Könyvek

Kevin Hearne – 3. Hammered – Elkalapálva

Még februárban olvashattátok az ajánlómat Kevin Hearne urban fantasy sorozatának második kötetéről. A Vasdruida Krónikái harmadik részében Atticus egy gyilkos expedíció vezetőjévé válik, amikor el kell vinnie a vámpírügyvédje által toborzott csapatot Asgardba, hogy bosszút állhassanak a norvég mennydörgésisten kegyetlenségei miatt. A Hammered – Elkalapálva 2014-ben jelent meg Acsai Roland fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában.

Thort csak az amerikai képregények tették az emberiséget védelmező szuperhőssé, mert a mitológiai elődje valójában több ezer életet tönkretett puszta szórakozásból. A viking vámpír, Leif Helgarson évszázadok óta arra készül, hogy bosszút álljon a mennydörgés istenén. Az asgardi utazáshoz és a gyilkos expedícióhoz azonban szüksége van az utolsó druida és néhány dühös halhatatlan segítségére. Atticus O’Sullivan korábban igyekezett kimaradni a hasonló konfliktusokból, de nem akarja megszegni a barátjának tett ígéretét.

Sajnos Tempében is egyre rosszabb a helyzet, ugyanis Leif távolléte miatt véres vámpírháború közeleg, sőt az Isten Kalapácsai nevű orosz démonvadászok sem képesek távol maradni. Atticus és Leif a helyi vérfarkasfalka alfajával, Gunnar Magnussonnal együtt elhagyják a várost, hogy felvehessék a harcot Thorral. A csapatukhoz csatlakozik egy elfeledett finn varázsló, az orosz mennydörgésisten és egy kínai alkimista is, akik mindannyian elszántan végezni akarnak a kegyetlen asgardi istennel. A norvég panteon síkján azonban nemcsak a közös ellenségükkel kell megküzdeniük, hanem más istenek és a valkűrök is elszántan védelmezik az otthonukat.

Az asgardi istenölő expedíció megszervezése komoly kihívás.

A Hammered – Elkalapálva első fejezeteiben Atticus egyedül utazik el Asgardba, hogy ellophassa Idun egyik aranyalmáját, és ezzel teljesítse az indiai boszorkánnyal, Lakshával kötött megállapodását. Már ez a kis tolvajakció zűrzavart kelt a norvég panteon síkján, mert a merész druida összefut a Világfán élő óriásmókussal, Ratatoskkal, sőt a nornák és a dühös istenek is keresztezik az útját. A veszélyes kirándulás után Atticus igyekszik elvarrni minden szálat Tempében, mert fel kell készülnie arra a lehetőségre, hogy talán nem éli túl az asgardi istenölő expedíciót. Eközben az ügyvédjei, a viking vámpír Leif és a vérfarkas alfa Gunnar lelkesen toborozzák a további csapattagokat.

Atticus öt bosszúvágyó halhatatlant vezet a kegyetlen mennydörgésisten ellen.

Az utolsó druida úgy maradt életben több mint kétezer évig, hogy igyekezett elkerülni a veszélyes természetfeletti lényekkel való összetűzéseket. Azonban mióta leszámolt az ősellenségével, Aenghus Óggal, a többi isten egyre inkább fenyegetésnek tekinti Atticus létezését. Ha egy gyilkos expedíciót szervez Thor ellen, akkor már hivatalosan is kiérdemli a mániákus istenölő címet. Leif és Gunnar viszont rábeszélik a druidát, hogy segítsen nekik és három társuknak eljutni Asgardba. A csapathoz csatlakozik a mennydörgés orosz istene, Perun, aki már a hazájában is háttérbe szorult Thor népszerűségének köszönhetően. A feledésbe merült finn varázsló, Vejnemöjnen egy különleges barátja elvesztése miatt akar bosszút állni a norvég istenen. A kínai alkimista, Csang Kuo-lao szintén áldozatul esett Thor egyik gonosz átverésének.

A harmadik könyv felépítése jelentősen eltér a korábbiaktól.

Míg a sorozat első két része nagyon akciódús volt, addig a Hammered – Elkalapálva visszavett a gyors tempóból. Atticus almatolvaj-küldetése hamar véget ért, és utána hosszú ideig csak az istenölő expedíció előkészületeiről olvashattunk. Igazán csak a regény utolsó harmadában csöppentünk bele az asgardi kalandba és a kaotikus küzdelembe. A lassabb történetvezetés kissé vontatottabbá tette a könyvet, ugyanakkor a visszaemlékezések által jobban megismerhettük az új karaktereket, akik egy-egy fejezetben megosztották a Thor iránti gyűlöletük okait. A harmadik rész abban is különbözik a korábbiaktól, hogy most először érték súlyosabb veszteségek a főhősünket.

A borító illik a sorozat előző részeihez, de a színvilága nem a legszebb.

A Könyvmolyképző Kiadó átvette a regény eredeti borítóját, amelyen szokás szerint a főszereplőt láthatjuk az egyik legendás kelta kardjával a kezében. A második rész sárga színvilága kellemesebb összképet nyújtott, mint a nyitóköteté, de ezúttal sajnos ismét nem sikerült eltalálni a megfelelő árnyalatokat.

A Hammered – Elkalapálva egy asgardi bosszúálló expedíció lassan építkező, de rendkívül szórakoztató története.

Kevin Hearne könyvsorozatából kicsit kilóg ez a rész, hiszen nem hozza azt az akciódús stílust, amit a szerzőtől megszokhattunk. Oberon nagyon hiányzott nekem a történetből, sajnos Vejnemöjnen, Perun és Csang Kuo-lao nem tudtak kárpótolni. Atticus mellett Leif és Gunnar párosa tette izgalmassá és humorossá az asgardi bosszúálló expedíciót. Most először éreztem úgy, hogy a vasdruida mellé kellene egy okos és bátor női karakter is, ezért remélem, hogy a druidatanonc Granuaile több szerepet kap a folytatásban.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Margaret Rogerson – Sorcery of Thorns – Könyvek varázslata

Hozzászólások