőseink meg tudnak birkózni az érzelmekkel is?

A borítón a kard helyett végre a mágia áll a középpontban!

A Könyvmolyképző Kiadó megtartotta a regény eredeti borítóját, amelyen szokás szerint a vasdruidát láthatjuk, viszont a legendás kard helyét átveszi a mágia. Sajnos az illusztráció narancssárga és barna színvilága ezúttal nem a legkellemesebb, bár ezt már a sorozat sajátosságának tekinthetjük.

Ez a fordulatos és szórakoztató történet megmutatja, hogy még a legnagyobb mágikus káoszból is van kiút.

A Tricked – Átverve visszatért A Vasdruida Krónikái gyökereihez, ezért ismét egy akcióban és humorban gazdag történetet olvashattam. Nekem sokkal jobban tetszett ez a kötet, mint az előző, mert Oberon és Granuaile ügyesen támogatták a rossz döntéseivel küzdő Atticust. A navahó mitológia pedig érdekes újdonságot jelentett számomra, és szépen bővítette a különböző mágiarendszerekről való tudásunkat. Ha szerettétek a sorozat korábbi részeit, akkor mindenképpen ajánlom nektek ez a regényt is!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Heather Webber – Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban

Hozzászólások