A teljes ketogén diéta kezdőknek

Te mennyi mindent tudsz a ketogén diétáról? Mennyire vagy tisztában vele, hogy mit jelent? Hallottál már róla egyáltalán? Én még nem, egészen addig, míg az Alexandra Kiadónál fel nem figyeltem A teljes ketogén diáta kezdőknek című könyvre. Úgy voltam vele, hogy na, egy újabb diétás könyv, szuper… de valamiért mégis felkeltette a kíváncsiságomat. Talán az, hogy még soha nem is hallottam róla.

A diéta lényege, hogy minél kevesebb szénhidrátot fogyasszunk. Ebben a szakácskönyvben a receptek mindegyike mindössze csak 6 g szénhidrátot tartalmaz ami számomra hihetetlen. De hogy ez miért is jó? Például ezt az étrendet javasolják rákbetegek kezelésének részeként, epilepsziásoknak, de a szerző például azt is írja, hogy a szédülésen vagy a demenciában is segít. Sőt, nagyobb mértékben javulnak az inzulinszint és a vércukorszint egészségi mutatói is.

A könyv az elején leírja, hogy miért válasszuk inkább a zsírt, mintsem szénhidrátot, miért jó a ketogén diéta és hogy min segít. Ilyen például a vérnyomáscsökkentés vagy a gyorsabb fogyási lehetőség. Segítséget nyújt azoknak, akik cukorbetegséggel kezdenek neki ennek az életmódnak és abban, hogy hogyan maradjunk motiváltak az ügy érdekében. De ami nekem a legjobban tetszett, hogy helyett kapott benne egy táblázat, ami azt mutatja meg nekünk, hogy a különböző élelmiszerekben mennyi szénhidrát és kalória található.

Ami a kedvenc részem az egészben, hogy hogyan tudunk a legegyszerűbb módon átváltani. Megmondja mit dobáljunk ki a szekrényeinkből és a hűtőből és mi az, amit beletegyünk. A húsok, zöldségek és tejtermékek mellett itt kitér a háztartási eszközökre is, hogy abból mik szükségesek. Ilyen a mérleg, a robotgép vagy a spirálvágó. Utóbbiról körülbelül annyi fogalmam volt, mint magáról a ketogén szóról, tehát semennyi.

A második részében a szerző összeállít egy 14 napos mintaétrendet, hogy egyszerűbben, segítséggel tudjuk elkezdeni a diétát. Itt mindegyik menü mögé le van írva, hogy az adott receptet melyik oldalon találjuk meg a könyvben. Tehát tulajdonképpen az összes recept szerepel ebben a kiadványban, ami hatalmas segítség. A napi tippek alá pedig helyet biztosított annak, hogy megtudjuk, hogy összességében hány kalóriát, CH-t és zsírt fogyasztottunk.

Aztán természetesen jönnek a receptek, amik teljesen érthetően és röviden vannak leírva. Itt is megtudjuk mennyi mindent tartalmaz egy adag és hogy miért jó fogyasztani az adott ételt. Található itt például baconbe tekert marhabélszín, sajtos karfiolpüré, olaszos marhaburger vagy ami a személyes kedvencem lett, a sajtos mártogatós. Ez tartalmaz jalapeno paprikát, fokhagymát, hagymaport, kecske és cheddar sajtot és cayenne borsot. Ezeket csak simán össze kell keverni kókusztejjel a sajtok nélkül, amik csak a forralás után kerülnek bele, majd mikor összesűrűsödött, a zöldségeket beletunkolva megesszük. Isteni finom!

Összességében tehát ez egy nagyon hasznos kis könyv azoknak, akik étrendet szeretnének változtatni, de nem tudják hogyan kezdjenek neki. A ketogén diéta kezdőknek remek alap ehhez, hiszen a számos hasznos tanács mellett, mint például hogy miket ehetünk ha szállodába vagy étterembe megyünk, még további praktikus linkekkel is ellát, ha esetleg még mélyebre szeretnénk merülni ennek az egésznek a világában.

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?