Könyvek

Keserű József – Lehetnek sárkányaid is

A fantasy műfaja évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend, azonban általában nem gondolunk bele, hogyan születnek meg kedvenc fantáziavilágaink. Keserű József Lehetnek sárkányaid is című művében bemutatja, hogyan épülnek fel a fantáziavilágok, és milyen befogadói gyakorlatokat tesznek lehetővé. A kötet a Prae Kiadó gondozásában jelent meg 2021 nyarán.

Keserű József jelenleg a komáromi Selye János Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója, illetve az ugyanitt működő MA Populáris Kultúra Kutatócsoport alapító tagja. A Lehetnek sárkányaid címet viselő monográfia is a kutatócsoport tagjainak közös munkája révén kerülhetett kiadásra.

A kötet A fantáziavilágok építése mint kulturális gyakorlat alcímet kapta, amely pontosan meghatározza a témát. A szerző olyan kérdésekre keresi a választ, mint például, hogy miért érzünk erős késztetést képzeletbeli világok megteremtésére, vagy mit árulnak el a fantáziavilágok valós világunkról és rólunk. Továbbá kapcsolódási pontokat keres a nyelv és a világépítés között.

A Lehetnek sárkányaid is műfaja monográfia, tehát ne a regényekre jellemző könnyedséget várjuk tőle.

Tudományos szemlélettel vizsgálja a fantáziavilágok felépítését és az azokhoz kapcsolódó különböző kulturális gyakorlatokat. Gyakran előfordulnak a szövegben szakszavak is, amelyek a kultúratudományban kevésbé jártas olvasóknak idegenek lehetnek, de a lábjegyzet nagy segítséget jelenthet. Ennek ellenére én úgy gondolom, viszonylag gördülékenyen olvasható ez a könyv, mert a szerző a nélkülözhetetlen szakkifejezéseket leszámítva figyelt a közérthetőségre. Valószínűleg mindenkinek több napra elegendő olvasnivalót kínál majd a fantáziavilágok vizsgálatában való elmélyedés, hiszen nem árt néhány alfejezet után megállni és elgondolkodni az olvasottakon.

Felépítését tekintve három nagyobb részreI. Világok, II. Praxisok, III. Politikáktagolódik a könyv. Ezeken az egységeken belül átlagosan 20-30 oldalas fejezeteket találunk, amelyek további alfejezetekre tagolódnak az aktuális elemzési szempontok és a legfontosabb jelenségek alapján. Célszerű több rövidebb fejezetet egyszerre elolvasni, mert gyakran ugyanannak a fantáziavilágnak a vizsgálata folytatódik, vagy a visszautalások összekapcsolják az új egységet egy korábbival. A Világok című részben olvashatunk a fantáziavilágok felépítéséről, a nyelv és a világépítés kapcsolatáról, illetve a mitológiai gyökerekről. A Praxisok egysége rávilágít a térképek szerepére, valamint bemutatja a jelenlét praxisait és a transzmediális világok működését. A Politikák pedig a különböző kultúrák találkozásával, a fantáziavilágok politikai rendszereivel és az eltérő fajok kérdéskörével foglalkozik.

Keserű József számos világszerte népszerű fantasy és sci-fi könyvsorozat, film és videójáték világfelépítését megvizsgálja, ilyenek többek között George R. R. Martin A tűz és jég dala, J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura és A hobbit című regényei, valamint azok adaptációi. Emellett szó esik például a Marvel és DC képregényeiről, a Star Wars filmekről és a később íródott folytatásokról is. Természetesen a magyar fantasztikus irodalom sem marad érintetlenül, ugyanis hosszabb elemzés tárgyát képezik Moskát Anita alkotásai, a Horgonyhely és az Irha és bőr. További visszatérő téma a M. A. G. U. S. néven ismert magyar fejlesztésű szerepjáték, amely egy többek között emberek, orkok, törpék és elfek által lakott komplex fantáziavilágba kalauzolja el a játékosokat.

A kötet végén megtudhatjuk, milyen következtetésekre jutott a szerző a fantáziavilágok vizsgálata során, és ha kedvünk tartja, áttekinthetjük a felhasznált szakirodalmi forrásokat, valamint az elemzésre került regények, képregények, filmek és sorozatok, illetve videójátékok listáját is.

A Lehetnek sárkányaid is egy kalandos utazás a fantáziavilágok birodalmába egy irodalomkutató szemüvegén keresztül.

Bár számomra voltak ismeretlen példák a könyvben, főként a különböző videójátékok és a magyar fantasy regények, ennek ellenére igencsak élvezetes és hasznos olvasmányélménnyel gazdagodtam. Fantasy-rajongóként izgalmas elmélyedni a világépítés rejtelmeiben, és felfedezni, hogy milyen sok szempontot figyelembe kell vennie egy írónak a helyszínek, a természetfeletti lények és a társadalmi szabályok megalkotásakor.

Elsősorban azoknak ajánlanám Keserű József könyvét, akik komolyabban érdeklődnek a fantasy műfaja iránt, és kíváncsiak rá, hogyan épül fel például egy sárkányok, orkok vagy éppen tündérek által lakott világ. Ahogy a szerző leszögezi a bevezetésben, művének nem az a célja, hogy megtanítson fantasyt vagy sci-fit írni, hanem hogy egy átfogó képet adjon a fantáziavilágokhoz fűződő kulturális gyakorlatokról.

A recenziós példányt köszönjük a Prae Kiadónak!

Hozzászólások